Vijesti
Bjelovar info medij › politicka_scena › zlatko_barila_ve_trei_mandat_na_chelu_zhupanijskog_hsu_a
Bjelovar info medij RSS rubrika politička scena

01.12.
2013.

Zlatko Barila već treći mandat na čelu županijskog HSU-a

23:23 | Šalje:  | komentara 2
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Silvano Hrelja o prijedlogu Zakona o mirovinskom osiguranju

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U četvrtak, 28. studenog 2013. godine u hotelu Central održana je Izborna skupština HSU-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Od 30 članova na skupštini je bilo 28 i svi su jednoglasno glasali da Zlatko Barila ponovo bude predsjednik županijskog HSU-a. To je treći mandata za gospodina Barilu. Na skupštini je nazočio Damir Bajs, župan BBŽ sa zamjenikom Nevenom Alićem te predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Bjelovar info medijWatermark image

Prije početka skupštine predsjednika HSU-a Silvana Hrelju pitali smo o prijedlogu Zakona o mirovinskom osiguranju.
Bjelovar info medijWatermark image

- Prijedlog Zakona nije sigurno reformski, donosi neke kvalitetne izmjene, ali nismo mi sa svime zadovoljni kao partneri u koaliciji što smo otvoreno artikulirali u medije i u samoj raspravi. Ono što je dobro u Zakonu je da se uvode dvije kategorije prijevremene starosne mirovine bez penalizacije i to u slučaju da muškarac ima 60 godina života i 41 godinu staža i drugi slučaj je ako je radnik bez posla zbog stečaja i dvije godine traži posao na burzi te ako su ga proglasili nezaposlenim, mogao bi ići u mirovinu bez penalizacije, ali tu se mora po zakonskim aktima urediti svi kriteriji da ne bude manipulacije. Ovo su dobre stvari, ali nemamo prijelazno razdoblje za žene, koje imaju dugogodišnji staž i koje bi mogle ići u mirovinu bez penalizacije, tu ćemo morati pregovarati s resornim ministarstvom. Drugo je da umirovljenici u okviru potrebe tržišta rada mogu biti u mirovini i ostati raditi, točnije sklopiti ugovor o radu na 4 sata dnevno. To je zaštitna mjera da ne budu konkurencija mladima, ali o tome će tržište odlučiti ima li potrebe za takvim radnicima ili nema. Koliko će ta mogućnost biti korištena ne znamo, ali se daje mogućnost umirovljenicima da nastave raditi ako imaju snage i volje. U Zakonu ima i za one koji kasnije počinju raditi, njima će se dodatno stimulirati rad iznad 65, što je interesantno za neke profesije kao što su liječnici, pravnici, ali i za one koji žele ostati u svijetu rada. Ovo su te dobre mjere s kojima smo zadovoljni, ali nismo zadovoljni s pozicijom da se radni vijek produljuje do 67 godina života. Ali još uvijek ima četiri saziva Sabora pa ima vremena za odlučivanje. Ne treba trčati pred rudu i donositi takve Zakone. Bilo je prijedloga Saboru da se ne treba raspravljati o Zakonu o radu i o izvješću Mirovinskog osiguranja, ali mi tražimo da se o tome treba raspravljati, jer radi se o ustanovi koju su stvorili osiguranici odnosno radnici i koja je punih 70 godina od ukupnih 90 godina gradila objekte, a zadnjih 20 godina troši više nego što prihoduje. Prema toj ustanovi treba imati respekta jer sve je to imovina hrvatskih građana, a ne državna, istaknuo je Silvano Hrelja.

Hrelja je također rekao da je resorni ministar Mrsić prihvatio sugestije klubova, Hrvatske stranke umirovljenika i HNS-a da dalje budu rasprave.

Što se tiče mirovine umirovljenika, Hrelja ističe da se mirovine ne mogu povećavati, jer svake godine u mirovinski sustav ulazi 15 do 20 tisuća novih umirovljenika. Na pitanje novinara o lažnim mirovinama, Hrelja je rekao: - Ja nisam policajac već političar, ali pouzdano znam da se rade opsežne pripreme za provjeru invalidnosti, tjelesnog oštećenja i priprema se centar za vještačenje. Nije to vijest koja je bačena u javnost, već se na tome opsežno radi. Sve što mislite da je krivo morate i dokazati, naglasio je Hrelja, predsjednik HSU-a.

Što se tiče referenduma Hrelja je rekao da su posvećeni realnim temama, ali to ne znači da nisu bez stava. Točnije, žele da članovi glasuju prema svojoj savjesti.


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.


 • Šalje marjan  dana  05/12/2013  u  18:51
 • Komentar: Pa zar tom Barili nije dosta što se obogatio na ra?un tuđ
  ioh sudbina za vrijeme rata?


 • Šalje Upišite ime  dana  04/12/2013  u  21:57
 • Komentar: Tik-Tak tko bih mogao u Sabor Barila ili Kuštović ?

  Dodajte komentar

  Upišite riječ koju vidite u slici:

  << Prethodni članak:
  >>Sljedeći članak:
  Vezani članci
  Ključne riječi kao poveznice  Poslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu
  Nacionalna evidencija nestalih osoba
  Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar