Vijesti
Bjelovar info medij › politicka_scena › sdp_povodom_meunarodnog_dana_obitelji
Bjelovar info medij RSS rubrika politička scena

15.05.
2012.

SDP povodom Međunarodnog dana obitelji

22:16 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark image


Važna je uloga obitelji

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Obitelj je temelj društva iz kojeg izlaze djeca određenih karakteristika, a kako se moglo čuti na konferenciji za novinare održanoj u utorak u središtu SDP-a već u vrtićima i školama djeca se obrazuju i odgajaju.

Vanja Posavac, saborska zastupnica i predsjednica SDP-a BBŽ rekla je da neke bjelovarske škole još uvijek rede u dvije smjene, zbog čega neki roditelji svoju djecu premještaju u druge škole.

- U školama djeca nauče da svoje slobodno vrijeme posvete sportu ili nekoj drugoj korisnoj aktivnosti, odnosno već u školi se djeca mogu i socijalno osvjestiti. Naš je grad uložio znatne napore u dječje vrtiće u gradu, pa usprkos tomu na čekanju za upis u vrtiće još je 400 djece. Ova pitanja morat će se riješiti što prije jer ćemo već 2014. morati uskladiti standarde sa onima koji važe u EU. Grad se širi, a u nekim njegovim dijelovima uopće nema nikakvih dječjih vrtića u koje bi građani mogli smjestiti svoju djecu – rekla je Vanja Posavac, saborska zastupnica SDP-a.

U ovu temu uključila se Bojana Hribljan, profesorica koja je o problemima koji se javljaju zbog dvosmjenskog rada škola govorila iz prve ruke.
Bjelovar info medij
- Mi smo prvi koji kontaktiramo s roditeljima. Oni sve više traže da škola ima produženi boravak u kome bi djeca mogla boraviti nakon nastave kako ne bi bila sama kod kuće. Prva i druga osnovna škola u Bjelovaru imaju jednosmjenski rad, a treća i ćetvrta još rade u dvije smjene jer nemaju dovoljno prostora. I produženi boravak se može organizirati samo ako za to ima prostora. Problem dvosmjenskog rada u školama bi se moglo riješiti dogradnjom desetak učionica. A kada zbog dvosmjesnkog rada roditelji presele petnaestak djece u druge škole, to je nestao cijeli jedan razred učenika. Pa se tada pojavljuje i problem viška zaposlenih i gubitka posla za neke nastavnike. Zato tražimo Grad Bjelovar da uputi zahtjev prema ministarstvu orazovanja kako bi se našla sredstva za dogradnju učionica - rekla je profesorica Bojana Hribljan iz SDP-a.

Vanja Posavac je rekla da je produženi boravak nastavak škole u kojem djeca pišu zadaće i kvalitetno provode vrijeme umjesto da su na ulicama ili pred televizorima sama kod kuće. Na konferenciji je spomenut i svijetli primjer škole u Velikoj Pisanici koja je uspjela iz EU fondova povući novac za svoje potrebe. Profesorica Bojana Hribljan rekla je da se zbog sve većeg broja obaveza profesori u školama ne mogu baviti pisanjem projekata za EU, već da bi inicijativa o takvom povlaćenju sredstava iz EU fondova trebala doći od gradskih ureda koji su plaćeni za te poslove.

(Tekst i foto: Senka Budimir)


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu
Nacionalna evidencija nestalih osoba
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar