Vijesti
Bjelovar info medij › politicka_scena › sdp_kosor_mora_shto_prije_shvatiti_da_nije_uspjela
Bjelovar info medij RSS rubrika politička scena

13.07.
2011.

SDP: Kosor mora što prije shvatiti da nije uspjela

09:17 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Konferenciju za novinare u utorak je održao bjelovarski ogranak SDP-a potpomognut Gordanom Marasom, saborskim zastupnikom koji je rekao da Vlada Jadranke Kosor poduzima aktivnosti koje ne daju rezultate. - Premijerka kaže da puno radi, a zapravo puno putuje. Od čega nema konkretnih rezultata. 290 tisuća je nezaposlenih građana na Zavodu za zapošljavanje, a kad uzmemo u obzir da je turistička sezona u punom jeku, zbog čega je i sezonska zaposlenost maksimalna, do kraja godine trebamo očekivati da će na zavodu za zapošljavanje biti i 300 tisuća nezaposlenih.

Zaduženja HDZ-ove Vlade su 40 milijardi kuna koliko je država u deficitu, a taj novac nije uložen u otvaranje radnih mjesta. BDP je smanjen za osam posto. Naš je prijedlog da Jadranka Kosor objavi izbore kako bi se što prije pokrenulo gospodarstvo. Vlada bi trebala najprije uvesti red u plaćanje i red u administraciji. Umjesto obilaska Hrvatske, vlada bi trebala smanjiti javnu potrošnju i smanjiti porezno opterećenje kako bi poduzetnici mogli biti konkurentniji na tržištu. Nova Vlada bi trebala uvesti olakšice kod otvaranja svakog novog radnog mjesta – rekao je ponešto o SDP-ovim planovima za oporavak gospodarstva Gordan Maras, saborski zastupnik.

Također je dodao da Vlada ima 40 posto udjela u INA-i pa bi mogla utjecati na cijenu plina za industriju koja je peta po skupoći u Europi, te se osvrnuo i na lokalne probleme u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji čiji su kapitalni infrastrukturni projekti važni za razvoj industrijskih zona obustavljeni upravo dolaskom HDZ-a na vlast. - Nije dobro da nešto obećate, a onda to dva mandata, točnije osam godina ne ispunite.
Bjelovar info medij
Brza cesta koja je naknadno pretvorena u autoput koji je trebao povezati postojeću brzu cestu kod Vrbovca prema Zagrebu trebala je odavno biti gotova, kao i jedina nova pruga u Hrvatskoj od sv. Ivana Žabno do Gradeca kojom bi se iz Bjelovara moglo za 45 minuta stići u Zagreb. Za cestu je ove godine iz proračuna odobreno 100 milijuna kuna, a obzirom da ona košta jednu milijardu, tim tempom će biti gotova za deset godina! Pruga više nije niti u planovima, a jedina linija koja je u Hrvatskoj ukinuta je upravo u ovoj županiji ona od Daruvara do Čelića. Investitori neće doći u ovaj kraj ako nemaju ceste ni pruge kojom bi ovamo stigli. Sa ta dva infrastrukturna objekta Bjelovaru bi se omogućio gospodarski razvitak, a mnogima koji putuju u Zagreb u školu ili na posao olakšao život – rekao je okupljenim novinarima Gordan Maras, saborski zastupnik.

Prema njegovim riječima, ova loša HDZ-ova vlast mora brzo biti smijenjena kako bi se reforme što prije počele provoditi. - Analitičari kažu da možemo imati gospodarski rast od 4-5 posto. Sada je on oko jedan posto. Što znači da bi se tim ritmom na razinu iz 2008. godine vratili tek za osam godina. Zato ne treba gubiti vrijeme jer se na tako malom rastu neće moći servisirati dugovi koje je navukla HDZ-ova Vlada. Poručujem gospođi Kosor da od njenih putovanja nema koristi, kao niti od otvaranja projekata koji su otvarani već nekoliko puta – rekao je Gordan Maras.

Vanja Posavac, predsjednica bjelovarskog ogranka rekla je da i na lokalnoj razini treba raspisati izbore jer ni Grad Bjelovar nije u stanju činiti ništa da se omogući gospodarski razvoj grada. - Poslovne zone su prazne, energetske politike nema – rekla je Vanja Posavac.

Na pitanja novinara o decentralizaciji sredstava, Gordan Maras je rekao da je plan SDP-a vratiti lokalnoj upravi oko 30 posto izvornih sredstava. - Ne smije se događati da je načelnicima i gradonačelnicima važnije hodati po ministarstvu kako bi našli ministra i nagovorili ih na neki projekt. Te odluke moraju donijeti sami u svojim lokalnim sredinama. Gdje će sami odlučiti što je za njih najvažnije ili prioritet. Dvije milijarde iz EU fondova bit će na raspolaganju 2013. godine. Za to će trebati ustrojiti regije u Hrvatskoj na način da se taj novac može najbolje iskoristiti – rekao je Gordan Maras dodajući kako stope rasta BDP-a moraju biti veće nego sada jer je to preduvjet za ulazak Hrvatske i u monetarnu uniju. - Zašto želimo izbore što prije? Ako HDZ ostane do kraja godine na vlasti to će Hrvatsku koštati još MILIJARDU EURA. Kosor treba shvatiti da nije uspjela i dopustiti da taj posao napravi netko tko može – zaključio je konferenciju Gordan Maras, saborski zastupnik.

(Tekst i fotografije: Senka Budimir)


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu
Nacionalna evidencija nestalih osoba
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar