Vijesti
Bjelovar info medij › politicka_scena › 2342011_tradicijski_obichaji_nashih_starih_preduskrshnje_jutro_u_bjelovaru
Bjelovar info medij RSS rubrika politička scena

23.04.
2011.

23.4.2011. - Tradicijski običaji naših starih “Preduskršnje jutro” u Bjelovaru

23:36 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Na Bjelovarskom korzu, nasuprot ulaza u Bjelovarsku katedralu, predstavnici Gradske organizacije HSS-a upriličili su prikaz "Preduskršnje jutro" s ciljem očuvanja običaja i tradicije našeg bjelovarskog kraja u uskršnje vrijeme.

Kako stari običaji ne bi bili zaboravljeni, ispred Katedrale postavljen je veliki Uskršnji stol s raznim jelima koja su se nekada jela i koja su nekada spremali naši stari. Osim tradicijskih jela, stol je bio ukrašen stolnjacima i ručnicima starim više od 100 godina, iz vremena naših baka i prabaka koje su ih obavezno postavljale u tim prigodama.

Po tradiciji, hranu treba blagosloviti, stoga je i ovaj Uskršnji stol blagoslovio katedralni župnik Svete Terezije Avilske velečasni Josip Stipančević.
Bjelovar info medij
Nakon blagoslova, svi koji su se našli na gradskom korzu mogli su uživati u okusima šunke, špeka, luka i naravno raznih pisanica.
Bjelovar info medij
Uz dobre okuse hrane, bjelovarčani su se mogli upoznati i s ručnim ukrašavanjem pisanica, takozvano grincanje.

Osim što se dobro jelo i nazdravljalo, za svakog su predstavnici HSS-a pripremili zeleno jaje i jedan lijepi kovrtanj.
Bjelovar info medij


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu
Nacionalna evidencija nestalih osoba
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar