Vijesti
Bjelovar info medij › politicka_scena › hrvatski_laburisti_predstavili_plan_a
Bjelovar info medij RSS rubrika politička scena

21.10.
2011.

Hrvatski laburisti predstavili Plan A

22:41 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark image


Dragutin Lesar: “Bit ćemo lokomotiva društvene pravednosti“

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Hrvatski laburisti predstavili izborni program koji su usvojili na Saboru stranke 1. svibnja 2011.godine. Dragutin Lesar, predsjednik stranke, rekao je kako su Laburisti manje od dvije godine nakon osnivanja stranke spremni preuzeti odgovornost koju donosi status parlamentarne stranke.

„Želimo biti lokomotiva društvene pravednosti i borbe za socijalnu državu, a na ovim ćemo izborima poraziti divljački neokapitalizam, ili kako to neki zovu, korporativnu demokraciju,“ izjavio je prilikom predstavljanja Dragutin Lesar.

„Temelji stranke su rad, istina, poštenje, znanje i društvena pravednost, a ti temelji znače dušu, iskrenost, principijelnost i dosljednost. Ako želimo gospodarski razvoj i državu u kojoj će svi njezini državljani i državljanke moći pristojno živjeti od svoga rada, a ne samo oni rijetki koji žive od kapitala, onda moramo potpuno promijeniti pristup politici,“ dodao je Dragutin Lesar.

Hrvatski laburisti zastupaju one koji žive od svog rada, a u Planu A upravo su temi rad posvetili najviše mjesta. Nova radna mjesta moguće je stvoriti samo obnovom proizvodnog sektora gospodarstva, a to je moguće novom monetarnom politikom, koja je od 1993.godine u funkciji kapitala, a ne gospodarstva.

Porezna politika mora se mijenjati na način, da je potrebno uvesti porez na aktivu banaka i na financijske transakcije, a porez na reinvestiranu dobit potrebno je smanjiti.

U kapitalizmu sigurnost radnog mjesta do mirovine ne postoji, ali u socijalnoj državi mora postojati sigurnost zapošljavanja (dostupnost posla), a vlast, poslodavci i sindikati odgovorni su za tu sigurnost. Rad ponoći, nedjeljom, blagdanom i prekovremeni rad može se uvesti samo ako je to regulirano kolektivnim ugovorom.

Iako se zalažemo za kolektivne ugovore po granama djelatnosti, spremni smo podržati sindikate ako zatraže Opći kolektivni ugovor kao sredstvo utvrđivanja minimalnih prava.

Tražimo osnivanje radnih sudova, odmah u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a nakon toga i u drugim gradovima.

Poslodavci i radnici ne mogu imati istih interesa, zato se zalažemo za Ministarstvo rada, koje će zastupati interese onih koji žive od svog rada.

Mirovinsko osiguranje mora konačno postati osiguranje, iz sustava je potrebno izuzeti sve ono što nije posljedica osiguranja i plaćenih doprinosa. Potrebna je revizija svih 13 povlaštenih skupina mirovina. Potrebna je hitna revizija troškova (smanjiti troškove upravljanja s 10% na 5%) i kapitaliziranosti drugog mirovinskog stupa kako bi se utvrdila njegova isplativost.

U svom programu Laburisti su ključno mjesto dali i neisplati plaća, neoporezivim i minimalnim plaćama, javnoj upravi, lokalnoj i regionalnoj samoupravi, popisu birača, neposrednoj demokraciji, koncesijama, energetskoj učinkovitosti, a i političkoj odgovornosti, koja mora postati temelj ponašanja svih koji obnašaju bilo koju dužnost.

Hrvatski Laburisti po prvi puta izlaze na izbore i građanima nude alternativu da glasuju ZA, a ne protiv, te time spase svoj glas.

---

O Hrvatskim Laburistima:
Osnovana u veljači 2010.godine, danas ima 4200 članova, 81 ogranak i 13 županijskih organizacija. Osnovne vrijednosti su rad, znanje, istina, poštenje i društvena pravednost. Stranka zastupa interese svih onih koji žive od svog rada.

Dodatne informacije:
Ksenija Oletić, suradnica za medije
mobitel: 098/384-005
email:
www.laburisti.com
www.facebook.com/laburisti
www.twitter.com/drlesar


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu
Nacionalna evidencija nestalih osoba
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar