Vijesti
Bjelovar info medij › politicka_scena › sdp_predstavio_nositelja_liste_za_ii_izbornu_jedinicu_kukuriku_koalicije
Bjelovar info medij RSS rubrika politička scena

04.11.
2011.

SDP predstavio nositelja liste za II. izbornu jedinicu Kukuriku koalicije

00:02 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark image


Zvonimir Mršić - Različiti smo: oni su obećavali, a mi ćemo napraviti

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

U četvrtak je na Gradskoj tržnici u Bjelovaru sa građanima ispijao kavu Zvonimir Mršić, nositelj liste Kukuriku koalicije za II. izbornu jedinicu.

Okupljenim je novinarima rekao da Kukuriku koalicija ima jasan plan za sve županije pa tako i za Bjelovarsko-bilogorsku, a posebno kada se govori o njenim gorućim problemima: brzoj cesti koja je trebala biti gotova još 2005. godine i Učeničkom domu koji je trebao također već biti gotov.

- Danas smo došli da bi upozorili na nešto što je veliki problem u Hrvatskoj: problem srednjoškolsko obrazovanje. Da bi bio izglasan proračun za 2011. godinu bila je jedna ruka u zraku koja je tada digla 5 milijuna kuna jer je tada bilo obećano da će početi gradnja učeničkog doma u Bjelovaru. Koliko znam, dom se nije počeo graditi, a koliko znam ni neće prije izbora. To obećanje dočekat će novu vladu pa bih želio u ime Kukuriku koalicije koja očekuje povjerenje građana reći da ćemo u najkraćem mogućem roku izgraditi učenički dom u Bjelovaru i ne u roku od dvije godine kako je bilo planirano, i ne samo to, nego da ćemo riješiti problem prijevoza srednjoškolaca do škole. Jer siguran sam da je situacija i u Bjelovaru i u BBŽ podjednaka kao i drugdje, gdje dio djece ne ide u srednju školu jer roditelji nemaju novaca za kupiti autobusnu kartu. Planirat ćemo za županije dostatna sredstva da mogu ponovno subvencionirati prijevoz srednjoškolaca do škole i želimo stvoriti mjesto studentskog standarda u Bjelovaru.
Bjelovar info medij
- Moram sa žaljenjem ustvrditi da je dom u Bjelovaru bio tema kampanje i 2007. i evo i ove kampanje. Ne samo da učenički dom nije sagrađen ove godine kako su obećavali, nego nije sagrađen zadnjih osam godina. Osam godina u pola hrvatske vlade bili su ljudi iz Bjelovara, a nisu bili u stanju čak niti kamen temeljac postaviti ovdje za dom. To je doista tragično jer je vlada govorila o ravnomjernom razvoju. Na žalost, BBŽ je od ove hrvatske Vlade bila potpuno zapostavljena. Izolirana je prometno i zaboravljena. Naš plan 21 predviđa da se razviju veliki potencijali koji postoje ovdje u Bjelovaru u obrazovanju i u gospodarstvu. Uloga vlade, uloga državne vlasti je da stvori uvijete da ti potencijali budu iskorišteni – rekao je Zvonimir Mršić okupljenim novinarima koje je zanimalo što misli o činjenici da je brzu cestu vlada preoblikovala u auto cestu s naplatom. Možete li vi to uopće vratiti na stari plan o brzoj cesti i imate li vi za to uopće novca? - glasilo je pitanje novinara.

- Kao što znate, potpisan je ugovor o gradnji ipsilona vrijedan 1.400.000.000,00 kuna. Do sada je realizirano ukupno manje od 100 milijuna kuna. U planu Hrvatskih cesta do 2014. nije predviđen završetak niti kraka prema Bjelovaru, niti kraka prema Koprivnici. Dinamikom koju predviđa ova Vlada ta cesta će do Bjelovara biti gotova za nekih osam do deset godina – rekao je Zvonimir Mršić bolnu istinu o cesti koja je bila jedno od glavnih predizbornih obećanja osmogodišnje vlade HDZ-a, a trebala je biti već odavno gotova.

- Naš plan je da Bjelovar dobije cestu bez cestarine. Da dobije cestu koja će ići izvan područja naselja, koja će biti rezervirana za motorna vozila, ali za koju se neće plaćati cestarina. Da li ćemo ju zvati brza cesta ili nekako drugačije to nije sada presudno. Ono što je važno je da čim prije stigne do Bjelovara i da građani i gospodarstvenici ne plaćaju cestarinu na toj cesti. Ako bi se plaćala cestarina, ne bismo ništa dobili jer gospodarstvo ne može danas plaćati ni neke druge namete, a nikako da još plaća cestarinu na takvoj cesti. Naš plan je dobra cesta koja će povezivati Bjelovar sa drugim krajevima i drugim gradovima. Kako prema Vrbovcu i Zagrebu, a isto tako jednako je važno da razmišljamo i o cesti prema Virovitici zato jer se mora spojiti na podravsku magistralu i jednako okrenuti prema Europskom tržištu, a najbliže EU tržište Bjelovaru je Mađarska – rekao je Zoran Mršić novinarima o cesti koju je započela graditi i u plan izgradnje sa dovršetkom 2005. godine stavila još Račanova Vlada.
Bjelovar info medij
Podsjetimo - pravac prema Bjelovaru prestao se graditi odmah nakon izbora kada je HDZ došao na vlast, a u osam godina dovršena je samo obilaznica oko Vrbovca, dok je gradnja nastavka te ceste prema Bjelovaru i Virovitici te Koprivnici potpuno obustavljena. Gradnja ovih pravaca izbačena je iz plana, a u međuvremenu su sagrađeni brojni drugi pravci kojih do tada u planovima nije niti bilo.

Novinari su zato pitali Mršića na čemu Kukuriku koalicija temelji svoja obećanja da će dom i cesta biti sagrađeni u kratkom roku, kad tolike godine nisu bili, te odakle misle uzeti novac, kad svi znamo da novca nema.

- Za sada nitko ne zna u kakvom je stanju hrvatska blagajna jer je jako puno obećanja posijano po Hrvatskoj. Jako puno je potpisanih ugovora i mi ćemo znati tek kada otvorimo sve ladice i kad svi kosturi ispadnu iz ladica i ormara. Mi ćemo realizirati projekt učeničkog doma u jednoj godini jer je potpuno neefikasno da se to radi u dvije godine.
Bjelovar info medij
Danas građevinska industrija takve objekte gradi u periodu kraćem od jedne godine. Otkuda ćemo platiti tu gradnju? Iz istog izvora iz kojeg bi ga gradili dvije godine. Odmah kada učenici uđu u taj dom, on će biti u funkciji. Ako ga budemo gradili dvije godine, ili ne-daj-bože četiri godine kao što su građene četiri osnovne škole ovdje u Bjelovaru, onda je to puno skuplja, odnosno najskuplja moguća gradnja. To je najveća razlika između nas i sadašnje Vlade.
Ova vlada je posijala jako puno kamena temeljaca kojih većina poslije nije niti pronađena, a oni koji su pronađeni gradi se, i gradi se, i gradi se... Napravit ćemo ono što počnemo graditi u najkraćem mogućem roku. Mene nitko ne može uvjeriti da u proračunu Vlade nema 40 milijuna kuna da se u jednoj godini ne sagradi učenički dom u Bjelovaru. Jer primjerice, ako je netko imao hrabrosti potpisati ugovor za izgradnju podravsko-bilogorskog ipsilona vrijednog milijardu i četiristo milijuna kuna, a znamo da se ta cesta kao brza cesta mogla napraviti za 700 do 900 milijuna kuna pa prema tome, ako je netko bacio 500 milijuna kuna na nekakva prazna obećanja, onda sam siguran da se može naći 40 milijuna kuna za učenički dom u Bjelovaru. Ja predlažem i vama i vašim čitateljima da nas testiraju. Osam godina su testirali ovu vlast, napravila je ništa. Sad pružite priliku nama da to promijenimo – rekao je Zvonimir Mršić okupljenim novinarima o brzoj cesti i učeničkom domu, projektima koji su obećani, a nikada nisu realizirani u Bjelovarskoj županiji.

Na pitanja novinara kakva je razlika između obećanja HDZ-ove vlasti i Kukuriku koalicije koja zvuče potpuno jednako Zvonimir Mršić je rekao da nisu nikako jednaki programi i jednaka obećanja.

- Mi obećajemo nešto što do sada nismo imali priliku napraviti, a HDZ i njihovi koalicijski partneri obećaju nešto što su u ovih osam godina već trebali učiniti. HDZ-ov program je: ''ono što osam godina nismo napravili'', a naš program je program koji nudi realna obećanja iza kojih stojimo i koje ćemo učiniti – rekao je Zvonimir Mršić.
Bjelovar info medij
Novinari su nakon rasprave o programima tražili povratak na temu ceste. Hoće li Kukuriku koalicija poništiti ugovore koji su sklopljeni sa izvođačima radova za tu cestu obzirom da ne namjeravaju raditi autoput, nego brzu cestu?

- Ova zemlja je presiromašna za bacanje tolikih novaca. Ti ugovori su već trebali biti raskinuti jer su rokovi za gradnju prošli. Ugovori su sklopljeni 29.4.2009., nekoliko dana prije lokalnih izbora. Rok u kojem su trebali biti je prošao, mi smo se odavno trebali voziti tim cestama jer je rečeno da će cesta biti gotova u roku od 12 mjeseci. Ili naručitelj ili izvođač radova nisu napravili ono što su trebali i po meni ti ugovori naprosto nisu važeći. Strabag, ali i neki drugi izvođači namjeravaju ili su podigli odštetne zahtjeve od nekoliko desetaka milijuna kuna zato što im je obećano da će raditi. Oni su pripremili mehanizaciju i ljude, a ne mogu raditi. Prema tome, mi ćemo se suočiti sa ozbiljnim pregovorima s izvođačima radova. Treba vidjeti što učiniti jer su ti radovi naručeni prema Zakonu o javnoj nabavi koji je jako restriktivan što se tiče sklapanja, ali i raskidanja ugovora. Treba razdvojiti dvije stvari - ono što radi policija i Državno odvjetništvo, a također i politički aspekt upravljanja državom.

- Moramo doći u poziciju da o tome možemo odlučivati na način da donesemo odluke koje će biti na dobrobit građana. Nije na dobrobit građana da se milijarda i četiristo milijuna kuna nepostojećih novaca obećava i troši za ništa. Volio bih da me vi provedete trasom koja je napravljena jer od 2009. godine do danas nije niti jedna lopata asfalta stavljena na auto cestu. Oni koje obećavaju to, a već su ju trebali napraviti i dovršiti nisu uvjerljivi. Niti Bjelovaru, niti Križevcima i Koprivnici nije potrebna cesta u profilu auto ceste sa cestarinom. Nemamo niti toliko zemljišta, a nema potrebe da dodatno plaćamo cestarinu na toj cesti. Vlasnici automobila plaćaju cestarinu prilikom registracije vozila. Zašto bi za taj ''falačec'' ceste tih 10, 12, 14 kilometara još dodatno plaćali cestarinu?
Bjelovar info medij
- Ponavljam vam da ćemo ići za time da će projekt ceste do Bjelovara dovedemo u izvjesnost realizacije. Potpuno je izvjesno da autocesta ne može biti sagrađena u kratkom vremenu. I potpuno je jasno da se neće razvijati gospodarstvo u Bjelovaru ako nećemo sagraditi cestu. Ako želimo da se otvaraju radna mjesta, da se gospodarstvo razvija i da poduzetničke zone budu u funkciji, moramo dovesti cestu. Prednost Bjelovara u obrazovanju, u radnoj snazi, u industrijskoj kulturi pada u vodu kad se bjelovarska poduzetnička zona nađe u konkurenciji sa zonama u Hrvatskoj koje su na autocesti ili brzoj cesti – zaključio je priču o važnosti ceste za cijeli bjelovarski kraj Zvonimir Mršić.
Bjelovar info medij
ZVONIMIR MRŠIĆ UŽIVAO U BJELOVARSKIM JABUKAMA NA PLACU

O natjecanju sa Đurom Popijačem Zoran Mršić rekao je da se ne boji takvog suparnika.

- Jako me strah što je Đuro Popijač bio jako efikasan kao ministar gospodarstva. On je u svom kratkom mandatu uspio udvostručiti nelikvidnost u Hrvatskoj. To je nešto čega se jako bojim – rekao je Zvonimir Mršić, kandidat SDP-a za Kukuriku koaliciju u II. izbornoj jedinici.


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu
Nacionalna evidencija nestalih osoba
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar