Vijesti
Bjelovar info medij › politicka_scena › veina_velikosrpskih_stavova_izrechenih_pochetkom_90_ih_godina_ni_danas_nisu
Bjelovar info medij RSS rubrika politička scena

21.03.
2012.

Većina velikosrpskih stavova izrečenih početkom 90-ih godina ni danas nisu izgubila na utjecaju

10:51 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Ovim putem reagiramo vezano za HTV-ovu emisiju „In medias res“ u kojoj je sudjelovao i prof. Ivan Tepeš, zamjenik predsjednice HSP dr. Ante Starčević.

Nas u HSP dr. Ante Starčević nisu iznenadile riječi izrečene od strane uglednog srpskog povjesničara Jovana Pejina i dopredsjednika Srpske radikalne stranke, kojima se dokazuje kako većina velikosrpskih stavova izrečenih početkom 90-ih godina ni danas nisu izgubila na utjecaju i značenju u samoj Srbiji.

Mi u HSP dr. Ante Starčević pod hitno zahtijevamo očitovanje premijera Milanovića i Vlade RH o postupku rehabilitacije Draže Mihailovića, koji se ovih dana odvija u Srbiji, a svoj krajnji epilog će dobiti na sudu u Beogradu 23. ožujka ove godine. Zahtijevamo oštre diplomatske i političke akcije kojom će hrvatska politika pokazati da je vjerodostojna i da postoje neka državna pitanja oko kojih se slažu svi akteri hrvatske političke scene bez obzira na stranačku boju i pripadnost.

Upozoravamo da službena hrvatska vlast u posljednje dvije godine nije reagirala niti na jednu provokaciju, koja je došla sa srbijanske strane iz visokih intelektualnih i političkih krugova. Kao što je zamjenik predsjednice HSP AS prof. Tepeš u jučerašnjoj emisiji napomenuo nitko nije reagirao na ugrađivanje književnih djela dubrovačkih pjesnika Marina Držića i Ivana Gundulića u ediciju „Deset vekova srpske književnosti“ u izdanju Matice srpske i na izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića da je hrvatski znanstvenik Ruđer Bošković ustvari Srbin katolik.

Ovim putem izražavamo i podršku novinaru HTV-a Petru Vlahovu, koji je u dobroj namjeri otvorio jednu osjetljivu temu o kojoj se u hrvatskim medijima ne pridaje dovoljno pozornosti, ne sluteći da će srbijanski intelektualci i vodeći političari na ovako neprimjeren način reagirati pred hrvatskom javnosti. Oštro osuđujemo sve izrečeno od strane srbijanskog povjesničara Jovana Pejina i srbijanskog dopredsjednika Srpske radikalne stranke, koji su svojim izjavama povrijedili osjećaje hrvatskog naroda i svih onih koji su pretrpjeli ratne strahote u 2. svjetskom ratu od strane četnika i u Domovinskom ratu od strane velikosrpske politike predvođene Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Šešeljom.

Zamjenik predsjednice HSP AS
Ivan Tepeš
Predsjednica HSP AS
Ruža Tomašić


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu
Nacionalna evidencija nestalih osoba
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar