Vijesti
Bjelovar info medij › politicka_scena › ante_topalovi_hdz_ov_kandidat_za_gradonacelnika_grada_bjelovara_predstavio
Bjelovar info medij RSS rubrika politička scena

10.04.
2017.

Ante Topalović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika grada Bjelovara predstavio program za zdravstvo

11:02 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

HDZ-ov program za zdravstvo i socijalnu skrb


Povodom Dana zdravlja Gradski odbor HDZ-a grada Bjelovara organizirao je 7. travnja u hotelu Central okrugli stol pod nazivom „Štitnjača – poremećaj ili bolest“. Temu je predstavio i o njoj govorio dr.med. Marin Deškin, a događaj je ujedno bila i prilika da HDZ na čelu s predsjednikom GO HDZ-a Bjelovar Antom Topalovićem predstavi program iz područja zdravstva i socijalne skrbi. Nazočne su uvodno pozdravili Ante Topalović, kandidat za gradonačelnika, te kandidat za župana i saborski zastupnik Miro Totgergeli.

Bjelovar info medijWatermark image

- Sve zdravstvene ustanove u županiji koje imamo su pod upravom Županije. Mi ćemo nakon dolaska na vlast pažljivo voditi brigu o tome kako te naše institucije funkcioniraju, te da osnovni sustav kvalitetno odrađuju svoj dio posla prema građanima, i kako bi onda sve ono što pojedini Gradovi i Općine ugrade u svoje programe i provedu bio još jedan dodatni standard za sve naše građane, te da svi budu još zadovoljniji sa sustavom zdravstva u našoj županiji – poručio je Miro Totgergeli prije početka predavanja.

Nakon uvodnog obraćanja dr. Deškin održao je predavanje o patologiji štitnjače i učestalosti problema vezanih uz ovu žlijezdu. Štitnjača utječe na metabolizam, mijenu tvari, ali utječe i na rast i razvoj u pubertetu te na plodnost, kardiovaskularni sustav, mozak, živčani sustav i psihu, pa su stoga i aspekti bolesti štitnjače različiti. Dijagnostika započinje fizikalnim pregledom odnosno palpacijom, a po potrebi tu su u dijagnostici i ultrazvuk štitnjače i laboratorijska kontrola. Ovisno o dijagnozi bolesti se liječe lijekovima odnosno nadomještanjem hormona, protuupalnim lijekovima, ili u ozbiljnijim slučajevima kirurški.

Informativno izlaganje dr. Deškina prethodilo je predstavljanju HDZ-ovog programa iz područja zdravstva i socijalne skrbi. Predstavljanje programa započeo je bacc.med.teh. Mario Gazić koji je govorio o mjerama koje se mogu provesti s ciljem povećanja kvalitete samog stručnog kadra. Napomenuo je kako prvenstveno treba osigurati dostatni kvalitetni kadar u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti.

- Smjernice kojima smo se vodili su i rješavanje stambenog pitanja putem izdavanja gradskih stanova i sufinanciranja stambenih kredita za liječnike koji bi se zaposlili, ali također i povoljna kupnja gradskog zemljišta. Također, tu je i dugoročno stipendiranje studenata medicine kao deficitarnog kadra u gradu Bjelovaru odnosno u OB Bjelovar – rekao je Mario Gazić.

Ivan Škalički, dr.med., osvrnuo se na prevenciju kao veoma bitan segment medicine. Pritom misle na provođenje stručnih preventivnih akcija i aktivnosti u otkrivanju kroničnih bolesti, program prevencije od ovisnosti, omogućavanje psihološke pomoći, te nimalo manje važnu brigu o dentalnom zdravlju.
- Pritom je veoma bitno ostvariti usku suradnju s javnim zdravstvom, primarnom i sekundarnom zdravstvenom zaštitom, ali i sa sportskom zajednicom grada i sa samom patronažnom službom. U prevenciji od ovisnosti tu će biti uključeni i psiholozi i psihijatri, te kriminalistički stručnjaci – objasnio je Ivan Škalički.

O prehospitalnoj i hospitalnoj zaštiti te mogućnostima njenog poboljšanja govorila je dr.med. Sanela Grbaš Bratković. Pritom je navela potrebu pojačanja trijaže kako bi se smanjio pritisak na OHBP što mi omogućilo adekvatno zbrinjavanje pacijenata OHBP-a. Tanja Bedeković, dipl. defektolog – socijalni pedagog, osvrnula se na sustav socijalne skrbi u gradu, gdje se program bazira na umirovljenicima i osobe nižeg imovinskog stanja. Ovisno o financijskom cenzusu i korištenju novčanih sredstava pri Centru za socijalnu skrb, Grad bi mogao osigurati tople obroke, djelomično sufinanciranje zdravstvenog osiguranja, te sufinanciranje smještaja u domove umirovljenika koji nemaju nasljednike koji bi brinuli o njima a pritom bi se njihovi stanovi dali na korištenje deficitarnim stručnjacima koji bi došli raditi u grad. Također, jednom mjesečno omogućilo bi se besplatno pravno savjetovanje za one kojima je to potrebno. Mjesni domovi mogli bi postati mjesta druženja i klubovi za starije ili osobe s invaliditetom, a prema unaprijed utvrđenom rasporedu organizirala bi se i različita savjetovališta. Mjere aktivnog zapošljavanja putem javnog zapošljavanja treba pojačati, a ono što također nedostaje našem gradu a organiziralo bi se u sklopu programa je i volonterski centar.
Bjelovar info medijWatermark image

- Naš program su u svim sektorima radili stručnjaci i on je vrlo kvalitetan i opširan, ali i ostvariv bez obzira da li će financije dolaziti iz europskih fondova ili lokalnog proračuna, o čemu smo dobro promislili i što smo isplanirali. Zdravstvo zvanično nije briga Grada, ali odgovoran Grad svakako vodi brigu i o svom zdravstvu, odnosno stanju zdravstvenih ustanova i zdravlju svojih građana. Grad može na sve moguće načine privući i zadržati medicinski kadar u gradu. Grad mora imati rješenje za to. Ima rješenja i za to da se dijelu potrebitog stanovništva omogući subvencionirano zdravstveno osiguranje. Postoji još dosta stvari unutar našeg programa, koje ćemo postupno predstavljati uz različite teme okruglih stolova. Želim ovim putem zahvaliti svima koji su sudjelovali u izradi programa – zaključio je Ante Topalović. objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu
Nacionalna evidencija nestalih osoba
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar