Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › aktualno › sredisnja_zupanijska_proslava_175_godina_od_osnutka_matice_hrvatske
Bjelovar info medij RSS rubrika aktualno

12.04.
2017.

Središnja županijska proslava 175 godina od osnutka Matice hrvatske

10:41 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Ogranak Matice hrvatske iz Garešnice organizirao je središnju proslavu obilježavanja osnutka Matice hrvatske za Bjelovarsko-bilogorsku županiju

U subotu, 8. travnja, u Hercegovcu organizirana je središnja proslava 175 godina od osnutka Matice hrvatske. Tom je prigodom predstavljena knjiga Ti prolaziš svojim putem starim.

Bjelovar info medijWatermark image

Ogranak Matice hrvatske iz Garešnice organizirao je središnju proslavu obilježavanja osnutka Matice hrvatske za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, koja se održala u subotu u Hrvatskom domu u Hercegovcu, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Damira Bajsa.

Nazočnima se na početku programa obratio načelnik općine Hercegovac Boro Bašljan. Istaknuo je povijesnu i kulturnu ulogu Matice hrvatske te izrazio zadovoljstvo time što je ova proslava upravo u Hercegovcu, a ne nekoj većoj gradskoj sredini.

Zatim se obratio predsjednik ogranka Matice hrvatske iz Garešnice Zvonko Farago, koji je govorio kako je djelovanje Matice kroz povijest bilo njegovanje hrvatskoga jezika i kulture, čemu Matica i danas doprinosi svojim djelovanjem u ograncima diljem naše domovine, ali i inozemstva. Između ostalog, Farago je dao i kratak pregled nastanka knjige te rekao kako ih je od same ideje pa do realizacije nesebično pratila pomoć županije, načelnika općina, vlasnika tvrtki i obrta, jer je i po obimu i građi ova knjiga čuvar tradicijskih napjeva bijele Moslavine i sela koja u svojim kulturno-umjetničkim društvima čuvaju baštinu moslavačkoga kraja.

O povijesnom i domoljubnom značenju Matice hrvatske, a uime središnjice iz Zagreba, govorio je književnik i diplomat Đuro Vidmarović. Istaknuo je da Matica hrvatska nije politička organizacija, kako je određeni dio javnosti doživljava, već je ona udruga koja zalazi u ona područja kojima se politika često ne bavi, a to je upravo čuvanje tradicijskog blaga našeg naroda. Matica hrvatska od svojih je početaka živjela sa svojim narodom i za svoj narod te s njim prolazila povijesna previranja, ali i zabrane djelovanja. U svom izlaganju Vidmarović se osvrnuo i na neke nove deklaracije o jeziku koje se ovih dana potpisuju, te je podsjetio nazočne kako su zbog Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika objavljene daleke 1967. godine brojni hrvatski kulturni djelatnici ostajali bez svojih poslova, a bilo im je zabranjeno i javno djelovanje. Isto tako, rekao je kako i danas moramo čuvati hrvatski jezik i identitet, jer je to jedino nematerijalno bogatstvo koje nas identificira kao narod, ali je i riznica bogate kulturne i tradicijske baštine.

Prepunoj se dvorani potom obratio bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Rekao je kako je još govorom Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Hrvatskome saboru započela borba za hrvatski jezik. I na tom tragu čuvanja jezika i hrvatske baštine Matica hrvatska neprekidno doprinosi kulturnom razvoju naše županije. Župan se dotaknuo i položaja naše županije, koja ne samo da geografski pripada Bilogori već je unutar nje i istočni dio Moslavine. Županijska uprava stoga je imala i zadovoljstvo i obvezu pomoći u izdavanju knjige Ti prolaziš svojim putem starim − Čuvari tradicijskih pjesama i napjeva bijele Moslavine.

Program je nastavljen predstavljanjem knjige o kojoj su govorili urednici Stjepan Banas, Gordana Ščrbačić i Željko Stubičan. Govoreći o knjizi, Stjepan Banas rekao je kako je to bio rad od gotovo godinu dana. Sastojao se od prikupljanja građe po moslavačkim selima, u kojima djeluju KUD-ovi koji su zapravo čuvari tih napjeva, te ih i izvode na svojim nastupima. Banas je napomenuo kako su i on i kolege urednici u taj projekt uložili i svoje znanje, vrijeme i ljubav, ne očekujući ništa zauzvrat, osim da se ovom knjigom sačuva baština Bijele Moslavine. Objasnio je i zašto se taj dio naziva Bijela Moslavina rekavši da je to zbog jednostavnosti i bjeline nošnji koja se nosi u selima tog područja. U svom izlaganju pojasnio je tehničke detalje same knjige te kako je ona osmišljena.
O knjizi je govorila i Gordana Ščrbačić. Rekla je kako je rad na knjizi bio poticajan jer su imali stalnu potporu Matice hrvatske iz Garešnice, ali i KUD-ova koji su im ustupali svoje napjeve te notne zapise. Na samom kraju predstavljanja knjige nekoliko riječi izrekao je Željko Stubičan. On je bio ne samo jedan od urednika već je i likovno osmislio korice knjige. Željko je rekao kako su na poziv profesora Bansa za sudjelovanje u ovom projektu njegovo oduševljenje i zanos doprinijeli tomu da i nije osjetio da rade neki posao, već je to sve bilo zadovoljstvo koje je rezultiralo ovom kvalitetnom, tvrdoukoričenom knjigom.

U nastavku programa hrvatske tradicijske pjesme i napjeve bijele (istočne) Moslavine, koje su tiskane i u knjizi, izveli su kulturno-umjetnička društva „Prijatelji“ iz Bereka, „Sloga“ iz Miklouša, Garešnički kulturni centar − Folklorni ansambl „Zdenac“, „Slavko Kolar“ iz Palešnika, Ženska pjevačka skupina iz Samarice, „Sloga“ iz Đurđica, „Trnovitica“ iz Velike Trnovitice, „Hrvatska žena“ iz Garešnice, Ženska pjevačka skupina „Hrvatske čitaonice“ iz Hercegovca.

Program je nastavljen zajedničkom izvedbom svih sudionika pjesme „Moslavino moja mila“, a uz pjesmu, ples i druženje završila je i ova svečana proslava.


Tekst: Slaven Klobučar
Fotografije: Marijan Vuica


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
Župan Bajs najavio nastavak s Centrom izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika 2016./2017. Živim život bez nasilja Zeleni dom Zdravko Ivković Zakon o zaštiti na radu http://www.minpo.hr , Vlade Republike Hrvatske http://www.drugaizborna.com Učenički dom Ured za mirenje Udruge umirovljenika udaraljkaši U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potpisan prvi projekt u 2015. godini, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar stipendije, Grad Bjelovar, Saša Kovač pčelasrki sajam pčelarski sajam, sajam, Bjelovar, Pčelarski sajam najveći do sada,Natječaji za poljoprivrednike Bjelovarsko-bilogorske županije u 2012, Prostorni plan uređenja Grada Čazme Proračun Bjelovara za 2011. projekt Program Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara Predstavljena zbirka pjesma Slavena Klobučara „Uspavanka od sjećanja“, predsjednik, Ivo Josipović, Dajla, Održana smotra postrojbe civilne zaštite Udruga slijepih imenovala tri počasna člana Promocija knjige “Konjički turizam” i Međunarodni kongres konjičkog turizma u Kukavici U Bjelovaru održan Sabor HDZ-a II. izborne jedinice Veliki stranački skup HSS-a u Općini Šandrovac Dan neovisnosti 8. listopada Bjelovarski sajam uključio se u organizaciju projekta “Božićni sajam - Advent u Bjelovaru” Ministarstvo turizma potpisalo 56 projekta iz Programa “Upoznaj Hrvatsku”,Daruvarske toplice dobile 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava Natječaji za mlade ministrica Milanka Opčić, socijalna skrb, potpredsjednica vlade, međunarodni tjedan udaraljkaša Medicinske škole Bjelovar, Karcinom grkljana, dan bez pušenja, Stjepan Grabovac, Hipokrat Marija Barišić, Miss Bjelovarsko-bilogorske županije, Bjelovar, Crikvenica, Damir Bajs, Marcel Medak, Dalibor Rohlik, Tanja Herceg, Hrastovac, Garešnica, Miss BBŽ Koco Kićenje bora s gradonačelnikom karavana biciklista Jadranka Kosor,bjelovarski sajam, bjelovar, Zlatko Salaj, predsjednica Vlade,kukuriku koalicija,Stjepan Pavlek,19. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, Izložba Udruge slijepih Ivica Kostelić u Bjelovaru Ivanje u Tomašu informatika,UTIB, HSLS, DARINKO KOSOR,LIBERALI, Hrvatske šume Dokuart dan mimoza Dan bolesnika Dan antifašističke borbe u Podgariću Božićni gala koncert 2010. Božićna bajka 2012. Berek auto na vodu Aktualni sat Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije 50+ KLUB 16. TerezijanaPoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu


Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij

Iz rubrike aktualno

Crna kronika

Poginuo motociklist iz Rastovca

22.08.2011 | 15:35

Noćas oko 02,15 sati Mario Dabac (1973.) iz Rastovca upravljao je motociklom županijskom cestom br. 3081 iz pravca Laminca u pravcu Ivanske bez zaštitne kacige na glavi. Dolaskom do nenaseljenog dijela ceste između navedenih mjesta, sto metara prije…

Nesreća s poginulom osobom

07.08.2011 | 10:22

Dana 5.8.2011. oko 11,00 sati u Končanici u dvorištu obiteljske kuće smrtno je stradao Jindrih J. (1952.) na način da je prilikom pranja traktora za koji su bile priključene tanjurače traktor stavio u pogon dok se isti nalazio u brzini, da bi potom…

Iz skladišta ukradene dvije tone umjetnog gnojiva
Iz podruma stambene zgrade ukraden skupocjeni bicikl
Paleći korov zapalio svinjac
Požari na otvorenom prostoru
Rezultati pojačanog nadzora prometa za vikend (01. - 03. ožujka 2019.)
Na bankomatu zaboravila novac
Iskoristio osobu starije životne dobi i ukrao novac
Oštećena ulazna vrata
Prijavljena remećenja javnog reda i mira tijekom proteklog vikenda
Požari na otvorenom prostoru

Kristina Anđelka Đopar
Bjelovar info medij 17.07.2013 | 16:52

Prva operna pjevačica solistica iz Bjelovarsko-bilogorske…


Arhiva članaka

2010

02.  03.  04.  05.  06.  07.  08.  09.  10. 
2009

12.
 


Nacionalna evidencija nestalih osoba
NAPOMENA: Naručitelj oglasa, prema Zakonu o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, dužan je prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu, tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili naručitelja te njegovo prebivalište odnosno boravište. To važi i za fizičke osobe koje iznajmljuju i pružaju usluge. Za prodaju nije potrebno navoditi sve informacije, već broj telefona i ono što smatrate da bi kupac trebao znati.
NOVA PROLJETNA KOLEKCIJA 2017. u modnom salonu LILLY
Kontakt: Kontakt: Modni salon LILLY
NOVA TRGOVINA SLASTICA - ČAROLIJA
Kontakt: 092/ 34 56 355


Prvi i jedini kozmetički salon u Bjelovaru s certifikatom majstor kozmetičar!!!

KLASIČNI TRETMANI LICA
ANTI-AGE TRETMANI
ANTI-ACNE TRETMANI
LIFTING TRETMANI LICA
*
DEPILACIJA
TRETMANI ZA OBLIKOVANJE TIJELA
ANTICELULITNI TRETMANI
KAVITACIJA & BODY FORMER & OXYFAT
*
AFTER WORK TRETMANI
WELLNESS RITUAL
*
POKLON BONOVI

«KARISMA», Bjelovar, F.Rusana 15A / 2.kat
www.karisma.com.hr
091/ 11 44 522

Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar