Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › intervju › miroslav_chachija_zhupan_bjelovarsko_bilogorske_zhupanije
Bjelovar info medij RSS rubrika intervju
12.07.
2010.

Miroslav Čačija, župan Bjelovarsko-bilogorske županije

12:04 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij

U ovoj i slijedećoj godini predstoji nam borba za svako radno mjesto i očuvanje gospodarstva u našoj Županiji.

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
B Ušli smo u drugu polovicu ove teške recesijske 2010. godine. Kakvo je stanje u županijskom proračunu i što je od zacrtanih planova ipak ostvareno?

Točno je da smo ušli u drugu polovicu recesijske godine i, kako Vlada najavljuje, neće biti nimalo lako, no što se tiče Županijskog proračuna on je ostao na nivou prošle godine, što znači da punjenje proračuna ide onim tempom kao što smo i predvidjeli.

Razlog tome su pozitivne promjene u gospodarstvu. Evo primjer Zdenke iz Velikih Zdenaca gdje je nakon višegodišnjih problema i dolaskom novog vlasnika stanje napokon konsolidirano i razvoj kreće u pozitivnom smjeru. Ista situacija je bila i u Daruvarskoj pivovari te u Ribnjačarstvu Končanica. Sada je stanje savim drugačije, radi se punim kapacitetom i, ono što je najvažnije, radnici imaju redovitu plaću, što je, naravno, vezano za Županijski proračun.

Ono što se nismo nadali je veliki povrat poreza po godišnjim prijavama, a posebno moram naglasiti da Županija sva svoja redovna zaduženja podmiruje na vrijeme.

Moram istaći velika ulaganja u školstvo - dvorana u Velikom Trojstvu, Garešnici, a gradi se dvorana u Velikoj Pisanici i Hercegovcu...

Potpuno smo zadovoljni što se tiče ostvarenih planova u posljednjih godinu dana od kada je najavljena recesijska godina. Odradili smo većinu toga, ali prvo moram istaći velika ulaganja u školstvo. Osim dvorane u Velikom Trojstvu gotova je školsko-športska dvorana u Garešnici, a grade se dvorane u Velikoj Pisanici i Hercegovcu. Iduće godine namjeravamo započeti dvorane u Kapeli i Dežanovcu, za što je dovršena projektna dokumentacija. Sve ove školsko-športske dvorane neće služiti samo učenicima već i stanovnicima gradova i općina u kojima se grade.

Iako je vrijeme krize ove odluke o gradnji nije bilo lako donijeti, ali ako znadete da ste napravili dobar korak kako bi poboljšali kvalitetu života u tim mjestima, posebno manjim mjestima, time smo spriječili odlijev staonovništva s tog područja.


Zvučni zapis
Povrat PDV-a, rebalans, podmirenje obveza, školstvo

Osim školstva jedan od strateških projekata Županije je ulaganje u infrastrukturu. U završnoj fazi je izgradnja projektne dokumentacije, odnosno ishođenje građevinske dozvole za magistralni, ali i za sve distributivne vodovode, gdje će uskoro svako kućanstvo na području naše županije imati mogućnost priključka na javni vodovod. Nema gosopdarstva bez riješene vodoopskrbe.

Još jedan od važnih projekata Županije je centralno odlagalište "Doline".

Što se tiče pruge Sveti Ivan Žabno - Gradec Vlada je dala zeleno svjetlo za zaduženje od 350 milijuna kuna

Vodoopskrbni sustav, odlagalište otpada "Doline"

Pretpristupni fond IPA je osigurao 55 milijuna eura za vodoopskrbni sustav…

B Najvažniji projekti za Bjelovarsko-bilogorsku županiju već su godinama brza cesta od Vrbovca do Bjelovara, pruga Sveti Ivan Žabno - Gradec te vodoopskrbni sustav. Hoće li do kraja ove godine građani vidjeti nešto novo na ta tri gradilišta?

O vodoopskrbnom sustavu sam rekao da je jedan od važnih strateških projekta, ali ni ovi nisu manje važni, također spadaju u prioritetene projekte.

Potrebno je izgraditi važne i zahtjevene objekte. Riječ je o mostovima, a u planu je 26 takvih objekata

Istina da ta cesta neće biti gotova kako se pričalo, ali projekt ide dalje.

Potrebno je izgraditi važne i zahtjevene objekte. Riječ je o mostovima, a u planu je 26 takvih objekata. Trenutno se radi most preko Bjelovacke u Korenovu, što ljudi ne vide pa zato uvijek kažu da se još ništa nije poduzelo, no ipak radi se na tome.

Što se tiče pruge Sveti Ivan Žabno - Gradec Vlada je dala zeleno svjetlo za zaduženje od 350 milijuna kuna, a natječaj za izvođenje radova trebao bi biti raspisan do kraja godine.

Auto cesta "Podravsko-bilogorski Y", pruga Sveti Ivan Žabno - Gradec

Na proljeće 2011. počinju radovi na pruzi…

B Poljoprivreda, od koje živi 20 posto stanovništva županije, teško je stradala u elementranim nepogodama, a seljaci ionako teškom spajaju kraj s krajem. Što županija čini kako bi im pomogla ?

Poljoprivreda je jedna od strateških grana gospodarstva i jedna smo od najpoljoprivrednijih hrvatskih Županija stoga činimo sve kako bi pomogli našim poljoprivrednicima.

B Broj nezaposlenih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji drži se oko 13 tisuća. Ima li naznaka da će ovdašnje gospodarstvo krenuti uzlaznom putanjom ili će biti još poslovnih katastrofa kao u slučaju grupe Pevec?

Koliko sam upoznat broj nezaposelnih se smanjuje.

Županija pomaže sufinanciranjem kamata u kreditnim linijama za poduzetnike u suradnji s resornim Ministarstvom i poslovnim bankama, nastojimo uspostavom kontakata i prekograničnom suradnjom osigurati poslovne kontakte našim poduzetnicima na stranim tržištima, ulažemo u poslovne zone...

Moramo raditi da se ne dogode poslovne katastrofe u gospodarstvu, što Županija u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti pomaže koliko god može, a to je sufinanciranjem kamata u kreditnim linijama za poduzetnike u suradnji s resornim Ministarstvom i poslovnim bankama. Nastojimo uspostavom kontakata i prekograničnom suradnjom osigurati poslovne kontakte našim poduzetnicima na stranim tržištima. Značjana sredstva zajedno s gradovima ulažemo u poslovne zone. To je ono što možemo i činimo kao pomoć gospodarstvu.

S druge strane treba reći da važnu ulogu u strukturi županijskog gospodarstva ima tekstilna, drvoprerađivačka, metalna i prehrambeno-prerađivačka industrija. Prve dvije kategorije zbog krize u svijetu, a naravno i u našoj državi, kao i u Županiji našle su se u velikim problemima i sigurno trebaju veću pažnju Županije. Sjetimo se da smo organizirali sastanak direktora Hrvatskih šuma g. Darka Vuletića s vodećim drvoprerđivačima naše županije kako bi se posebno pomoglo toj grani gospodarstva. Sjetite se da smo reagirali i na najavu mogućeg zatvaranja Remontnog centra Hrvatskih željeznica u Bjelovaru samo kako bismo očuvali radna mjesta.

Znači u ovoj i slijedećoj godini predstoji nam borba za svako radno mjesto i očuvanje gospodarstva pa je u ovo recesijsko vrijeme teško govoriti o ulaznim trenedovima, ali bitno je da se ne dogodi veliki potres kao u slučaju grupe Pevec.

Poljoprivreda i elementarna nepogoda, nezaposlenost.

Ove je godine realizirano 12 milijuna kuna kredita u poljoprivredi, s izuzetno povoljnom kamatom za krajnjeg korisnika od 2,8 %, a Županija subvencionira ostatak do 6 %.
Krajem lipnja 2010. evidentirano 11.944 nezaposlenih osoba, ali s trendom porasta zaposlenosti.

B I za kraj jedno lakše, opuštajuće pitanje. Premijerka Kosor je Vladi najavila dugo, toplo i radno ljeto. Vrijedi li to i za župane ?

Unatoč tome sve će županijske službe raditi normalno i naši građani neće osjetiti da je vrijeme godišnjih odmora kada dođu nešto rješavati u Županiju.
Bjelovar info medij
Znači, svi izazovi koji će se postaviti pred mene kao Župana i županijske službe bit će odrađeni na najbolji mogući način, u interesu svih stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije, a ako će se dobrom organizacijom posla naći vremena za koji dan godišnjeg odmora, nitko to ne treba zamjeriti.

Ljetni odmor


>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar