Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › aktualno › otkriven_spomenik_dr_franji_tumanu_prvom_hrvatskom_predsjedniku
Bjelovar info medij RSS rubrika aktualno

18.11.
2013.

Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku

22:19 | Šalje:  | komentara 6
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Spomenik Tuđmanu akademske kiparice Marije Galetović Ujević

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Veći broj građana u ponedjeljak je prisustvovao otkrivanju poprsja dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.

Osim domaćih političara, Antuna Korušeca, bjelovarskog gradonačelnika i Damira Bajsa, na svećanosti su sudjelovali Miroslav Tuđman, profesor, doktor znanosti, saborski zastupnik i predsjednik saborskog odbora za nacionalnu sigurnost, akademkinja Marija Galetović Ujević, autorica poprsja, Milan Bešlić, likovni kritičar, Pero Miladin, prijatelj pokojnog dr. Franje Tuđmana, Stjepan Ptićek, generalni vikar i katedralni župnik Katedrale sv. Terezije Avilske, Vanja Posavac, saborska zastupnica i predsjednica gradskog vijeća.

Bjelovar info medijWatermark image

- Postavljanje biste prvom phrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu znak je priznanja za stvaranje hrvatske države, a i naša civilizacijska obaveza i dug prema njemu osobno kao i prema svim hrvatskim braniteljima. Nije slučajno da smo poprsje postavili upravo ovdije u ovom dijelu grada na Poljani dr. Franje Tuđmana. U ovom dijelu gradu živi 10 tusuća ljudi, tu je jedna osnovna i četiri srednje škole, dječji vrtić, koncentracija mladih. Ovo iznimno umjetničko djelo Marije Galetović Ujević prikazuje dr. Franju Tuđmana koji je ostvario višestoljetni hrvatski san o samostalnosti. Naši mladi sugrađani ne sjećaju se dana kada je trećina Hrvatske bila okupirana, a ostatak strahovao od granata, patio pod redukcijama i klecao na svako zvono u strahu od glasa o smrti oca, sina ili muža. U stvaranju hrvatske države dr. Franjo Tuđman je pokušao spriječiti rat. Često je govorio; ''Sačuvavši jedan život, puno sam učinio! A neka me i ubiju ako žele, samo da se Hrvatska osamostali jer tu ideju više ne mogu ubiti!'' U Domovinskom ratu Bjelovar i Bjelovarčani imaju časno mjesto – rekao je Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik i opisao događaje od 29. rujna 1991. kada je jugo armada iz kasarne u središtu grada napala grad i pričinila mu u jednodnevnom ratu veću štetu nego u gradovima u kojima je okupacija i pucnjava trajala mjesecima.

Stjepan Budimski, zapovjednik teritorijalne obrane rekao je da Bjelovar bio godinama središte kulturnog i političkog života.
Bjelovar info medijWatermark image

- Vi branitelji spriječili ste uništavanje Bjelovara, a 1990. na prvim više stranačkim izborimqa pobjedio je HDZ i ujedinio cijelu Hrvatsku u obrani novog hrvatskog demokratskog poretka. Željeli su svim silama uništiti našu mladu demokraciju. Na ovoj poljani Franjo tuđman je održao svoj govor kojime nas je pozvao na jedinstvo. Bjelovarski branitelji više puta su razmišljali na koji način bi se odužili dr. Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku. Zahvaljujući Gradu Bjelovaru i Antunu Korušecu, gradonačelniku danas otkrivamo ovu bistu – rekao je Stjepan Budimski, zapovjednik teritorijalne obrane.

Damir Bajs, bjelovarski župan zahvalio je svima koji su omogućili otkrivanje biste prvom hrvatskom predsjedniku.
Bjelovar info medijWatermark image

- On je bio akademik, profesor i mnogo toga što ga je obilježavalo kao i činjenica da je bio prvi hrvatski predsjednik po čemu ću ga ja uvijek pamtiti. U teškim vremenima on je pokušao da Hrvatska ne uđe u rat. Nije to uspio i ističem da je uspio osloboditi ukupnost Hrvatske zajedno sa svima nama. Zahvlajujući tome omogućio je i da Hrvatska danas bude članica EU. Naša županija i naš kraj su ratom poharani. Jedna trećina županije bila je okupirana. Nažalost, mnogi naši branitelji nisu se vratili kući živi. Imamo puno poginulih i ranjenih, ali naš kraj je prvi koji je bio oslobođen od okupatora i vraćen u granice RH. To govori o tome kakvi smo mi Bjelovarčani ljudi. Prvi hrvatski predsjednik je dao i nalog da se napravi proboj prema Vukovaru. Netko je to trebao i provesti. Nalog je dobila 105. brigada Hrvatske vojske. Bjelovarska brigada koja je bila najistočnije prema Vukovaru. Činjenica je da smo znali da će u tom proboju biti puno poginulih i ranjenih, ali sjećam se da su svi koji su trebali ići u proboj bili spremni na to. Do proboja nije došlo jer su nastupile takve međunarodne okolnosti da je ta naredba stornirana. Prisjetimo se i tih činjenica i našeg kraja vezanih uz prvog hrvatskog predsjednika. Sjećat ćemo se i svih dana i niza obilježavanja naših branitelja – rekao je Damir Bajs, bjelovarski župan.

Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana zahvalio se u ime obitelji Tuđman svima koji su omogućili postavljanje biste.
Bjelovar info medijWatermark image

- Posebno se zahvlajujem kiparici koja je izradila ovu bistu. Prvi hrvatski predsjednik simbolizira stvaranje hrvatske države, pobjedu u Domovinskome ratu, onaj trenutak koji smo osjetili zajedno kada je Hrvatska bila uspješna. U njegovom programu koji polazi od toga da nema slobodnih ljudi ako nema slobodnog naroda, da nema slobodnog naroda ako nema svoju državu, suverenu državu stvorio je stranku i dobio potporu većine hrvatskog naroda. Ovo otkrivanje spomenika je odavanje priznanja cijelom tom putu stvaranja suverene hrvatske države.


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.


 • Šalje Darko  dana  21/11/2013  u  19:30
 • Komentar: Nekome je braniteljski status postalo zanimanje, a netko, zahvaljujući pravim braniteljima ( pogotovo onima koji su poginuli )uživa lijepe beneficije u slobodnoj i neovisnoj državi-Hrvatskoj. Također, po potrebi se pozivaju i na Tuđmana. Kako oni iz HDZ-a, tako i ovi koji su nekada veli?ali Tita i KPJ.


 • Šalje Upišite ime  dana  21/11/2013  u  19:14
 • Komentar: Da gdje bi bili danas da Tuđman nije dovukao rodjake i netjake da unište bjelovarske tvornice??? Gdje???


 • Šalje Upišite ime  dana  20/11/2013  u  20:38
 • Komentar: Gospodo “Poduzetnici “ jeste li se zapitali gdje biste bili danas da nije bilo odlu?nosti Dr.Tuđmana i branitelja koji su Vam stvorili državu kojom sad upravlja svaka vlast jer ima većinu .


 • Šalje Marjana  dana  19/11/2013  u  15:33
 • Komentar: Bolje bi vam bilo da ste te novce uložili i pomogli nama poduzetnicima.SJEČETE SI GRANU NA KOJOJ SJEDITE.


 • Šalje Upišite ime  dana  19/11/2013  u  11:18
 • Komentar: Tako ga je vidjela umjetnica koja ga je radila .


 • Šalje Upišite ime  dana  19/11/2013  u  08:37
 • Komentar: Su mu to prema slici iz indexa radili bistu? Ne sli?i baš na sebe :/

  Dodajte komentar

  Upišite riječ koju vidite u slici:

  << Prethodni članak:
  >>Sljedeći članak:
  Vezani članci
  Ključne riječi kao poveznice
  Župan Bajs najavio nastavak s Centrom izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika 2016./2017. Živim život bez nasilja Zeleni dom Zdravko Ivković Zakon o zaštiti na radu http://www.minpo.hr , Vlade Republike Hrvatske http://www.drugaizborna.com Učenički dom Ured za mirenje Udruge umirovljenika udaraljkaši U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potpisan prvi projekt u 2015. godini, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar stipendije, Grad Bjelovar, Saša Kovač pčelasrki sajam pčelarski sajam, sajam, Bjelovar, Pčelarski sajam najveći do sada,Natječaji za poljoprivrednike Bjelovarsko-bilogorske županije u 2012, Prostorni plan uređenja Grada Čazme Proračun Bjelovara za 2011. projekt Program Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara Predstavljena zbirka pjesma Slavena Klobučara „Uspavanka od sjećanja“, predsjednik, Ivo Josipović, Dajla, Održana smotra postrojbe civilne zaštite Udruga slijepih imenovala tri počasna člana Promocija knjige “Konjički turizam” i Međunarodni kongres konjičkog turizma u Kukavici U Bjelovaru održan Sabor HDZ-a II. izborne jedinice Veliki stranački skup HSS-a u Općini Šandrovac Dan neovisnosti 8. listopada Bjelovarski sajam uključio se u organizaciju projekta “Božićni sajam - Advent u Bjelovaru” Ministarstvo turizma potpisalo 56 projekta iz Programa “Upoznaj Hrvatsku”,Daruvarske toplice dobile 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava Natječaji za mlade ministrica Milanka Opčić, socijalna skrb, potpredsjednica vlade, međunarodni tjedan udaraljkaša Medicinske škole Bjelovar, Karcinom grkljana, dan bez pušenja, Stjepan Grabovac, Hipokrat Marija Barišić, Miss Bjelovarsko-bilogorske županije, Bjelovar, Crikvenica, Damir Bajs, Marcel Medak, Dalibor Rohlik, Tanja Herceg, Hrastovac, Garešnica, Miss BBŽ Koco Kićenje bora s gradonačelnikom karavana biciklista Jadranka Kosor,bjelovarski sajam, bjelovar, Zlatko Salaj, predsjednica Vlade,kukuriku koalicija,Stjepan Pavlek,19. jesenski međunarodni bjelovarski sajam, Izložba Udruge slijepih Ivica Kostelić u Bjelovaru Ivanje u Tomašu informatika,UTIB, HSLS, DARINKO KOSOR,LIBERALI, Hrvatske šume Dokuart dan mimoza Dan bolesnika Dan antifašističke borbe u Podgariću Božićni gala koncert 2010. Božićna bajka 2012. Berek auto na vodu Aktualni sat Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije 50+ KLUB 16. Terezijana  Poslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu


  Informacije lokalne uprave
  Bjelovar info medijBjelovar info medij


  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij
  Bjelovar info medij

  Iz rubrike aktualno

  Crna kronika

  Poginuo motociklist iz Rastovca

  22.08.2011 | 15:35

  Noćas oko 02,15 sati Mario Dabac (1973.) iz Rastovca upravljao je motociklom županijskom cestom br. 3081 iz pravca Laminca u pravcu Ivanske bez zaštitne kacige na glavi. Dolaskom do nenaseljenog dijela ceste između navedenih mjesta, sto metara prije…

  Nesreća s poginulom osobom

  07.08.2011 | 10:22

  Dana 5.8.2011. oko 11,00 sati u Končanici u dvorištu obiteljske kuće smrtno je stradao Jindrih J. (1952.) na način da je prilikom pranja traktora za koji su bile priključene tanjurače traktor stavio u pogon dok se isti nalazio u brzini, da bi potom…

  Iz skladišta ukradene dvije tone umjetnog gnojiva
  Iz podruma stambene zgrade ukraden skupocjeni bicikl
  Paleći korov zapalio svinjac
  Požari na otvorenom prostoru
  Rezultati pojačanog nadzora prometa za vikend (01. - 03. ožujka 2019.)
  Na bankomatu zaboravila novac
  Iskoristio osobu starije životne dobi i ukrao novac
  Oštećena ulazna vrata
  Prijavljena remećenja javnog reda i mira tijekom proteklog vikenda
  Požari na otvorenom prostoru

  Intervju sa Zvonimirom Karakašom, direktorom SRC „Kukavica“
  Bjelovar info medij 17.01.2012 | 13:55

  Poslovanje SRC „Kukavica“


  Arhiva članaka

  2010

  02.  03.  04.  05.  06.  07.  08.  09.  10. 
  2009

  12.
   


  Nacionalna evidencija nestalih osoba
  NAPOMENA: Naručitelj oglasa, prema Zakonu o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, dužan je prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu, tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili naručitelja te njegovo prebivalište odnosno boravište. To važi i za fizičke osobe koje iznajmljuju i pružaju usluge. Za prodaju nije potrebno navoditi sve informacije, već broj telefona i ono što smatrate da bi kupac trebao znati.
  NOVA PROLJETNA KOLEKCIJA 2017. u modnom salonu LILLY
  Kontakt: Kontakt: Modni salon LILLY
  NOVA TRGOVINA SLASTICA - ČAROLIJA
  Kontakt: 092/ 34 56 355


  Prvi i jedini kozmetički salon u Bjelovaru s certifikatom majstor kozmetičar!!!

  KLASIČNI TRETMANI LICA
  ANTI-AGE TRETMANI
  ANTI-ACNE TRETMANI
  LIFTING TRETMANI LICA
  *
  DEPILACIJA
  TRETMANI ZA OBLIKOVANJE TIJELA
  ANTICELULITNI TRETMANI
  KAVITACIJA & BODY FORMER & OXYFAT
  *
  AFTER WORK TRETMANI
  WELLNESS RITUAL
  *
  POKLON BONOVI

  «KARISMA», Bjelovar, F.Rusana 15A / 2.kat
  www.karisma.com.hr
  091/ 11 44 522

  Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar