Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › gospodarstvo › udruga_voara_vinogradara_i_povrara_iz_rovisha_u_posjeti_zadarskoj_zhupaniji
Bjelovar info medij RSS rubrika gospodarstvo

07.10.
2014.

Udruga voćara, vinogradara i povrćara iz Rovišća u posjeti Zadarskoj županiji

06:32 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Udruga voćara, vinogradara i povrćara iz Rovišća za svoje je članove, koji posjeduju cca 100 ha voćnjaka, 70 ha vinograda i 50 ha nasada povrća, organizirala stručno putovanje u Zadarsku županiju 19. i 20. rujna 2014.

Posjet je dogovoren sa kolegicom Gordanom Dragun, rukovoditeljicom Podružnice Savjetodavne službe u Zadarskoj županiji, koja je detaljno isplanirala naš boravak i, uz kolegu Vodopiju, bila izuzetno dobar domaćin.

Bjelovar info medijWatermark image

Rasadnik Piket

Prvo smo se zaputili u Zemunik Donji da bi razgledali Rasadnik Piket, osnovan 2008. godine kao jedna od tvrtki kćeri Hrvatskih šuma. Glavna djelatnost je proizvodnja šumskih sadnica i presadnica povrća na površini 12,5 ha od čega su na 6400 m2 smještena četiri plastenika opremljena suvremenom tehnologijom. Sjetva sjemena se odvija automatiziranom sijačicom u kontejnere, u kvalitetne, sterilizirane i hranjivima obogaćene supstrate. Dnevni kapacitet sijačice je 50.000 do 80.000 kom., ovisno o vrsti i kakvoći sjemena koje se sije, ali i potrebama poljoprivrednih proizvođača ravnokotarskog i vranskog područja koji ovdje nabavljaju kvalitetne presadnice.
Bjelovar info medijWatermark image

Sijačica

Nakon srdačnog dočeka i ispraćaja iz Rasadnika smo se uputili na lokaciju „Vlačine“ (Zemunik Donji) gdje je 2005. i 2006. godine ponovno podignuta, u ovom dijelu Europe, najveća plantaža višnje maraske (Prunus cerasus var. Marasca). Nasad se prostire na veličanstvenih 212 ha površine i broji 95.000 kom. stabala. Osim što je ovo najveća monokulturna plantaža, specifičan je i teren na kojem je podignuta. Prevladava supstrat crvenice sa većim udjelom skeleta, pa su i pripreme za sadnju bile posebne, od drobljenja kamena i kopanja rupa kao i sama sadnja. Naš domaćin, Ivica Dražić, upravitelj plantaže ističe da je zapravo najveći posao berba plodova na tako velikoj površini. Berba se obavlja strojno kombinacijom kombajna, traktora i tresačica, a manji se dio pobere ručno. Obilje plodova će nakon prerade završiti kao koncentrat i prah za sokove, likere, sirupe, napolitanke, alkoholna pića…
Bjelovar info medijWatermark image

Berač plodova

Na putu prema Benkovcu nalazi se Nadin i vinogradarska dolina Nadinsko blato s cca 400 ha podignutih vinograda. U nasadima prevladavaju introducirane francuske sorte vinove loze kao što su syrah, cabernet, sauvignon, ugni blanc i druge. Vinogradi su podignuti na državnom zemljištu, i kako je istakao predsjednik Udruge vinogradara i vinara Tomislav Glavić, nakon Domovinskog rata dodijeljeni su lokalnom stanovništvu u zakup. Srećom, tamošnji vinogradari su imali priliku i kupiti te iste vinograde, te ih sačuvati od propadanja i unaprijediti proizvodnju. Oko 80 ha nasada ima certifikat ekološke proizvodnje.
Bjelovar info medijWatermark image

Ekološki nasad

Bjelovar info medijWatermark image

Stari i novi način sadnje

Ovdje smo mogli vidjeti i razvoj vinogradarstva u ovome kraju. Lako je uočiti različite načine sadnje i tako odrediti i samu starost nasada, jer se u kilometarskim dugim redovima izmjenjuju plantažni nasadi na stupovima i grmoliki čokoti. Uz dobre klimatske uvjete, puno sunca i vjetra, te marljive vinogradare i silnu ljubav i trud koji ulažu u svoje čokote ne treba nas čuditi činjenica da se na ovom području proizvode vrhunska vina.

Iz Nadina smo krenuli prema Polači na OPG Josipa Bobanovića, mladog poljoprivrednika koji proizvodi isključivo povrće na otvorenom i u zaštićenom prostoru. Iako su uvjeti za proizvodnju u ovom kraju ponešto povoljniji nego kod nas na kontinentu, problemi u proizvodnji i plasmanu su vrlo slični.
Bjelovar info medijWatermark image

U Polači se nalazi i poljoprivredna zadruga „Maslina i vino – MasVin“, sa svojim eko plantažama maslina, vinove loze i smokava na kršu. Nasadi su podignuti na državnom šumskom zemljištu danom na služnost, čijih je 60 ha trebalo najprije razminirati, usitniti kamen i teren pripremiti za sadnju. Vrlo zahtjevan i respektabilan projekt urodio je, uz puno truda i zalaganja zadrugara, nasadom maslina, vinove loze i smokava; izgrađenim podrumom u kojem se paralelno vrši proizvodnja vina i ulja, sušarom za smokve; uređena dva akumulacijska jezera ( pune se vodom iz bušotina ) te podignutim vidikovcem.
Bjelovar info medijWatermark image

Podrum, detalj

Djelovanje i rad zadruge pokrenute 2006. godine, na vrlo osebujan način, približio nam je mr.sc. Radoslav Bobanović, direktor i voditelj projekta „MasVin“, a kroz kušanje proizvoda smo se uvjerili u njihovu vrhunsku kvalitetu.

Sljedeći dan smo u Zadru prisustvovali svečanom obilježavanju prve godišnjice osnutka Seljačke tržnice, gdje je oko 30-ak proizvođača ponudilo na prodaju svoje proizvode.

Hvala našim domaćinima, ali i organizatorima na dobro organiziranom i osmišljenom stručnom putovanju.

Tekst i foto: Grozdana Grubišić-Popović, dipl. ing. agr.


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu


Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij

DUET BLANK: „Spremamo koncert kakav Bjelovar još nije vidio!“
Bjelovar info medij 09.06.2012 | 22:52

Alen Bigač i Adriana Božić


Iz rubrike gospodarstvo

Regionalna razvojna agencija BBŽ
Vijesti iz gospodarstva


Nacionalna evidencija nestalih osoba
NAPOMENA: Naručitelj oglasa, prema Zakonu o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, dužan je prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu, tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili naručitelja te njegovo prebivalište odnosno boravište. To važi i za fizičke osobe koje iznajmljuju i pružaju usluge. Za prodaju nije potrebno navoditi sve informacije, već broj telefona i ono što smatrate da bi kupac trebao znati.
NOVA PROLJETNA KOLEKCIJA 2017. u modnom salonu LILLY
Kontakt: Kontakt: Modni salon LILLY
NOVA TRGOVINA SLASTICA - ČAROLIJA
Kontakt: 092/ 34 56 355


Prvi i jedini kozmetički salon u Bjelovaru s certifikatom majstor kozmetičar!!!

KLASIČNI TRETMANI LICA
ANTI-AGE TRETMANI
ANTI-ACNE TRETMANI
LIFTING TRETMANI LICA
*
DEPILACIJA
TRETMANI ZA OBLIKOVANJE TIJELA
ANTICELULITNI TRETMANI
KAVITACIJA & BODY FORMER & OXYFAT
*
AFTER WORK TRETMANI
WELLNESS RITUAL
*
POKLON BONOVI

«KARISMA», Bjelovar, F.Rusana 15A / 2.kat
www.karisma.com.hr
091/ 11 44 522

Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar