Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › gospodarstvo › samo_poveanje_zashtitne_cijene_mlijeka_nije_dovoljno_poticajna_mjera
Bjelovar info medij RSS rubrika gospodarstvo

22.11.
2010.

Samo povećanje zaštitne cijene mlijeka nije dovoljno poticajna mjera

23:14 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Povodom nedavnih zahtjeva dijela proizvođača mlijeka, za povećanjem zaštitne otkupne cijene mlijeka s aktualnih 2,40 kn/kg na 3,00 kn/kg, želimo skrenuti pažnju medija i javnosti na činjenice nužne za razumijevanje aktualne problematike domaćeg tržišta mlijeka.

Otkupne cijene mlijeka 5 posto veće u odnosu na europske
Otkupne se cijene mlijeka u Hrvatskoj formiraju tržišno i to mjesečno, kao tromjesečni prosjek otkupnih cijena mlijeka u zemljama EU 25. Tako su tijekom 2010. godine otkupne cijene mlijeka, kako u zemljama EU tako i u Hrvatskoj, bilježile trend rasta. U listopadu ove godine otkupna je cijena veća za 20 posto u odnosu na listopad prethodne godine. Osim što bilježe trend rasta, otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj veće su za 5 posto u odnosu na otkupne cijene mlijeka u zemljama EU.

Proizvodnja mlijeka pala za 7,7 posto
Unatoč rastu te višoj otkupnoj cijeni mlijeka u Hrvatskoj u odnosu na europske, koju domaći proizvođači mlijeka dobivaju za kilogram mlijeka, proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pada.Trend pada proizvodnje mlijeka Hrvatska bilježi od 2009. godine, koji se nastavlja i u tekućoj godini. U prvih devet mjeseci ove godine otkupljeno je 7,7 posto manje mlijeka u odnosu na, po proizvodnji mlijeka rekordnu 2009. godinu.

Uzroci pada proizvodnje mlijeka
U prvih devet mjeseci ove godine smanjen je broj, uglavnom malih, proizvođača mlijeka za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. Razloga za smanjenje broja proizvođača mlijeka pa time i matičnog stada je više; u 2010. godini stopiran je operativni program koji je proizvođače stimulirao na ulaganja u proizvodnju mlijeka osiguravajući im povrat 50 posto iznosa kapitalnih ulaganja. Istovremeno, dostupnost kreditnih linija za mljekarsku proizvodnju je smanjena, a njihova je cijena narasla. Nepovoljni vremenski uvjeti i poplave osim što su nanijeli velike štete poljoprivrednicima onemogućili su optimalnu pripremu hrane za mliječno stado krava. Uz ionako nisku proizvodnost mlijeka po kravi u Hrvatskoj, koja je za oko 35 posto manja u odnosu na proizvodnost u zemljama EU 25, ovakvo stanje, ukoliko se negativni trendovi ne zaustave, zasigurno vodi ka urušavanju ukupnog mliječnog sektora.

Smanjena potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda za 5 posto
Potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda u prvih devet mjeseci ove godine bilježi pad od 5 posto. Pad potrošnje mlijeka i mliječnih proizvoda rezultat je smanjene kupovne moći potrošača, o čemu svjedoči i podatak o ukupnom padu maloprodaje u Hrvatskoj. Smanjena kupovna moć potrošača uvjetovala je smanjenje potrošačkih cijena mlijeka i mliječnih proizvoda koje bilježe trend pada (Graf 1).

Nadalje, po prvi puta nakon niza godina, u prvih devet mjeseci 2010. godine mliječna industrija bilježi pad izvoza konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda. Smanjena potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatskoj djelomično amortizira disbalans proizvodnje mlijeka i realnih potreba Hrvatske za svježim sirovim mlijekom.


Bjelovar info medij

Graf 1 – Usporedba kretanja otkupnih cijena mlijeka RH vs. EU 25 te kretanje potrošačkih cijena mlijeka i mliječnih proizvoda RH
Napomena: Baza za izračunavanje indeksa potrošačkih cijena mliječnih proizvoda rujan 2009.


Nužne poticajne mjere u proizvodnji mlijeka
Zaštitna cijena mlijeka hvale je vrijedna zaštitna mjera države, kojom se potpomaže proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj. No, uz nastavak primjene zaštitne cijene potrebno je uvesti poticajne mjere, koje će učinkovito djelovati u smjeru povećanja proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

Edukativne i preventivne mjere koje će rezultirati daljnjim rastom proizvodnje mlijeka EU standarda, osiguravanje povoljnih kreditnih linija, subvencioniranje nabavke junica, okrupnjavanje poljoprivrednih površina i legalizacija poljoprivrednih objekata uz minimum troškova i administriranja, osposobljavanje gospodarstava za korištenje predpristupnih i postpristupnih fondova, aktivnosti su na koje se svi sudionici domaće poljoprivrede trebaju fokusirati - resorno ministarstvo, regionalna samouprava, županije, gradovi i općine, proizvođači i prerađivači mlijeka te svi koji oni koji imaju utjecaja na formiranje poljoprivredne politike u Hrvatskoj.

Inzistiranje na rastu otkupne odnosno zaštite cijene mlijeka, koja iz mjeseca u mjesec tržišno raste i veća je u odnosu na zemlje EU 25, nije zaštitna a još manje poticajna mjera koja će omogućiti potreban rast proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

Mljekare će i nadalje nastojati pratiti trendove kretanja otkupnih cijena mlijeka u EU zemljama a spremne su i nadalje proizvođačima, zavisno od količine i isporučene kvalitete mlijeka dodatnim premijama koje su višestruko veće nego u EU zemljama stimulirati povećanje proizvodnje mlijeka.


U Zagrebu, 22. studenoga, 2010.

Pripremio:Branko Bobetić, direktor

 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu


Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij

Intervju sa Zvonimirom Karakašom, direktorom SRC „Kukavica“
Bjelovar info medij 17.01.2012 | 13:55

Poslovanje SRC „Kukavica“


Iz rubrike gospodarstvo

Regionalna razvojna agencija BBŽ
Vijesti iz gospodarstva


Nacionalna evidencija nestalih osoba
NAPOMENA: Naručitelj oglasa, prema Zakonu o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, dužan je prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu, tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili naručitelja te njegovo prebivalište odnosno boravište. To važi i za fizičke osobe koje iznajmljuju i pružaju usluge. Za prodaju nije potrebno navoditi sve informacije, već broj telefona i ono što smatrate da bi kupac trebao znati.
NOVA PROLJETNA KOLEKCIJA 2017. u modnom salonu LILLY
Kontakt: Kontakt: Modni salon LILLY
NOVA TRGOVINA SLASTICA - ČAROLIJA
Kontakt: 092/ 34 56 355


Prvi i jedini kozmetički salon u Bjelovaru s certifikatom majstor kozmetičar!!!

KLASIČNI TRETMANI LICA
ANTI-AGE TRETMANI
ANTI-ACNE TRETMANI
LIFTING TRETMANI LICA
*
DEPILACIJA
TRETMANI ZA OBLIKOVANJE TIJELA
ANTICELULITNI TRETMANI
KAVITACIJA & BODY FORMER & OXYFAT
*
AFTER WORK TRETMANI
WELLNESS RITUAL
*
POKLON BONOVI

«KARISMA», Bjelovar, F.Rusana 15A / 2.kat
www.karisma.com.hr
091/ 11 44 522

Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar