Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › gospodarstvo › ministar_kushchevi_o_razlozima_neprihvaanja_plana_gospodarenja_otpadom_rh_z
Bjelovar info medij RSS rubrika gospodarstvo

21.08.
2016.

Ministar Kuščević o razlozima neprihvaćanja Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2016.-202

22:37 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Ministar je pojasnio da Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022. Vlada nije prihvatila jer nije na dovoljnoj stručnoj i operativnoj razini da bi mogao odgovoriti na brojna otvorena a važna pitanja.

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević danas, 19. kolovoza 2016. reagirao je na izjave ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića, objavljene ovih dana u medijima, da donošenje Plana gospodarenja otpadom RH „koče ministri HDZ-a zbog nečijih privatnih interesa“. Ministar Kuščević te je izjave ocijenio neistinitima i zlonamjernima i iz njih je očito da se jedan važan dokument za Hrvatsku na nekorektan način koristi u predizborne svrhe.

Ministar je pojasnio da Nacrt prijedloga Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2022. Vlada nije prihvatila jer nije na dovoljnoj stručnoj i operativnoj razini da bi mogao odgovoriti na brojna otvorena a važna pitanja.

Dao je više konkretnih argumenata koji potkrepljuju takvu ocjenu. Naime, provedba toga Plana zahtijevala bi izmjene najmanje 70tak prostornih planova, županijske, gradske i općinske razine a što za sobom povlači obvezu izrade velikog broja studija o utjecaju na okoliš i strateških procjena a na izradi kojih insistira upravo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Izrada navedenih planova i studija iziskuje milijunske troškove i dug vremenski period realizacije, za koji se procjenjuje da ne može biti kraći od 3 godine, a to bi onemogućilo da naša Država ispuni ranije preuzete obveze kojih je ili bi barem morao biti svjestan i ministar Dobrović.

Nadalje, Plan ne sadrži rješenja za postupanje sa svim kategorijama otpada što znači da sam Plan nije u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

Uz sve navedeno, važno je naglasiti da je Nacrt prijedloga Plana bio na javnoj raspravi samo 8 dana što je u neskladu s Arhuškom konvencijom po kojoj bi taj rok morao biti najmanje 30 dana. Nepoštivanje ovoga roka razlog je zbog kojeg je niz udruga najavilo podizanje ustavne tužbe u slučaju vladinog prihvaćanja Plana. Ustavna bi tužba dodatno prolongirala primjenu Plana i sasvim sigurno na duži rok onemogućila Hrvatskoj korištenje sredstava iz fondova Europske unije

Iz svega navedenog jasno je da bi prihvaćanje Plana sada i u ovakvom obliku dovelo Hrvatsku pred ozbiljnu prijetnju sankcijama, što Vlada svakako želi spriječiti.

Ministar je naglasio da se o Nacrtu prijedloga Plana javno negativno očitovala i Hrvatska udruga poslodavaca, Zajednica županija te jedan značajan dio stručne javnosti. U nedostatku kvalitetnih protuargumenata ministar Dobrović odlučio se na žalost za neutemeljene uvrede i optužbe, što nikako nije kvalitetan doprinos rješenju problema gospodarenja otpadom. Kvalitetan Plan koji bi bio donesen u zakonskim rokovima i uz konzultacije struke u državnom je interesu ali je izgleda ministar Dobrović odlučio staviti interes svoje stranke i osobni politički interes te koristiti pitanje donošenja Plana gospodarenja otpadom na nekorektan način za svoju političku promociju u izbornoj kampanji.

Ministar Kuščević na kraju je izjavio da je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja dalo kvalitetne i stručne primjedbe na Plan, kao i druga ministarstva. Ministar Dobrović još uvijek ih može razmotriti i korigirati Plan kako bi on bio kvalitetniji i zakonit i tako pripremljen ostavljen sljedećoj Vladi na usvajanje. Sljedeća će HDZ-ova Vlada taj Plan sasvim sigurno dovršiti i donijeti u najkraćem roku, poštujući zakonsku proceduru, kako ne bi bilo nikakvih štetnih posljedica za Hrvatsku.

Izvor informacije: mgipu.hr


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu


Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij


Iz rubrike gospodarstvo

Regionalna razvojna agencija BBŽ
Vijesti iz gospodarstva


Nacionalna evidencija nestalih osoba
NAPOMENA: Naručitelj oglasa, prema Zakonu o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, dužan je prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu, tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili naručitelja te njegovo prebivalište odnosno boravište. To važi i za fizičke osobe koje iznajmljuju i pružaju usluge. Za prodaju nije potrebno navoditi sve informacije, već broj telefona i ono što smatrate da bi kupac trebao znati.
NOVA PROLJETNA KOLEKCIJA 2017. u modnom salonu LILLY
Kontakt: Kontakt: Modni salon LILLY
NOVA TRGOVINA SLASTICA - ČAROLIJA
Kontakt: 092/ 34 56 355


Prvi i jedini kozmetički salon u Bjelovaru s certifikatom majstor kozmetičar!!!

KLASIČNI TRETMANI LICA
ANTI-AGE TRETMANI
ANTI-ACNE TRETMANI
LIFTING TRETMANI LICA
*
DEPILACIJA
TRETMANI ZA OBLIKOVANJE TIJELA
ANTICELULITNI TRETMANI
KAVITACIJA & BODY FORMER & OXYFAT
*
AFTER WORK TRETMANI
WELLNESS RITUAL
*
POKLON BONOVI

«KARISMA», Bjelovar, F.Rusana 15A / 2.kat
www.karisma.com.hr
091/ 11 44 522

Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar