Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › gospodarstvo › prezentacija_ipa_operativnog_programa_za_zashtitu_okolisha
Bjelovar info medij RSS rubrika gospodarstvo

01.04.
2010.

Prezentacija IPA operativnog programa za zaštitu okoliša

15:19 | Šalje:  | komentara 0


Za razdoblje 2010.-2011. planirano je EU sufinanciranje u iznosu od 43,2 milijuna eura.

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva organizirali su danas za sve župane i gradonačelnike većih gradova prezentaciju Operativnog programa za zaštitu okoliša (OPZO) koji se u sklopu predpristupnog programa IPA sufinancira sredstvima Europske unije.

Bjelovar info medijSkupu su se obratili Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Marina Matulović Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Hrvoje Dolenec, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU. Na prezentaciji je sudjelovao i Paul Vandoren, veleposlanik i šef Delegacije EU u RH. Na web stranici Ministarstva objavljene su prezentacije sa predstavljanja.

Prezentacija je upriličena kako bi se sve institucije uključene u realizaciju Programa što bolje upoznale s obvezama i uvjetima koje je potrebno ispuniti za učinkovito korištenje sredstva iz IPA te kako bi se razmijenila iskustva dosadašnjeg rada.

Operativni program za zaštitu okoliša predstavlja jedan od tri operativna programa pod komponentom III – Regionalni razvoj. Usmjeren je prvenstveno na područja gospodarenja otpadom i gospodarenja vodama, te čini programski okvir za korištenje financijskih sredstava Europske unije. Bespovratna IPA pomoć za provedbu OPZO-a za razdoblje 2007.-2009. godine iznosi 53,5 milijuna eura. Za razdoblje 2010.-2011. planirano je EU sufinanciranje u iznosu od 43,2 milijuna eura.

Prema Operativnom programu za zaštitu okoliša Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) odgovorno je za prvi prioritet (sektor otpada) i treći prioritet (tehnička pomoć), dok je za drugi prioritet (sektor voda) odgovorno Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva (MRRŠVG).

Iz Operativnog programa Hrvatska će povući sredstva za izgradnju županijskih ili regionalnih centara za gospodarenje otpadom, koja će uključivati izdvajanje otpada, uvođenje mehaničko-biološke obrade i izgradnju novih odlagališnih ploha prema najvišim standardima zaštite okoliša. Centri će zamijeniti danas postojeća odlagališta komunalnog otpada kojih je u Hrvatskoj 229. Do danas je završena sanacija na 78 službenih odlagališta a na ostalih 221 je u tijeku.

Odabir lokacije za gradnju centra za gospodarenje otpadom u nadležnosti je županija. U lipnju 2009. godine, nakon odobrenja projektne aplikacije od strane Europske komisije, potpisani su dvostrani sporazumi o projektu za sektor otpada za županijske centre za gospodarenje otpadom Kaštijun u Istarskoj i Marišćina u Primorsko-goranskoj županiji, koji će biti sagrađeni u skladu s standardima EU. Za gradnju centra Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji sredstva su osigrana u okviru ISPA programa u visini od 6 milijuna eura. U veljači ove godine odabran je izvođač radova.

U tijeku je priprema i ostalih centara za gospodarenje otpadom u RH. Hrvatska će od 1.1.2012. za projekte gospodarenja otpadom godišnje iz Strukturnih fondova imati na raspolaganju 170 milijuna eura, a uz domaće sufinanciranje 240 milijuna eura.

Uspješnost u povlačenju sredstava ovisi prije svega o dobroj pripremljenosti projekta. Preduvjet bilo kakvom radu na projektima je odabir lokacije. Uz već spomenuta 3 centra u izgradnji ili pripremi za izgradnju (Bikarac Šibensko-kninska županija, Marišćina Primorsko-goranska županija, Kaštijun Istarska županija). U najvišem stupnju pripremljenosti nalaze se centri u Benkovcu za Zadarsku županiju, regionalni centar u Piškornici za Koprivničko-križevačku, Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju te Lećevica u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Za 5 centara definirana je lokacija i poslana su pisma namjere za početak priprema (Osječko‐baranjska, Vukovarsko‐srijemska, Bjelovarsko‐bilogorska, Karlovačka i Virovitičko-podravska županija). Brodsko‐posavska županija odabrala je lokaciju i od nje se još očekuje pismo namjere. Šest županija još nema konačno definiranu lokaciju a to su Sisačko-moslavačka županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Ličko-senjska županija, Požeško-slavonska, Zagrebačka i Grad Zagreb.

Hrvatska je zemlja relativno bogata vodom. Upravljanje vodama utvrđeno je Strategijom upravljanja vodama (2008.), dugoročnim planskim dokumentom u kojem su naznačene vizija, misija, ciljevi i zadaci državne politike u tom sektoru. Prema Strateškom planu do 2023. godine za zaštitu i korištenje voda planira se uložiti 22,3 milijarde kuna. Polazeći od zatečenog stanja vodnog sektora, razvojnih potreba, gospodarskih mogućnosti i međunarodnih obveza, ustanovljene su strateške odrednice koje se ostvaruju kroz Operativni program. Temeljem tih odrednica izrađena je indikativna lista projekata, koji se prihvaćaju za sufinanciranje prema definiranim kriterijima. Trenutno su u fazi provedbe tri projekta u Slavonskom Brodu, Drnišu i Kninu u koje će iz državnog proračuna i IPA programa te u nekim projektima iz proračuna lokalnih zajednica biti investirano preko 50 milijuna eura. Njihovom realizacijom uspostaviti će se moderni vodoopskrbni sustavi i mreže, te izgraditi uređaji za pročišćavanje otpadnih voda iz domaćinstava i industrije i poboljšati kanalizacijske mreže. Sljedeći planirani projekt je Sisak.


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu


Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij

DUET BLANK: „Spremamo koncert kakav Bjelovar još nije vidio!“
Bjelovar info medij 09.06.2012 | 22:52

Alen Bigač i Adriana Božić


Iz rubrike gospodarstvo

Regionalna razvojna agencija BBŽ
Vijesti iz gospodarstva


Nacionalna evidencija nestalih osoba
NAPOMENA: Naručitelj oglasa, prema Zakonu o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, dužan je prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu, tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili naručitelja te njegovo prebivalište odnosno boravište. To važi i za fizičke osobe koje iznajmljuju i pružaju usluge. Za prodaju nije potrebno navoditi sve informacije, već broj telefona i ono što smatrate da bi kupac trebao znati.
NOVA PROLJETNA KOLEKCIJA 2017. u modnom salonu LILLY
Kontakt: Kontakt: Modni salon LILLY
NOVA TRGOVINA SLASTICA - ČAROLIJA
Kontakt: 092/ 34 56 355


Prvi i jedini kozmetički salon u Bjelovaru s certifikatom majstor kozmetičar!!!

KLASIČNI TRETMANI LICA
ANTI-AGE TRETMANI
ANTI-ACNE TRETMANI
LIFTING TRETMANI LICA
*
DEPILACIJA
TRETMANI ZA OBLIKOVANJE TIJELA
ANTICELULITNI TRETMANI
KAVITACIJA & BODY FORMER & OXYFAT
*
AFTER WORK TRETMANI
WELLNESS RITUAL
*
POKLON BONOVI

«KARISMA», Bjelovar, F.Rusana 15A / 2.kat
www.karisma.com.hr
091/ 11 44 522

Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar