Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › gospodarstvo › predstavnici_seljachkih_organizacija_i_udruga_na_poziv_zastupnice_petir_u_p
Bjelovar info medij RSS rubrika gospodarstvo

23.05.
2015.

Predstavnici seljačkih organizacija i udruga na poziv zastupnice Petir u posjeti Bruxellsu

08:32 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, članovi Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore među kojima i Tihomir Jaić, predsjednik Županijske poljoprivredne komore i član Upravnog odbora HPK te Hrvatskog seljačkog saveza boravili su u Bruxellesu 11. i 12.5.2015. godine.

Uz njih, u posjet zastupnici Petir bile su i predstavnice Udruge „Najuzornija hrvatska seoska žena“, predstavnici udruga „Baranjska brazda“ i Udruge poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava „Život“, Klastera „Slavonska Jabuka“ i Udruge ZG trešnja. U ponedjeljak 11.05.2015. godine, predstavnici seljačkih organizacija i udruga iz Hrvatske posjetili su Europski parlament gdje su se nakon obilaska te institucije i upoznavanja s njenim radom, susresli sa zastupnicom Petir te zastupnikom Andrejom Plenkovićem i razgovarali o najaktualnijim problemima u poljoprivredi te prijedlozima za njihovo rješavanje.

Zastupnica Petir je poljoprivrednike upoznala s dosadašnjim aktivnostima u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj pritom im zahvalivši na njihovim sugestijama i korisnim savjetima te im poručivši kako samo ako se držimo zajedno možemo napredovati.

„Upravo zahvaljujući podršci koju sam dobila u Odboru, naši proizvođači mandarina i jabuka dobili su obeštećenje zbog ruskog embarga, a naša djeca dobivat će u školama zdrave obroke mlijeka, voća i povrća“, rekla je Petir.

Svjesna problema s kojima se hrvatski proizvođači susreću, Petir je poručila kako pitanje proizvodnje hrane mora biti strateški nacionalni interes Republike Hrvatske te obećala proizvođačima pomoć u daljnjoj borbi za stvaranje uvjeta da domaći poljoprivredni proizvođači budu konkurentni, da domaći proizvodi pronađu svoj put do potrošača te da proizvođači od svog rada mogu dostojanstveno živjeti.

“Hrvatska godišnje iz proračuna potroši preko 5 milijardi kuna za nabavu hrane za vojsku, bolnice, domove za stare i nemoćne, škole, a na tim natječajima prolaze trgovački lanci koji ne nude domaće i kvalitetno. To se mora promijeniti i Vas koji proizvodite hranu treba podržati i osigurati Vam tržište, prije svega u državnim i javnim institucijama“, rekla je Petir.

Proizvođači su se požalili zastupnici i na inertnost nadležnih institucija te nejasnoće u propisima i zakonskim regulativama, nepoštenu trgovačku praksu i nelojalnu konkurenciju, visoke kamate i lihvarske kredite koji ih vode u dužničko ropstvo te su izrazili zabrinutost nastavkom i mogućim pojačanjem ruskog embarga na uvoz europskih proizvoda.

Zastupnica Petir rekla je da hrvatska Vlada treba prepoznati poljoprivredu kao stratešku granu i proizvodnju hrane kao strateški nacionalni interes te će iz takvog opredjeljenja u razgovoru s bankama naći način da kamate budu manje, da se kontrolira ono što stiže iz uvoza, da se za domaće proizvode osigura tržište i da se iskoristi novac iz EU koji je za poljoprivredu i ruralni razvoj izdašan. Rekla je da je u razgovoru s predstavnikom Europske komisije dobila potvrdu da bi i hrvatski Program ruralnog razvoja konačno mogao biti odobren sljedećeg tjedna, no poljoprivrednici su istaknuli da su zabrinuti sporošću kojom se obrađuju njihovi zahtjevi pristigli na natječaj te da se boje da će i ova godina biti izgubljena.

U dvodnevnom posjetu Bruxellesu nalazile su se i predstavnice Udruge „Najuzornija hrvatska seoska žena“ koje je Marijana Petir posebno pozdravila obradovavši ih viješću da je Odbor za prava žena i ravnopravnost spolova prošli tjedan usvojio njen prijedlog pilot projekta za uspostavljanje Europske nagrade za seosku ženu.

Drugog dana boravka, u utorak 12.5.2015. godine, predstavnici seljačkih udruga sudjelovali su na konferenciji koju organizira zastupnica Petir u Europskom parlamentu pod nazivom “Zajednička poljoprivredna politika u praksi”.

Na konferenciji su prisutvovali potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuiness, zastupnici i članovi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, predstavnice Glavne uprave za poljoprivredu u Europskoj komisiji, predstavnica Copa-Cogeca, najjačeg europskog udruženja seljačkih udruga, zadruga i organizacija te eurozastupnici Andrej Plenković i Ivana Maletić.

Ravnateljica Uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Josefine Loriz-Hoffmann najavila je da bi sljedeći tjedan Program ruralnog razvoja RH mogao dobiti konačno odobrenje nakon što Parlament usvoji sljedeći tjedan delegirani akt na plenarnoj sjednici.

Na konferencije predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore upozorili su na povećan uvoz poljoprivrednih proizvoda, neispunjeno obećanje Europske komisije oko pomoći pri dobivanju povlaštenog statusa izvoza poljoprivrednih proizvoda u države CEFT-e koji smo izgubili ulaskom u EU, visoke kamate na poljoprivredne kredite i slično.

Od predstavnika Hrvatske poljoprivrdne komore predloženo je i da se krene s isplatom poticaja u mjesecu prosincu, što radi dosta država u Europskoj uniji radi pomoći poljoprivrednicima u nabavi repromaterijala za proljetnu sjetvu. Izražena je i bojazan predstavnika HPK o ulasku Hrvatske u treći krug financiranja voća zbog embarga Rusiji jer Ministarstvo još uvijek nije poslalo zahtjev da se hrvatski voćari uvrste u treći krug pomoći.

Europsku komisiju su upozorili i na niz nelogičnosti oko do sada raspisanih mjera ruralnog razvoja, a posebno na neslužbene vijesti da se dnevno u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju obrađuju samo po 2 prijave od mjere 4.1. i 4.2. od ukupno 1.280 projekata koji su prijavljeni.

Predsjednik HPK BBŽ-a
Tihomir Jaić


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu


Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij


Iz rubrike gospodarstvo

Regionalna razvojna agencija BBŽ
Vijesti iz gospodarstva


Nacionalna evidencija nestalih osoba
NAPOMENA: Naručitelj oglasa, prema Zakonu o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, dužan je prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu, tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili naručitelja te njegovo prebivalište odnosno boravište. To važi i za fizičke osobe koje iznajmljuju i pružaju usluge. Za prodaju nije potrebno navoditi sve informacije, već broj telefona i ono što smatrate da bi kupac trebao znati.
NOVA PROLJETNA KOLEKCIJA 2017. u modnom salonu LILLY
Kontakt: Kontakt: Modni salon LILLY
NOVA TRGOVINA SLASTICA - ČAROLIJA
Kontakt: 092/ 34 56 355


Prvi i jedini kozmetički salon u Bjelovaru s certifikatom majstor kozmetičar!!!

KLASIČNI TRETMANI LICA
ANTI-AGE TRETMANI
ANTI-ACNE TRETMANI
LIFTING TRETMANI LICA
*
DEPILACIJA
TRETMANI ZA OBLIKOVANJE TIJELA
ANTICELULITNI TRETMANI
KAVITACIJA & BODY FORMER & OXYFAT
*
AFTER WORK TRETMANI
WELLNESS RITUAL
*
POKLON BONOVI

«KARISMA», Bjelovar, F.Rusana 15A / 2.kat
www.karisma.com.hr
091/ 11 44 522

Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar