Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › gospodarstvo › konferencija_energy_market_forum_2013
Bjelovar info medij RSS rubrika gospodarstvo

31.10.
2013.

Konferencija Energy Market Forum 2013

11:46 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark image


Hoće li liberalizacija tržišta donijeti jeftinije cijene energenata i kvalitetniju uslugu?

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Iako se najavljivalo da će liberalizacijom tržišta električne energije cijene struje pasti, one bi uskoro mogle porasti, a izgledno je da ne možemo očekivati niti jeftiniju cijenu plina.

U organizaciji Poslovnog centra znanja Poslovnog dnevnika, u Kongresnom je centru Forum Zagreb u Green Goldu održan Energy Market Forum 2013. Forum je na jednom mjestu okupio brojne čelnike kompanija i stručnjake iz područja energetike, a prema onome što se moglo čuti kroz tri zanimljiva panela, na tom će se tržištu u narodnom razdoblju dogoditi još mnoge promjene.

Liberalizacija tržišta električne energije u punom je jeku, a u svega nekoliko mjeseci preko 20 tisuća kućanstava već je promijenilo opskrbljivača. Ipak, iako se najavljivalo da će liberalizacijom tržišta električne energije u Hrvatskoj cijene struje pasti, a kvaliteta usluge porasti, glavni igrači na tržištu najavljuju kako će cijene električne energije u narednom periodu porasti.

"Posljednjih mjeseci, zbog niza faktora na tržištu, uključujući i hidrološki dobru godinu, bilježimo povijesno niske cijene električne energije, zbog čega se u narednom periodu može očekivati da struja poskupi, no nije poznato u kojoj mjeri. Do porasta cijene doći će i zbog višestrukog poskupljenja naknade za obnovljive izvore energije koje je uslijedilo nedavnom odlukom Vlade“, poručio Zoran Miliša, predsjednik uprave RWE Energija na prvom panelu Energy Market Foruma naziva "Rodilo se tržište, a što sad?“. Na panelu su još raspravljali i Tina Jakaša, direktorica HEP Opskrbe, Zdravko Ivčić, direktor NOX grupe, Marko Ćosić, predsjednik Uprave tvrtke Proenergy te Robert Golob, predsjednik Uprave tvrtke GEN-I. Golob je u raspravi kazao kako će cijena njihove struje ostati jednaka u naredne tri godine.

"Mi smo već kupili struju za naredne tri godine, i možemo garantirati da do kraja 2015. nećemo mijenjati našu cijenu struje, a ne postoji objektivan razlog da se trend ne zadrži i u 2016. godini“, poručio je.

Ako je pak suditi po rečenom na panelu "Stiže jeftiniji plin. Tko preživi, pričat će...", kućanstva će još nekoliko godina pričekati na alternativne opskrbljivače plina. Iako se tržište prirodnog plina formalno liberaliziralo još 2008., do danas niti jedan tarifni potrošač, odnosno kućanstvo, nije promijenilo opskrbljivača.

Bjelovar info medijWatermark image

„Nismo još spremni za ulazak na tržište kućanstava, jer je za to potrebna puno veća logistika i investicije. Tko god uđe u taj segment mora biti vrlo spreman na izazove“, poručio je Pavao Vujnovac, direktor Prvog plinarskog društva u raspravi na kojoj su još sudjelovali i Nataša Vujec, direktorica Crodux plina, Mladen Čavić, pomoćnik predsjednika Uprave Plinacra, Ivana Ivančić, direktorica sektora prodaje u Podzemnom skladištu plina te Davorka Tancer, direktorica tvrtke Prirodni plin.

„Problem je što ne možete unaprijed ugovoriti količine kao što to možete s industrijskim potrošačima. Osim toga, kućanstva zahtijevaju visoke kapacitete, jer su temperaturno ovisni, posebice u nekoliko najhladnijih zimskih mjeseci. A sve su to veliki troškovi“, kazala je Tancer dodajući kako će onaj tko se odluči ući na tržište kućanstava morati računati i na to da se dio plina ne naplati, odnosno da je od građana ponekad teško naplatiti račun.

Na koncu, panel "Zlatna koka koja daje profit od 1 posto", na kojem su sudjelovali Nikola Ivčikov, direktor Lukoila Hrvatska, Branko Poljak, direktor veleprodaje Crodux derivata, Darko Markotić, izvršni direktor Trgovine na malo u Ini, Gordana Sekulić, rukovoditeljica Službe strateškog razvoja i planiranja u Janafu te Mladen Čobanov, direktor Zavoda za ispitivanje kvalitete, dalo se naslutiti kako velike promjene uskoro očekuju i tržište nafte i naftnih derivata.
Bjelovar info medijWatermark image

Usprkos imidžu visokoprofitabilnog biznisa, cijeli niz negativnih tržišnih faktora, ali i državna politika, doveli su do toga da čak i najveći distributeri naftnih derivata proteklih godina posluju na rubu profitabilnosti. S druge strane, ulaskom Hrvatske u EU, znatno su ublaženi mehanizmi kontrole kvantitete i kvalitete uvezenih proizvoda, a ta činjenica, u okvirima padajuće potrošnje, sve češće rezultira neuređenim tržišnim odnosima. Stoga bi cilj državne politike u narednom periodu morao biti usmjeren ka pronalasku novih modela cjenovne politike na tržištu naftnih derivata koji bi uz sigurnost opskrbe i zaštitu potrošača morao osigurati i prihvatljiv i predvidljiv poslovni okvir za distributere.

(Foto: Anto Magzan, PIXELL)


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu


Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij

Saša Tkalčević, pobjednik prve sezone Big Brother showa, sedam godina poslije
Bjelovar info medij 26.01.2011 | 15:03

Živi i radi u Bjelovaru, a slava mu nije udarila u glavu.…


Iz rubrike gospodarstvo

Regionalna razvojna agencija BBŽ
Vijesti iz gospodarstva


Nacionalna evidencija nestalih osoba
NAPOMENA: Naručitelj oglasa, prema Zakonu o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, dužan je prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu, tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili naručitelja te njegovo prebivalište odnosno boravište. To važi i za fizičke osobe koje iznajmljuju i pružaju usluge. Za prodaju nije potrebno navoditi sve informacije, već broj telefona i ono što smatrate da bi kupac trebao znati.
NOVA PROLJETNA KOLEKCIJA 2017. u modnom salonu LILLY
Kontakt: Kontakt: Modni salon LILLY
NOVA TRGOVINA SLASTICA - ČAROLIJA
Kontakt: 092/ 34 56 355


Prvi i jedini kozmetički salon u Bjelovaru s certifikatom majstor kozmetičar!!!

KLASIČNI TRETMANI LICA
ANTI-AGE TRETMANI
ANTI-ACNE TRETMANI
LIFTING TRETMANI LICA
*
DEPILACIJA
TRETMANI ZA OBLIKOVANJE TIJELA
ANTICELULITNI TRETMANI
KAVITACIJA & BODY FORMER & OXYFAT
*
AFTER WORK TRETMANI
WELLNESS RITUAL
*
POKLON BONOVI

«KARISMA», Bjelovar, F.Rusana 15A / 2.kat
www.karisma.com.hr
091/ 11 44 522

Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar