Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › gospodarstvo › priopenje_s_konferencije_za_novinare_ministrice_holy_o_prijedlogu_zakona_o_
Bjelovar info medij RSS rubrika gospodarstvo

07.04.
2012.

Priopćenje s konferencije za novinare ministrice Holy o Prijedlogu Zakona o otpadu

09:44 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Dr. sc. Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša i prirode RH sa suradnicima, predstavila je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Ministarstva zaštite okoliša i prirode Prijedlog Zakona o otpadu, kojim se uspostavljaju novi ciljevi gospodarenja otpadom koji uključuju recikliranje 50% komunalnog otpada i 70% građevnog otpada do 1. siječnja 2020. godine.

Odredbama Zakona utvrđuje se hijerarhija gospodarenja otpadom, pri čemu se predlaže poticanje mjera usmjerenih na sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu proizvoda i primarnu selekciju otpada radi uporabe te zbrinjavanja otpada kao zadnje opcije u gospodarenju otpadom.

Također, zakonom se stvara okvir za prijenos i primjenu zahtjeva Okvirne direktive o otpadu 2008/98/EZ koja u značajnijoj mjeri mijenja i unaprjeđuje sustav gospodarenja otpadom propisan prethodnom direktivom o otpadu iz 1975. (kodificirana verzija od 2006.) te za prijenos i primjenu Direktive 2010/75/EU o industrijskim emisijama u dijelu vezanom za termičku obradu otpada.

Umjesto dosadašnjih strateških i planskih dokumenata gospodarenja otpadom na državnoj, područnoj i lokalnoj razini, predlaže se donošenje Strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske koja uključuje Kartu gospodarenja otpadom i Program za smanjivanje i sprječavanje nastanka otpada na državnoj razini dok se jedinice lokalne i područne samouprave zadužuju osigurati na svom području provedbu propisanih mjera i organizirati sustav gospodarenja otpadom sukladno Strategiji i Programu te o tome godišnje izvješćivati Ministarstvo.

Dr. sc. Mirela Holy, ministrica, je istaknula kako će Prijedlog Strategije koji predviđa izgradnju 11 centara za gospodarenje otpadom biti predstavljen javnosti u idućih 15 dana.

Jedna od najznačajnijih novina je napuštanje koncesijskog modela sustava gospodarenja posebnim kategorijama otpada, pri čemu Zakon uvodi jasnu obvezu proizvođača proizvoda od kojeg potječu posebne kategorije otpada da na vlastiti trošak, sukladno načelu „onečišćivač plaća“ osigura i organizira odvojeno sakupljanje i obradu otpada. Nadalje, predlaže se integracija postupka izdavanja dozvole za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, a za koje je propisima o zaštiti okoliša obvezno ishođenje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša (okolišna dozvola) u postupak ishođenja okolišne dozvole, čime bi se smanjio broj upravnih akata.

Građevine za gospodarenje otpadom moći će se graditi na lokacijama koje su u dokumentima prostornog uređenja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave određene kao građevinska područja izvan naselja odnosno na površinama unutar naselja gospodarske namjene.

Ministrica je najavila pokretanje sveobuhvatne edukativne kampanje u drugom dijelu godine, kojom će se građanima objasniti ciljevi i metode gospodarenja otpadom.

Zainteresirana i stručna javnost može se uključiti u izradu Zakona, objavljenog na web stranici Ministarstva, slanjem svojih mišljenja, primjedbi i prijedloga najkasnije do 2. svibnja 2012. godine.

Branka Jagar
Kabinet ministrice
Tajnica kabineta


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu


Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij


Iz rubrike gospodarstvo

Regionalna razvojna agencija BBŽ
Vijesti iz gospodarstva


Nacionalna evidencija nestalih osoba
NAPOMENA: Naručitelj oglasa, prema Zakonu o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, dužan je prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu, tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili naručitelja te njegovo prebivalište odnosno boravište. To važi i za fizičke osobe koje iznajmljuju i pružaju usluge. Za prodaju nije potrebno navoditi sve informacije, već broj telefona i ono što smatrate da bi kupac trebao znati.
NOVA PROLJETNA KOLEKCIJA 2017. u modnom salonu LILLY
Kontakt: Kontakt: Modni salon LILLY
NOVA TRGOVINA SLASTICA - ČAROLIJA
Kontakt: 092/ 34 56 355


Prvi i jedini kozmetički salon u Bjelovaru s certifikatom majstor kozmetičar!!!

KLASIČNI TRETMANI LICA
ANTI-AGE TRETMANI
ANTI-ACNE TRETMANI
LIFTING TRETMANI LICA
*
DEPILACIJA
TRETMANI ZA OBLIKOVANJE TIJELA
ANTICELULITNI TRETMANI
KAVITACIJA & BODY FORMER & OXYFAT
*
AFTER WORK TRETMANI
WELLNESS RITUAL
*
POKLON BONOVI

«KARISMA», Bjelovar, F.Rusana 15A / 2.kat
www.karisma.com.hr
091/ 11 44 522

Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar