Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › zivot › moji_slavonski_prijatelji_neprocjenjivo
Bjelovar info medij RSS rubrika zivot

24.05.
2013.

MOJI SLAVONSKI PRIJATELJI, NEPROCJENJIVO

22:04 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

3. POHOD SLAVONSKIM PLANINAMA – DILJ GORA

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Dvodnevni pohod slavonskim planinama održava se svake godine trećeg vikenda u svibnju i svaki put se obilazi jedna dionica Slavonskog planinarskog puta.

Ovogodišnji pohod slavonskim planinama“ održao se 18 i 19. svibnja 2013. na Dilj gori trasom od Brodskog Drenovca preko planinarskog doma Đuro Pilar kod Slavonskog Broda do planinarske kuće Borovik. HPD „Bilogora“ je na Pohod organiziralo izlet u sklopu Opće planinarske škole, a za cilj je imao pripremiti i naučiti buduće planinare na ponašanje i međusobno bodrenje i suradnju kod kilometarski dužih staza.

Sedmoro bilogorskih planinara stiglo je sa dva automobila u Brodski Drenovac već u petak predvečer. Predviđeno spavanje u šatorima zbog moguće kiše u zadnji je tren promijenjeno. Naš domaćin Zdravko Ecimović Lojza ponudio nam je spavanje u svojoj klijeti, glasovitoj vili „Ciroza“, i u još dvije susjedne klijeti. Do vile „Ciroza“ koja se nalazi na brdu Viljevo (297 m n.v.), prevezli smo se traktorom i malom auto prikolicom što je bio doživljaj sam za sebe. U sumrak traktor Ursus kojeg zovu Nenad („nema nade“ kad kreneš s njim) lagano je izvukao našu ekipu na brdo. Svi smo ostali zadivljeni vidicima na samu Dilj goru i Brodski Drenovac i okolicu. Područje Brodskog Drenovca naseljeno je od prapovijesti. Naselje je u povijesti imalo strateško značenje, a prvi put se spominje 1230. godine kao kraljevska utvrda na Orljavi, iz koje se nadgledao put i prilaz u bogatu „Vallis aurea“ (zlatna dolina - Požeška kotlina).

Uskoro su nam se pridružili predsjednik Slavonskog planinarskog saveza Otmar Tosenberger (naš „Oto nacionale“) i Berislav Tkalac Bero povjerenik za trasu i markaciste SPP-a. Osim što su oni najznačajniji ljudi Slavonskog planinarskog saveza, naši su veliki prijatelji i veseljaci. Za čas je u Berinim rukama veselo poskakivala gitara, uvijajući se i uvrćući preskakivala je od Slavonije preko cijele Lijepe naše do sevdalinki i blues verzija. Bero je one-man-band, klasa za sebe, a mi smo ga pokušavali pratiti, ali nam je stalno nedostajalo teksta. To smo nadoknađivali vještim mumlanjem i držanjem ritma rukama pa se opet ubacivali na refrenu. Tkalac je napisao riječi i glazbu za planinarsku pjesmu Po Slavonskom gorju u kojoj jedna strofa pjeva “ Bilogore malo imamo i mi" čime je zauvijek „kupio“ moje prijateljstvo.

Dobro društvo, razigrani slavonski prijatelji i vesele note trošili su ovu večer prebrzo, a ni kiša se nije usudila spustiti za ozbiljno. Upozorio sam naše mlade snage po iskustvu u planinarenju da sami procijene kad im je vrijeme za spavanje jer ustajanje je u pet sati što se kaže bio dan ili ne. Naš domaćin Lojza nije imao mira ni malo, čas je okretao meso na vatri čas smo ga slali u podrum po njegove specijalitete. Ali sve je izvodio sa čuvenim slavonskim smiješkom i gostoprimstvom, iako nas je malo zbunjivao vijetnamski šljem na njegovoj glavi, koji je dobio na poklon od susjeda na brijegu. („Baš su gostoljubivi ti Vijetnamci“). Novi planinari prvi su popustili, kako je i red, i povukli se na spavanje, a Lojza ih je razveo na spavanje pod svjetlom naglavne lampe u susjedne klijeti. Gledali smo kako se svjetla naglavne lampe lagano probijaju kroz noć i vinograde sa mislima da bi bilo najpametnije da se i mi povučemo, ali Bero je opet našao novu pjesmu za nas. Imao sam osjećaj kako se i mjesec, iako je bilo oblačno, lagano smješka i pjevuši s nama na ovom egzotičnom brdu. Kad se je i ponoć spremala parkirati pred vrata konačno smo i mi popustili i odlučili malo odmoriti jer sutrašnji dan nije za podcjenjivanje, dapače treba proći stazu od 32 kilometra.

Za buđenje nije bilo problema, osim što je jutro kao i obično prebrzo stiglo. U 7.30 sati ispred “Štamparovog zdenca” okupilo se pedesetak planinara sve radom slavonskih prijatelja, a priključilo se i četvoro čazmanskih planinara u sklopu izleta naše planinarske škole. Pohod ima svoj pečat, a mogao se kupiti i dnevnik SPP, "karton pohoda", majice, bedževi i naljepnice SPP-a.

U Brodskom Drenovcu rođen je 1.rujna 1888. g. dr. Andrija Štampar hrvatski liječnik, specijalist higijene i socijalne medicine. Zanimljiva je definicija zdravlja po dr. Štamparu - Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti. Brodski Drenovac je poznat i po crkvi sv. Dimitrija za koju se pretpostavlja da je podignuta nešto prije 1399. godine. Nakon obilaska crkve sv. Dimitrija zanimljive po freskama i natpisima glagoljice u svojoj unutrašnjosti, nastavili smo prema Lovčiću koji je poznat po kasnoromaničkoj crkvici Sv. Martina iz 1167. godine. Nakon 4,5 sata stigli smo u Gregureviće gdje smo se okrijepili čajem. Još dva sata trebalo nam je do planinarske kuće Pljuskara i još toliko planinarskog doma Đuro Pilar gdje smo stigli u 18 sati.

Mogu reći da su budući diplomirani bjelovarski i čazmanski planinari u potpunosti ispunili očekivanja i da se veselim budućim planinarenjima s njima kao dijelom ekipe. Osim što smo im pokazali ponašanje i kako se međusobno bodri i surađuje na dužim rutama mogli su se sinoć sjetiti što znači imati prijatelje kao što su Lojza, Bero i Oto, neprocjenjivo.

Vodič izleta i voditelj Opće planinarske škole HPD "Bilogora": Željko Vinković


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu

ZanimljivostiInformacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
INTERVJU: Matija Dedić
Bjelovar info medij 07.03.2011 | 16:10

Matija Dedić Trio promovira album “MD in NYC”…


Kategorije

Dnevni horoskop
Nacionalna evidencija nestalih osoba
NAPOMENA: Naručitelj oglasa, prema Zakonu o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, dužan je prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu, tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili naručitelja te njegovo prebivalište odnosno boravište. To važi i za fizičke osobe koje iznajmljuju i pružaju usluge. Za prodaju nije potrebno navoditi sve informacije, već broj telefona i ono što smatrate da bi kupac trebao znati.
NOVA PROLJETNA KOLEKCIJA 2017. u modnom salonu LILLY
Kontakt: Kontakt: Modni salon LILLY
NOVA TRGOVINA SLASTICA - ČAROLIJA
Kontakt: 092/ 34 56 355


Prvi i jedini kozmetički salon u Bjelovaru s certifikatom majstor kozmetičar!!!

KLASIČNI TRETMANI LICA
ANTI-AGE TRETMANI
ANTI-ACNE TRETMANI
LIFTING TRETMANI LICA
*
DEPILACIJA
TRETMANI ZA OBLIKOVANJE TIJELA
ANTICELULITNI TRETMANI
KAVITACIJA & BODY FORMER & OXYFAT
*
AFTER WORK TRETMANI
WELLNESS RITUAL
*
POKLON BONOVI

«KARISMA», Bjelovar, F.Rusana 15A / 2.kat
www.karisma.com.hr
091/ 11 44 522
NEThr Vijesti
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar