Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › zivot › izlozhba_shuma_okom_shumara_u_ujedinjenim_narodima_u_new_yorku
Bjelovar info medij RSS rubrika zivot

09.02.
2011.

Izložba „Šuma okom šumara“ u Ujedinjenim narodima u New Yorku!

14:04 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij Watermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Piše: Marina Mamić

Povodom obilježavanja 2011. godine kao Međunarodne godine šuma, u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku otvorena je 2. veljače 2011. izložba „Šuma okom šumara“

U okviru 9. zasjedanja UN-ove konferencije za šume (UNFF), potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH Božidar Pankretić otvorio je 2. veljače 2011. u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku izložbu „Šuma okom šumara“, čime je i službeno počelo obilježavanje Međunarodne godine šuma. Otvorenju je nazočio i gospodin Sha Zukang, podtajnik UN-a za ekonomska i društvena pitanja te Joseph Deiss, predsjednik Opće skupštine UN-a.
Bjelovar info medij
2011. godina proglašena je Međunarodnom godinom šuma Rezolucijom Glavne skupštine UN-a, donesenom još 20. prosinca 2006. godine i to na prijedlog Republike Hrvatske. Upravo je zato Hrvatskoj pripala čast da sudjeluje u prvoj od niza manifestacija i raznih događaja kojima će se u svrhu širenja svijesti i odnosa javnosti prema šumskim ekosustavima te edukaciji o važnosti njihove zaštite za život na Zemlji, tijekom ove godine u cijelom svijetu obilježavati Međunarodna godina šuma. Odbor za šume Ujedinjenih naroda (UNFF) inače je međunarodna organizacija koju čine sve države članice UN-a i specijalizirane agencije, u čiji je rad aktivno uključena i Republika Hrvatska.

Izložba se sastoji od 50 odabranih fotografija (od ukupno 75 koliko ih je „otputovalo“ u New York), isključivo hrvatskih autora. Fotografije su izbor s dosadašnjih sedam bjelovarskih salona fotografije „Šuma okom šumara“, koje je kao jednu od svojih aktivnosti još 1998. godine pokrenuo bjelovarski Ogranak Hrvatskog šumarskog društva. Za uspješno postavljanje izložbe u prostorima UN-a, zaslužna je grupa šumara iz Uprave za šumarstvo u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH, zajedno s predstavnicima hrvatske misije u UN-u.
Bjelovar info medij
Treba istaknuti da se izložba nakon zatvaranja u UN-u ne vraća u Hrvatsku, već ostaje na raspolaganju brojnim zajednicama i klubovima Hrvata u SAD-u koji će se pobrinuti za njeno predstavljanje i u nekim drugim američkim gradovima. Izložba je popraćena i tekstom prevedenim na nekoliko svjetskih jezika koji ukratko opisuje ideju i povijest njenog nastanka: Ulazak u šumu svakom čovjeku otvara vrata čarobnog svijeta. Mnogi od nas tada osjete potrebu te nezaboravne doživljene trenutke ovjekovječiti i ponijeti sa sobom. Kada šumar uđe u šumu on je doživljava na poseban način i gleda drugim očima. Šumaru ona nije samo mjesto rada, već njegova ljubav i život. On je svjestan njezina značenja, vrijednosti, a ujedno osjeća i potrebu da svoje najmilije približi šumi.

Upravo ljubav čovjeka prema šumi i želja da se široj javnosti ukaže na vrijednost i blagodat šume, potaknula je grupu hrvatskih šumara, entuzijasta i zaljubljenika u šumu te članova Hrvatskog šumarskog društva - ogranak Bjelovar da kroz fotografiju, na jedinstveni način i preko različitih motiva, izraze svoj osjećaj i divljenje o šumi.

Ova ideja zaživjela je 1998. godine održavanjem prve izložbe fotografija pod nazivom „Šuma okom šumara“. U samim počecima djeluje na lokalnoj razini, kao amaterska izložba koja već tada kroz svoje prizore naglašava značaj šume, vode, zraka i okoliša za opstanak čovjeka.

Protekom vremena i njezinim odrastanjem, 2004. godine izložba postaje preopoznatljiva i na nacionalnoj razini, što rezultira odmakom od amaterskog karaktera te zauzimanjem vodeće uloge u izražavanju prirodnih motiva kroz izlaganje u priznatom izložbenom prostoru Republike Hrvatske, da bi samo dvije godine kasnije dobila međunarodni karakter i prerasla u priznatu izložbu pod nazivom Bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem.

Osim domaćih autora svake godine na izložbi sudjeluje i sve više autora iz inozemstva. Na dosadašnjim je salonima s oko 3000 fotografija sudjelovalo preko 300 autora iz Hrvatske, ali i iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Kanade, Njemačke, Mađarske i Slovenije.

Svake se godine raspisuje natječaj na koji se iz godine u godinu prijavljuje sve više autora od čijih fotografija stručni Ocjenivački sud sastavljen od pet renomiranih akademskih stručnjaka i umjetnika izabire najbolje fotografije koje se izlažu u okviru salona.

Od svojih začetaka pa do danas i ove prilike da bude postavljena u sjedištu Ujedinjenih naroda, nakon samo 13. godina svog postojanja, izložba je od male lokalne amaterske izložbe fotografija dosegla svjetski auditorij, cijelo vrijeme prenoseći svoju osnovnu poruku ljubavi čovjeka prema šumi i njegove potrebe da tu ljubav drugim ljudima prenese fotografijom.


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznicePoslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu

ZanimljivostiInformacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Intervju sa Zvonimirom Karakašom, direktorom SRC „Kukavica“
Bjelovar info medij 17.01.2012 | 13:55

Poslovanje SRC „Kukavica“


Kategorije

Dnevni horoskop
Nacionalna evidencija nestalih osoba
NAPOMENA: Naručitelj oglasa, prema Zakonu o zabrani i spriječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, dužan je prilikom naručivanja oglasa navesti podatke o svojem identitetu, tvrtku i sjedište tvrtke, OIB, ime i prezime odgovorne osobe ili naručitelja te njegovo prebivalište odnosno boravište. To važi i za fizičke osobe koje iznajmljuju i pružaju usluge. Za prodaju nije potrebno navoditi sve informacije, već broj telefona i ono što smatrate da bi kupac trebao znati.
NOVA PROLJETNA KOLEKCIJA 2017. u modnom salonu LILLY
Kontakt: Kontakt: Modni salon LILLY
NOVA TRGOVINA SLASTICA - ČAROLIJA
Kontakt: 092/ 34 56 355


Prvi i jedini kozmetički salon u Bjelovaru s certifikatom majstor kozmetičar!!!

KLASIČNI TRETMANI LICA
ANTI-AGE TRETMANI
ANTI-ACNE TRETMANI
LIFTING TRETMANI LICA
*
DEPILACIJA
TRETMANI ZA OBLIKOVANJE TIJELA
ANTICELULITNI TRETMANI
KAVITACIJA & BODY FORMER & OXYFAT
*
AFTER WORK TRETMANI
WELLNESS RITUAL
*
POKLON BONOVI

«KARISMA», Bjelovar, F.Rusana 15A / 2.kat
www.karisma.com.hr
091/ 11 44 522
NEThr Vijesti
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar