Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › predstavljen_novi_broj_glasila_svezak
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
24.06.
2011.

Predstavljen novi broj glasila „Svezak“

14:40 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Na 29. godišnjoj skupštini Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja održanoj u Đurđevcu 6. svibnja 2011. predstavljen je trinaesti broj glasila „Svezak“. Društvo je jedno od rijetkih u Hrvatskoj koje je uspjelo održati kontinuitet aktivnog djelovanja i redovitog objavljivanja glasila. U oblikovanju ovog broja posebno su se angažirali članovi uredništva: Mira Barberić, Tatjana Kreštan, Tina Gatalica, Marjana Janeš-Žulj, Vinka Jelić Balta, Sanja Jozić, Luca Matić, Mirjana Milinović, Ilija Pejić, Silvija Perić, Anica Šabarić, Ana Škvarić i Ljiljana Vugrinec.

Tema ovogodišnjeg broja „Sveska“ je Predstavljanje knjižnice u zajednici koja okuplja čak 98 priloga iz svih vrsta knjižnica. Izdvojit ćemo neke koji privlače pozornost svojom aktualnošću. Zanimljiv je prilog o „event menadžmentu“ u teoriji i na primjeru Gradske knjižnice Zadar, čiji su autori sveučilišni profesori Zoran Mihanović, Nikša Alfirević i Jurica Pavičić. U njemu možete saznati kako funkcionira marketing i menadžment pri organizaciji posebnih događanja u knjižnici i zašto su navedeni primjeri dobre prakse upravo zadarske knjižnice.

Predsjednica Radne grupe za javno zagovaranje pri Hrvatskom knjižničarskom društvu Alemka Belan Simić napisala je prilog o aktivnostima HKD-a i kampanji „Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu“. U ovoj rubrici posvećenoj temi broja nalaze se i tri rada iz prakse, a njihove su autorice Tina Gatalica, Romana Horvat i Anica Šabarić.

Koprivnički knjižničari aktivno su sudjelovali na IFLA-inoj konferenciji u Gothenburgu 2010. god. i zasigurno je to jedinstveni događaj za naše Društvo. Svoje dojmove s konferencije i spoznaje o švedskom knjižničarstvu iznijeli su u dva priloga te ih preporučamo za čitanje jer njihove usporedbe upućuju na visok status hrvatskog knjižničarstva.

Prilozi u „Svesku“ ponekad su jedini i/ili značajni izvori za istraživače, a pokazala je to i publikacija koja je označena kao tiskarski poduhvat 2010. godine - monografija o koprivničkoj knjižnici Krugovi koji se šire. Ako ste bar prelistali knjigu, uočit ćete reference koje upućuju na priloge objavljene u „Svesku“. Veseli nas ta činjenica!

Uz uobičajen pregled zavičajnog nakladništva u ovom su broju „Sveska“ napravljeni sumarni pregledi desetogodišnjeg razvoja nakladništva županija koje Društvo okuplja. Još jedan koristan pregled koji obuhvaća stanje u knjižnicama našeg Društva donosi Anica Šabarić, a sačinjen je prema digitalnom Vodiču kroz knjižnice Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, objavljenom 2010. godine.

U povodu 65. rođendana počasnog člana našeg Društva, dr.sc. Vladimira Strugara objavljen je intervju koji je oblikovao prof. Ilija Pejić. U toj prigodi prisjećamo se i vremena kada je dr. Strugar bio ministar MZOŠ-a i kada su školske knjižnice dobivale redovita sredstva za nabavu knjiga.

Pozivamo vas na čitanje „Sveska“ na mrežnoj stranici našega Društva: http://www.drustvo-knjiznicara-bpkp.hr/svezak/svezak13/Svezak_13.pdf.

Recimo još da su izlazak 13. broja "Sveska" pomogli gradovi Bjelovar i Koprivnica, te Bjelovarsko-bilogorska i Koprivničko-križevačka županija, te sponzori Point d.o.o. iz Varaždina, Knjižara Šareni dućan iz Koprivnice i Tiskara Horvat iz Bjelovara.<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Advent u Bjelovaru i 1. Božićni sajam
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar