Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › meunarodni_dan_pismenosti_i_tjedan_cjelozhivotnog_uchenja_u_gradskoj_knjizh
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
08.09.
2010.

Međunarodni dan pismenosti i Tjedan cjeloživotnog učenja u Gradskoj knjižnici Čazma

13:20 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Međunarodni dan pismenosti svake godine poklapa se s početkom nove školske godine, što je idealno vrijeme da se prizna, naglasi uloga pismenosti i obrazovanja u svakodnevnom životu, odnosno to je uvijek posebna prilika za promišljanje o položaju pismenosti u nas i u svijetu, ali i dodatni poticaj za organizaciju različitih akcija i projekata čiji je cilj poticanje i promoviranje pismenosti.

Snaga ženske pismenosti tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana pismenosti koji se obilježava 8. rujna još od 1967. godine., a nadovezuje se na prošlogodišnju Snagu pismenosti. Cilj je i dalje naglasiti osnažujući ulogu koju pismenost može i mora imati u društvu, a posebno među ženama i to u cijelom svijetu.

Prema UNESCO-ovim podatcima u svijetu je gotovo 780 milijuna odraslih ljudi nepismeno, a gotovo dvije trećine ukupnog broja su žene. Tijekom posljednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj (2001.) prema podatcima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je ukupno registrirano gotovo 70 tisuća nepismenih ljudi, a čak 82% ukupnog broja čine žene.

Na području Grada Čazme 132 (1,6%) je nepismenih, od toga su 94 žene, a što se dobi tiče, najviše ih je od 45 godina i starijih.

Međunarodnim danom pismenosti, 08. rujna 2010., počinje Tjedan cjeloživotnog učenja 2010., koji će se provoditi pod sloganom UKLJUČIMO S(V)E., a traje do 15. rujna 2010.

Obilježavanje Tjedna u Hrvatskoj poklapa se s Europskom godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koju je proglasio Europski parlament u listopadu 2008. godine.

Zbog toga je tema vodilja ovogodišnjeg Tjedna potaknuti sudjelovanje u cjeloživotnom učenju, povećati svijest svih sudionika procesa obrazovanja, donositelja odluka i cjelokupne javnosti o problemima koje određene društvene skupine imaju pri pristupanju tom procesu, predstaviti rješenja i primjere uspješnog uključivanja socijalno osjetljivih skupina stanovništva te potaknuti dalji razvoj aktivnosti usmjerenih na uključenje svih građana u proces cjeloživotnog učenja.

Zato i Gradska knjižnica Čazma svake godine svojim aktivnostima skreće pozornost na ovaj datum i pitanja vezana uz pismenost i obrazovanje. Ove će godine to biti prigodnom izložbom, radio-emisijom i predavanjem za učenike Osnovne i Srednje škole Čazma.

Gradske/narodne knjižnice postaju nezaobilazno mjesto u organizaciji i provođenju programa cjeloživotnog učenja.

U Tjednu cjeloživotnog učenja 2010., u Gradskoj knjižnici Čazma otvoren će biti INFO-pult za građane – CJELOŽIVOTNO UČENJE – osobno, građansko, društveno i profesionalno djelovanje te predstavljanje projekta „Internet za sve“ – protiv društvene isključenosti. Ovim akcijama i aktivnostima Gradska knjižnica Čazma uključila se u nacionalni program cjeloživotnog učenja.<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Massimo i Big band HRT-a - tribute to Frank Sinatra
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar