Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › posjet_malih_knjizhnichara_iv_osnovne_shkole_nacionalnoj_i_sveuchilishnoj_k
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
23.09.
2010.

Posjet Malih knjižničara IV. osnovne škole Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

12:32 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Dana 21. rujna 2010. godine knjižničarka Dejana Kurtović i Mali knjižničari IV. osnovne škole Bjelovar posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu povodom Dana europske baštine i Dana otvorenih dana NSK.

S knjižničarkom su išli sljedeći učenici: Suzana Čengić (8e), Ana ĆURIć (8a), Kristina Remenar (6c), Ivan Hajoš (7a), Maja Dragašević (6b), Klara Jurišić (6b) i Danijela Dragašević (4a).

Sastali smo se kod željezničkog kolodvora grada Bjelovara i, nakon što smo kupili karte, krenuli put Zagreba u 9.15 sati.

Nakon što smo prošli Importanne centar uputili smo se u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu gradskim autobusom. Tamo smo prvo prisustvovali svečanom otvorenju i predavanjima povodom Dana otvorenih vrata Nacionalne i sveučilišne knjižnice, čija je glavna tema "SOS za stare novine". Novine su obično tiskane na lošijem papiru slabe kvalitete te one brzo propadaju. Budući da je jedna od zadaća knjižnice čuvanje i zaštita novina važnih za njezine korisnike i sam grad i državu jer čine nacionalno i kulturno materijalno dobro, vrlo je važno znati i raditi na očuvanju starih novina. Nacionalna knjižnica je ovim putem javnost i medije upoznala sa stanjem i problemima oko zaštite novina u njezinom fondu. Također nam je pokazala na koji način ih zaštićuju. Čuli smo predavanja i o povijesti novinstva.
Bjelovar info medij
Poslije predavanja pogledali smo štandove na kojima su knjižničari Nacionalne i sveučilišne knjižnice pokazali djeci kako se oštećuju i kako se zaštićuju novine te kako bi oni mogli zaštiti neke novine koje su im drage. Prilikom toga smo se upoznali s portalom starih novina i časopisa u Hrvatskoj, saznali što je mikrofilm i kako se s njega mogu čitati novine i koja su to sva izdanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Djecu je posebno oduševio uređaj za čitanje mikrofilmova i blokići NSK s olovkom, koji su si i kupili.
Bjelovar info medij
Prije obilaska knjižnice malo smo se okrijepili u tamošnjem kafiću. Vodila nas je knjižničarka Sonja Martinović. Poslije uvoda o povijesti, arhitekturi i važnosti Nacionalne knjižnice kao najveće knjižnice u Hrvatskoj, knjižničarka nam je pokazala prizemlje, 1., 3. i 4. kat Knjižnice. U prizemlju smo vidjeli katalog knjiga u knjižnici za knjige izdane do 1945. godine jer Nacionalna knjižnica posjeduje 3 milijuna svezaka naslova pa su te knjige uglavnom u tiskanom, a ne u računalnom katalogu. Tamo smo upoznali i zaštitara knjižnice i vidjeli mnogobrojne opće enciklopedije u posjedu Knjižnice.

Na prvom katu smo vidjeli čitaonicu i zbirku knjiga o Domovinskom ratu.

Na 3. katu smo vidjeli knjige društvenih znanosti i čitaonicu novina i časopisa.

Na četvrtom katu smo vidjeli koje sve časopise knjižnica posjeduje, a ima ih mnogo.
Bjelovar info medij
Nakon edukativnog i obrazovanog dijela u Nacionalnoj knjižnici, poslikali smo se ispred i prošetali do McDonald'sa gdje smo ručali. Od 16 do 17.15sati učenici su imali slobodno da se prošetaju Importanne centrom i obiđu trgovine.

Cjelokupni dojam je izvrstan. Puno smo naučili i vidjeli.

Dejana Kurtović,
školska knjižničarkaUčenička zadruga IV. osnovne škole

Bjelovar info medijUčenici učeničke zadruge IV. osnovne škole Bjelovar su ostvarili 2. mjesto na međužupanijskoj smotri zadruga u Končanici i stekli pravo sudjelovanja na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Podgori od 4. do 6. listopada 2010. Naši učenici revno pripremaju svoje radove obradom drveta i pripremanjem svojih vezilja.


<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Terezijana 2011.
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar