Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › knjizhevni_susret_s_nadom_mihokovi_kumri
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
12.03.
2011.

Književni susret s Nadom Mihoković-Kumrić

11:21 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
U utorak, 8. ožujka 2011. učenici IV. osnovne škole Bjelovar susreli su se s književnicom za djecu i mlade Nadom Mihoković-Kumrić u svojoj školskoj knjižnici.

Književnica je ostvarila prisan i prijateljski odnos s učenicima petih, šestih i sedmih razreda. Ovim susretom nam je predstavila svoju prvu objavljenu knjigu, Lastin rep, koja je na popisu lektire za sedmi razred.
Bjelovar info medij
Usput nam je pokazala ostalih svojih osam romana, od kojih je posebno opisala učenicima knjigu Tko vjeruje u rode još, koja je zapravo autobiografija dijela njezinog života dok je bila trudna sa svoje dvije kćeri, i u kojoj je nostalgično opisala svoj rodni kraj, a to je Novigrad Podravski. Također nam je kroz razgovor otkrila kad je počela pisati, koji je njezin prvi objavljeni uradak, što je lastin rep i kako izgleda, kako je i kad počela pisati knjige i za odrasle. Sve nam je to slikovito dočarala starim listom u kojem je objavljen njezin prvi uradak, slikama lastinog repa i mrazovca i pravim rukopisom njezine prve radio-drame. Draga književnica nam je ostavila neizbrisiv trajni trag u našim srcima.

Biografija

Nada Mihoković-KumrićNada Mihoković-Kumrić rođena je 1951. godine u Novigradu Podravskom. Nakon završene gimnazije u Koprivnici diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a magistrirala pretkliničku eksperimentalnu farmakologiju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Još od učeničkih dana surađuje na radiju i objavljuje prozu za djecu u dječjim listovima. Prozu za mlade i odrasle objavljuje od 1984. (KC-Fokus, Vikend, Vesela sveska, Modra lasta, Radost, Smib, Cvitak…). Zastupljena je u nekoliko zajedničkih knjiga, čitanki i zbornika. Članica je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

Prva joj je knjiga objavljena 1995. i to upravo knjiga koju nam je predstavila: Lastin rep. Za nju je iste godine dobila nagradu "Mato Lovrak" za najbolji dječji roman. Drugu knjigu, zbirku pripovijedaka za mladež, Mjesto pod suncem, objavila je sljedeće godine. 1997. U biblioteci Hit Junior objavljen je njezin treći roman za mladež pod naslovom Mrazovac, 1998. roman za djecu Tko vjeruje u rode još, 2001. roman za odrasle Prilagođeni, 2002. roman za odrasle (i) mlade Vjetar kroz kosu, 2006. zbirku priča za djecu Vrijeme je, 2008. roman za mladež Rep, ali ne lastin (nastavak romana Lastin rep), a 2009. zbirku priča za mlade Uvijek nada.

Za dječju priču je nagrađena drugom nagradom na natječaju Vesele sveske 1988. godine, trećom nagradom za igrokaz na natječaju Modre laste 1988., a prvom nagradom za kratku priču na Književnom natječaju radnika 1986. i 1987. godine.

Njezin roman Prilagođeni preveden je na engleski jezik pod naslovom The Adjusted. Prema njemu je naš pjevač Jacques Houdek skladao svoju istoimenu pjesmu.

Nada živi s obitelji u Velikoj Gorici, a radi u vlastitoj ljekarni u obližnjem Buševcu.

LASTIN REP – u ovoj knjizi autorica odabire zanimljivu priču iz svakodnevnice. Tema je razdvojeni život roditelja, koja nije novost u književnom svijetu, ali je jedinstvena, zanimljiva i aktualna. Sudbina djece iz raspadnutih brakova je tema pogodna za pisanje jer se dotiče osjetljivih točaka djetetovog života, kao i osjetljivih dilema odraslih: reći ili ne reći djeci istinu, kada reći, kako reći, … Djetetova spoznaja da njegovi roditelji ne mogu više živjeti zajedno ili pak dugo iščekivanje odsutnog oca je uvijek osjetljiva tema. Kako rastu ti mladi ljudi, kakve ih dileme razdiru i što misle o svojim roditeljima progovara ovaj roman, pokušavajući dati neke autoričine odgovore.

Autorica u ovom romanu istodobno prikazuje obiteljsku i društvenu sredinu manjeg mjesta kroz dvije obitelji: u jednoj otac odlazi raditi u Njemačku i ne javlja se, a u drugoj se zaljubljuje u drugu ženu i napušta suprugu i dijete. Priča nam donosi dojmljivu analizu situacija unutar tih obitelji. Priča je prožeta optimizmom, unatoč što djeca i jedne i druge obitelji pate i što se osjećaju krivima, bespomoćnima i ljutim.

Među mnogim likovima je najzanimljiviji lik dječaka Viktora u pubertetu, koji, suočavajući se s problemima vlastitog duhovnog i tjelesnog sazrijevanja, promatra život odraslih i ne dopušta da stvari samo teku mimo njega. On je poduzetan dječak koji se ne miri sa sudbinom. Sva događanja su i prikazana kroz njegove oči. On je najstarije dijete u obitelji, uz sestru Kristinu i Suzanu. Trudi se pomoći mami, pomalo se ponaša zaštitnički jer je trenutno "jedina muška glava" u kući, dok čeka povratak oca iz Njemačke. Kad se ocu gubi trag, Viktor je taj koji ne posustaje, nego odlučuje pronaći odgovore pa ovaj roman ima malo obilježja i detektivskog romana.

Osim odrasle ljubavi, u ovoj priči autorica progovara i o dječjim ljubavima. Točnije, ovo je roman u kojem se stalno isprepleću elementi ljubavnog i socijalnog.

Autorica izbjegava dulje opise u knjizi pa pred sobom imamo jednostavan, čitak i životni tekst obogaćen dijalozima i ponekim žargonskim izrazom svakidašnjeg govora mladih. Naslovi poglavlja su pažljivo izabrani i ističu ono najbitnije u tom dijelu romana. Tekst je upotpunjen pjesmama koje piše dječak Viktor i dnevničkim zapisima Viktorove majke.

Više o samoj spisateljici i njezinim knjigama možete saznati na njenoj web stranici.

Podatke ustupila knjižničarka Dejana Kurtović


Još malo maškara iz IV. osnovne škole Bjelovar

Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Bjelovar info medij


<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.


Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Božićni gala koncert 2010.
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar