Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › predstavljena_knjiga_admiralovi_zapisi_autora_davora_domazeta_loshe
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
03.07.
2015.

Predstavljena knjiga Admiralovi zapisi autora Davora Domazeta-Loše

21:37 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Knjiga „Admiralovi zapisi“, s podnaslovom O pobjedi i ljubavi, admirala Davora Domazeta-Loše predstavljena je 2. srpnja 2015. godine na prepunom Studijskom odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru.

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Program je moderirao pročelnik Vijeća ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije Mate Ćurak, koji je ujedno i organizator ove književne večeri.

Na početku književne večeri Mate je prenio pozdrave predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović. Pored autora knjige Davora Domazeta-Loše o knjizi je govorio i potpredsjednik HDZ-a Marijan Coner. Mnogobrojnu publiku pozdravio je i osobni izaslanik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Tomislava Karamarka, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije Miro Totgergeli.

Admiral Davor Domazet-Lošo sadržaj svoje knjige nazočnima je predstavio u 90-minutnom izlaganju koristeći se video projekcijom.

Knjiga je posvećena dvadesetoj obljetnici Oluje, operacije koja je simbol hrvatske pobjede i hrvatske opstojnosti. Posvećena je i tristotoj obljetnici slavne pobjede Sinjana nad Osmanlijama po zagovoru Čudotvorne Gospe Sinjske.

Knjiga „O pobjedi i ljubavi“ nije knjiga o jednom hrvatskom admiralu, iako nosi naslov „Admiralovi zapisi“, nego je knjiga o hrvatskoj vojnoj pobjedi nad jugoslavenskim komunističkim totalitarizmom, o pobjedi u teškoj političkoj i diplomatskoj bitci na „velikom ratištu".

To je knjiga u kojoj je ispričana priča tko je uistinu bio drug Tito.

To je knjiga koja govori o novom oživljavanju Tuđmanovog političkog nasljeđa.

To je knjiga koja ukazuje, da je prijeko potrebno da hrvatski narod prestane trpjeti tutorstvo nad svojim domoljubljem i da mu ti isti tutori tumače prošlost, kako bi mu kontrolirali budućnost.

To je knjiga o manje vidljivoj strani Domovinskog rata i stvaranja hrvatske države, ali i post ratovskom „dalekosežnom prožimanju“ kojim se nastoji krivotvoriti i povijest i događaje u njima.

To je knjiga koja pričama o jednom životu, priča priče o dobrim i lošim momcima, o zaslužnicima, ali i o „mangupima u našim redovima“. Ne da bi se ovi potonji podaštavali, ne, to nikako, nego da se pokaže da čovjek i na zablude ima pravo, i da to nije grijeh, ali je grijeh u zabludi ustrajati.

Ovo je knjiga koja pričama o jednom životu ukazuje da se za istinu uvijek i svagda treba boriti pa i onda kada vas osudama razapinju na križ.

I ovom prigodom Davor Domazet-Lošo je govorio o temama koje plijene pozornost hrvatske javnosti, kao što su Prvi i Drugi svjetski rat, Tito, Domovinski rat, Oluja i ostalo što je vezano za noviju hrvatsku povijest. Tako je kazao kako Josip Broz Tito nije bio Hrvat iz Zagorja nego podmetnuti ruski agent koji je rođen u izvanbračnoj vezi jednog bečkog bogataša i njegove sluškinje Hrvatice. Tijekom izlaganja Davor Domazet-Lošo je prikazao podosta zemljovida, gdje je pojašnjavao što je sve Hrvate snalazilo od prvog svjetskog rata do hrvatske neovisnosti, a da su sve stvorene Jugoslavije, kraljevine bile djelo masona, u prvom redu Britanaca i Francuza, koji su uvijek bili skloni ideji stvaranja Velike Srbije i dominaciju srpskog naroda nauštrb Hrvata. Posebno poglavlje Lošinog izlaganja bio je Domovinski rat. Istaknuo je kako je to najčistiji i najplemenitiji rat u povijesti ratovanja, a hrvatski branitelji su jedini živući istinski antifašisti u Europi i svijetu.

Danas s pravom možemo kazati kako su uistinu hrvatski branitelji jedini živući istinski antifašisti u Europi, a samim time i u svijetu. Oni su se 1991. godine borili protiv dva simbola, dvaju totalitarnih sustava, a to su zvijezda petokraka Titove JNA i četnička kokarda, za što je najbolji primjer Vukovar, istaknuo je admiral Domazet.

Govoreći posebno o Oluji, Davor Domazet-Lošo je naglasio kako je ona pripremana već od 1993. godine, a operacija ‘Zima 94′ je možda i ključnija od same Oluje, jer su tom akcijom stvoreni preduvjeti za završni udarac neprijatelju. Dodao je kako je Oluja po mnogo čemu jedinstvena vojna operacija u povijesti ratovanja, naglasivši tri razine zapovijedanja u operaciji, a prvu su predvodili predsjednik Tuđman i ministar Šušak.

Svi smo bili na istoj razini zapovijedanja, naravno s različitom zadaćom, ali uvijek dio jedinstvene i nedjeljive cjeline, kazao je admiral Davor Domazet-Lošo, ističući kako samo zlobnici i mangupi u našem društvu na mnogim razinama žele isticati dvostruke linije zapovijedanja, a to nije istina. Dodao je kako je iz samih oslobađajućih presuda generalima Anti Gotovinu i Mladenu Markaču te dio obrazloženja u presudi za genocid, vidljivo i za vijeke zapisano tko je bio agresor, a tko je branio svoj dom. Iako takvu odluku mnogi u svijetu nisu željeli pa čak i neki u Hrvatskoj.

Tijekom zanimljivog izlaganja Davor Domazet-Lošo je podosta govorio o tajnim službama, mnogima koji nisu željeli Hrvatsku i koji na razne načine svojim djelovanjima žele prikazati Hrvatsku kao fašističku zemlju. U tom kontekstu Domazet je usporedio dva slučaja - miniranje Židovskog groblja u Zagrebu 19. kolovoza 1991. godine, za što je kazao kako je djelo KOS-a i njegovih doušnika kako bi se tek stvorena Hrvatska prikazala kao fašistička zemlja i stvorio sukob sa židovskom zajednicom, te sličan scenarij i sa slučajem „svastike“ na Poljudu.

- Kome to služi? Sigurno ne Hrvatskoj i svim njenim građanima. Služi samo onima kojima je služilo i tog 19. kolovoza 1991. godine. Jer njima smeta uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije, njima smeta ruka na srcu dok svira Lijepa naša, a smetaju im i prepoznatljive kockice na hrvatskom dresu, istaknuo je admiral Davor Domazet-Loš, dodajući kako je pobjeda izvojevana i 1991. pa će tako biti i sada.

Na kraju izlaganja admiral Davor Domazet- Lošo je kazao: - Knjiga govori o prijekoj potrebi da hrvatski narod prestane trpjeti tutorstvo nad svojim domoljubljem i da mu ti isti tutori tumače prošlost kako bi mu kontrolirali budućnost, o ljubavi za domovinu kao imperativu te pobjede, putovima kojima se prolazilo da bi se izvojevala sloboda, o snazi duha i vjeri branitelja i njihovim beskrajnim zaslugama, bitkama vođenim na različitim bojištima, geografskim i političkim, o operacijama i onima koji su ih hrabro smišljali, kazao je na kraju admiral Davor Domazet-Lošo.

U prigodnom dijelu programa nastupili su sopranistica Kristina Anđelka Đopar, stalna članica HNK Zagreb uz pratnju na klaviru Vedrana Milića, profesora u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara, a tekstove svojih pjesama govorio je hrvatski pjesnik Slaven Klobučar.<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
5. ve?er nacionalnih manjina Bjelovar
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar