Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › odrzhana_promocija_knjige_razmjena_ratnih_zarobljenika_1991_godine
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
24.03.
2013.

Održana Promocija knjige Razmjena ratnih zarobljenika 1991. godine

19:10 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Ovaj tjedan je u Bjelovaru obilježen važnim kulturnim događajem. Na Studijskom odjelu Narodne knjižnice Petra Preradovića Bjelovar predstavljena je knjiga „Razmjena ratnih zarobljenika 1991. godine“ koju je predstavio sam autor mr.sc. Stjepan Adanić.

Uvodni dio započet je poznatom glazbom „Luka usred žitnih polja“ koju je izveo profesor Vedran Milić. Nakon lijepih stihova ove pjesme, prikazan je kratki film snimljen 9.11.1991. godine, kada je izvršena razmjena branitelja i kada su se sretno vratili u Hrvatsku.

Bjelovar info medijAutor knjige, Stjepan Adanić te, 1991. godine bio je gradonačelnik Varaždina, ali se ubrzo našao u ulozi zapovjednika koji je krenuo s velikom voljom u razmjenu zarobljenika.

- Nije bilo lako, rekao je Stjepan Adanić, naišli smo na velike tehničke probleme, ali je cilj bio važan, doći u Bosanski Šamac, mjesto gdje je izvršena razmjena „Svi za sve“. Važno je bilo dovesti branitelje u Hrvatsku. Sve smo obavili vrlo brzo, u roku 12 sati preuzeli smo naših 333 branitelja. Sljedeća razmjena bila je 10.12.1991. godine. Ukupno je spašeno 2333 ratna zarobljenika, 1500 Hrvata i oko 900 srpske nacionalnosti. O tome se vrlo malo zna, to je velikom tajnom obavijeno, zbog toga što su se te razmjene događale u kritičnim vremenima kada je bio rat, rekao je autor knjige Stjepan Adanić.

Bjelovar info medijJosip Jurčević, sveučilišni profesor i znanstveni suradnik Instituta Ivo Pilar, o knjizi Stjepana Adanića je rekao: - Okupivši se ovdje u Bjelovaru, dužnost nam je da se sjetimo svih branitelja Domovinskog rata, a posebno onih koji se još uvijek vode kao nestali, te im odati poštovanje za žrtvu koju su dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Dovoljno je, što smo vidjeli u ovom kratkom filmu, kada naši mladi branitelji i nakon razmjene, ponovo kažu: Kada nas Hrvatska treba, mi smo tu. To više nema u Hrvatskoj. Zaboravili smo 1991. godinu i naše ljude koji su spasili brojne živote i zahvaljujući njima imamo danas Hrvatsku. Sve to nalazi se u knjizi našeg Stjepana Adanića i nadam se da će nam podariti još novih izdanja.
Bjelovar info medij
Na kraju profesor je naglasio da su samo zajedništvo, vjera i ljudska nada uvijek pobjeđivali.

Na promociji knjige u Bjelovaru prisustvovao Vlado Marić, Izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića te brojni drugi gosti.
Bjelovar info medij
Svečanu promociju knjige upriličili su i naši glazbenici: operna diva Kristina Anđelka Đopar, profesorica i stalna članica HNK-a Zagreb, pijanist Vedran Milić i pjesnik Slaven Klobučar.

Organizatori promocije knjige su Vijeće ogranaka Matice Hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije i Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar.Bjelovar info medijBjelovar info medijBjelovar info medijBjelovar info medijBjelovar info medijBjelovar info medijBjelovar info medijBjelovar info medij<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
10. BOK, Helverova noć
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar