Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › chitanjem_do_zvijezda
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
11.12.
2011.

Čitanjem do zvijezda

12:35 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
U četvrtak, 8. prosinca 2011. u 10h u OŠ Rovišće svoje su znanje o kriminalističkim romanima odmjerili učenici iz četiriju županijskih škola: IV. osnovne škole Bjelovar, III. osnovne škole Bjelovar, OŠ Veliko Trojstvo i OŠ Rovišće.

Natjecanje pod nazivom "Čitanjem do zvijezda" organizirala je Hrvatska mreža školskih knjižničara (HMŠK) u suradnji s četiri knjižničarke iz naše županije (Mirjane Milinović iz OŠ Rovišće, Dejane Kurtović iz IV. OŠ Bjelovar, Margarete Popčević iz III. OŠ Bjelovar i Vivijane Podpadac iz OŠ Veliko Trojstvo).
Bjelovar info medij
Ovim natjecanjem se nastoji potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem i s kritičkim osvrtom, njihovo istraživanje, otkrivanje i kreativno stvaranje jer je na taj način učenje najučinkovitije. Njime se potiče učenike na timski rad, individualni napor i na organizirano i smisleno provođenje slobodnog vremena. Poučava učenike informacijskim tehnikama, vještinama i znanjima i pomaže mu u unapređenju životnih vještina i priprema ga za cjeloživotno učenje.
Bjelovar info medij
Iz svake škole sudjelovala su po tri učenika od 5. do 8. razreda. Tako su na natjecanju sudjelovale po četiri ekipe s tri učenika. Svaki član ekipe je individualno rješavao pitanja u pisanom obliku, a zatim su se njihovi bodovi zbrajali s bodovima drugih članova ekipe i predstavljali rezultat cijele ekipe iz jedne škole.
Bjelovar info medij
Pitanja su se odnosila na četiri dječja kriminalistička romana hrvatskih pisaca: "Petlja" od Pavla Pavličića, "Zagonetno pismo" od Zlatka Krilića, "Balkanska mafija" od Dubravka Jelačić-Bužimskog i "Krađa u galeriji" od Ante Gardaša. Osim toga, učenici su morali znati detalje iz književnikovog života i rada te što je kriminalistički roman i koje su njegove karakteristike. Pitanja je sastavila Radna skupina za provedbu natjecanja, a čine ju nastavnici i knjižničari dviju osnivačkih županija: Biserka Sinjerec, Tanja Radiković, Robert Posavec (poster), Tihana Preksavec (zadaci i rješenja), Sandra Vidović, Nina Vugrinec, Zora Hajdarović i Dražen Ružić.
Bjelovar info medij
Tijekom 45-minutnog natjecanja ove vrijedne četiri ekipe pratilo je savjesno povjerenstvo od tri člana: Suzana Jurić, nastavnica hrvatskog jezika iz OŠ Rovišće, Suzana Pušić, knjižničarka iz SŠ Čazma i Vjeruška Štivić, knjižničarka s Dječjeg odjela Narodne knjižnice "Petar Preradović" Bjelovar.
Bjelovar info medij
Nakon što je povjerenstvo ispravilo testove ustanovljeno je da ekipe iz III. i IV. OŠ Bjelovar imaju jednak broj bodova (134 bodova), zatim OŠ Veliko Trojstvo 125 bodova i OŠ Rovišće 109 bodova. Budući da po pravilima natjecanja nijedna ekipa ne smije imati jednak broj bodova s drugom, učenici III. i IV. OŠ Bjelovar su pristupili dodatnom pitanju u kojem su morali u roku od tri minute ukratko ispisati na papir tijek događaja iz romana Balkanska mafija. U opisu događaja je bila bolja ekipa III. OŠ Bjelovar, koja je ovim putem zauzela prvo mjesto, a ekipa IV. OŠ Bjelovar drugo.

Prema pravilima natjecanja prve dvije ekipe idu dalje na regionalno natjecanje iz poznavanja kriminalističkih romana, koje će se održati u Varaždinu.

Usporedno s natjecanjem iz znanja, održalo se i natjecanje u kreativnom osmišljavanju propagandnog plakata iz pročitanih djela. Njime se potiče na čitanje zadanih knjiga. Iz svake škole je sudjelovao po jedan učenik sa svojim plakatom. Iz OŠ Rovišće je plakat napravila Marija Ćorić na temu romana Petlja, iz OŠ Veliko Trojstvo Adriana Marjanović je poticala sve da čitaju odabrana četiri romana, dok je Iva Saraja iz IV. osnovne škole Bjelovar nastojala sve potaknuti da čitaju kriminalističke romane osvrnuvši se na četiri pročitana djela.
Bjelovar info medij
Nakon mukotrpnog i dugog vijećanja povjerenstva (u čijem sastavu su bili Darko Lukić, nastavnik likovnog iz III. OŠ Bjelovar, Martina Barberić, knjižničarka iz OŠ Vel. Trnovitice i učiteljica Melita Pek iz OŠ Rovišće) odlučeno je da prvo mjesto ide OŠ Veliko Trojstvo, drugo OŠ Rovišće i treće IV. OŠ Bjelovar. Vrednovalo se po sljedećim elementima:
1) omjer slikovnog i tekstovnog dijela plakata
2) kolorit
3) informacije (da li plakat donosi sve potrebne informacije, previše ili premalo)
4) stilizacija slova
5) kompozicija

Prve dvije ekipe iz plakata idu također dalje na regionalno natjecanje. Tako na ovaj način su svi na dobitku. Iz znanja na regionalno idu ekipe iz III. i IV. OŠ Bjelovar, a iz plakata OŠ Rovišće i OŠ Veliko Trojstvo.
Bjelovar info medij
Učenici koja su osvojili prva tri mjesta dobili su diplome ili priznanja, a ostali sudionici pohvalnice. Mentorice, članovi povjerenstva i organizatori su dobili zahvalnice. Natjecanje je završilo u veselom i prijateljskom ozračju.

Podatke ustupila knjižničarka Dejana Kurtović<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Božićni koncert 2011.
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar