Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › blog › podarite_si_unutarnji_mir
Bjelovar info medij RSS rubrika blog

Podarite si unutarnji mir

22.12.2011 | 13:43 | komentara 0

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Piše: Igor Rogović

Socijalna sigurnost i dobro obrazovanje ne povlače za sobom i emotivnu ispunjenost. Moderan čovjek današnjice žrtva je mnogih kroničnih oboljenja te stoji usamljen u sredini svojih materijalnih dostignuća. Njegov um je nemiran, a psihičke snage iscrpljene.

Bjelovar info medijKaotičnost zahtjeva suvremenog načina i tempa života sputava čovjekovu potrebu za samospoznajom, dovodi ga u stresne situacije i usporava ili čak onemogućuje razvoj.

Ako prednost dajemo intelektualnom razvoju uzrokovat ćemo gubitak psihološkog senzibiliteta, a to rezultira kroničnim nezadovoljstvom. Lijek za ove posljedice iscrpljujućeg tempa života svakako je opuštanje. No, upravo tada nastaju poteškoće, jer nas i sama riječ navodi na pomisao o udobnom naslonjaču u koji smo uvaljeni sa šalicom kave u jednoj i daljinskim upravljačem u drugoj ruci. Takvo "opuštanje" samo površno zadovoljava naša osjetila, a zapravo nas praćenje TV-programa još više zatrpava frustracijama, blokadama i još više udaljuje od nas samih.

Pokušajte se upitati kada ste zadnji put doživjeli potpunu tjelesnu, mentalnu i emotivnu relaksaciju? Odgovor se vjerojatno nalazi u ranom djetinjstvu koje i ne pamtite.

U potrazi za opuštanjem često posežemo za sportom i rekreacijom, a to je jedna malena komponenta koja može rezultirati i suprotnim učincima. Naime, sjetite se koliko je samo tjelesne i emotivne energije uloženo u jednu sportsku karijeru koja je možda u presudnom trenutku završila porazom ili čak krajem karijere. Koliko smo puta navijali za naše omiljene sportaše, koji su u odlučujućim trenutcima gubili upravo radi nedostatne psihičke pripreme? Navijači, ne razmišljamo koliko zapravo mi sami gubimo u svakodnevnim životnim bitkama koje sami gubimo zbog napetosti i onih mikro-stresova koji se postupno pretvaraju u frustracije i duhovnu bol.

Bez obzira koliko je medicina pokušavala riješiti ove probleme, nije joj uspjelo osigurati čovjeku neophodno zdravlje, jer stvarni problem i nije uvijek u tijelu, već u promijenjenim idealima, načinu razmišljanja i izražavanju osjećaja.

Mudrost nam govori, ako se uspijemo osloboditi napetosti, riješit ćemo životne probleme, a ako ih uspijemo uskladiti, kontrolirat ćemo izražavanje osjećaja te time i bolesti srca, povišeni krvni tlak i mnoge druge poteškoće.

Unutrašnja napetost jedinke doprinosi nastajanju kolektivne psihičke napetosti koja uzrokuje nesretne obiteljske agresivnosti. Zakoni, policije i religije nisu uspjeli osigurati sklad među ljudima. To nedvosmisleno upućuje na činjenicu da pravi mir možemo potražiti i naći jedino u sebi samima.
Bjelovar info medij
Da bismo postigli duhovni mir, naučimo se opuštati te tako usklađivati duh i tijelo. Nemojte se zavaravati mišlju da je opuštanje jednostavan proces koji se postiže ležanjem zatvorenih očiju ili spavanjem.

Jasno je da upućivanje na oslobađanje od stresnih situacija mijenjanjem životnog stila u današnje vrijeme ne zvuči uvjerljivo, no ipak pokušajte. S druge strane, povećajte vlastite sposobnosti odupiranju stresa kroz mnogobrojne metode opuštanja i relaksacije.
Ako vas je donedavno i sam pogled na upornog vježbača Tai-chia činio nervoznim i ako niste mogli shvatiti smisao beskrajno laganih, savršeno psihomotoričkih koordiniranih pokreta, možda vas sljedeći susret potakne na promišljanje o vlastitom putu traženja mira u sebi samima.

NAŠA UZVIŠENOST NIJE U TOME DA NIKAD NE POSRNEMO,VEĆ U TOME DA NAKON SVAKOG PADA USTANEMO. Više o svemu na stranici www.yoga.com.hr.

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar