Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › blog › duhovno_i_tjelesno_znachenje_posta
Bjelovar info medij RSS rubrika blog

Duhovno i tjelesno značenje posta

17.01.2012 | 13:22 | komentara 0

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Piše: Igor Rogović

Nakon blagdana i puno hrane, vratite svoje tijelo u normalno stanje…

Blagdani su iza nas, no unesene količine hrane i različitih energija koje smo unijeli istom još rade u nama i destabiliziraju normalno kolanje životnih sokova i ometaju rad našeg metabolizma.

Bjelovar info medijKao način i sredstvo samodiscipline i pročišćavanja, post, to jest odricanje od hrane u nekom vremenskom periodu zadire duboko u prošlost. Sigurno vam je poznato da je Isus proveo (u divljini) četrdeset dana i noći suzdržavajući se od bilo kakve hrane. Mojsije je postio na planini Sinaj, a drevni američki indijanci postili su da bi vidjeli Velikog Duha. Ne znam jeste li se kad upitali koji je zapravo dublji i značajniji smisao samog tog čina, odnosno posta?

Nema niti jedne kulture, religije, naroda koji u svom kalendaru nema ubilježene datume, obljetnice, vremenske periode kad se maksimalno suzdržavaju od hrane. Zašto?

U suštini post je najprirodnija reakcija tijela na bol ili bolest. Životinje u divljini prestaju uzimati hranu kad su bolesne ili ranjene, a sigurno se prisjećate vlastitog osjećaja odbojnosti prema hrani kad ste bolesni. Vremenski interval kad se odričete hrane pomaže vam da vaš probavni sustav oslobodi unutar sebe latentne energetske depoe za samoizlječenje i duhovni razvoj, dopuštajući tijelu vrijeme potrebno za oslobađanje od otrova.

Mnogi ljudi koriste se postom u svrhu pročišćavanja uma i pomlađivanja tijela, no ni u kojem slučaju post ne smijemo poistovjetiti sa dijetom. Mnoge bolesti se također mogu izliječiti isključivo suzdržavanjem od hrane. Postoji pogrešno mišljenje da se postom gubi vitalnost i kreativna moć. Naprotiv, on pomaže intelektualnom radu i jačanju volje. Vjerojatno se u svemu tome pitate kako pravilno postiti. Prvo morate odlučiti kada i koliko dugo želite postiti, a sve pod uvjetom da ne uzimate lijekove, jer post je neka vrsta lijeka (obavezno se savjetujte sa vašim liječnikom). Bez nadzora se ne upuštajte u post u dužem intervalu od četiri dana, a važno je da dnevno pijete 5-7 čaša vode, uz naglasak da ih pijete polagano da bi apsorbirali životnu energiju. Ako pijete sok, navedenu količinu "žvačite" umjesto da je gutate.

Najteža su prva tri dana posta, dok se tijelo pokušava riješiti otpadnih štetnih sastojaka iz organizma. Tada su moguće i neke popratne pojave (glavobolja, naslage na jeziku, zadah iz usta, želja za povraćanjem, poteškoće sa disanjem). Ukoliko vam se to dogodi, pojedite voće, ukoliko se te tegobe ne smanje, prekinite s postom. Tijekom posta ne stavljajte naslage šminke, s obzirom da otrov izlazi iz organizma i preko pora. Izlazite u šetnje, ali izbjegavajte veća tjelesna opterećenja.

Ako izdržite i suzdržite se nagovaranja organizma i ega na hranu, nakon nekoliko dana osjetit ćete doista velike promjene. Želudac više neće tražiti hranu, izoštrit će vam se osjetilo mirisa, a da ne govorimo o povećanju mentalne koncentracije i energije.

Na kraju, jedan recept za post ovisnicima i uživaocima mesa. Nakon dvodnevnog posta hranite se:
1. dan - svježe voće i žličica jogurta (pomoć probavi)
2. dan - kuhano povrće (heljda ili proso)
3. dan - samo svježa salata
4. dan - postupno vraćanje na normalnu prehranu

VRHUNAC USPJEHA DOSEGNEŠ ONOG TRENUTKA KAD TE VIŠE NE ZANIMAJU NOVAC, POČASTI NI SLAVA
Thomas Wolfe


Posjetite nas u našem New age centru i saznajte više o pravilnoj prehrani uz vježbanje.

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar