Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › blog › komemoracija_za_zhrtve_29121991_u_pakracu
Bjelovar info medij RSS rubrika blog

Komemoracija za žrtve 29.12.1991. u Pakracu

30.12.2010 | 09:38 | komentara 0

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Piše: Dragovoljac

Pakrac - I ove godine naša Udruga nije zaboravila na bjelovarske junake, mladiće, domoljube i hrabre ratnike koji su okončali ovozemaljski život u Pakracu 29. prosinca 1991. godine. Komemoraciji je nazočio i predstavnik UHRV Bjelovarsko-bilogorske županije, što je događaju dalo dodatnu težinu.

Bjelovar info medijU jeku oslobodilačke akcije kodnog naziva "Orkan 91" koja je imala za cilj vratiti okupirana područja zapadne slavonije i podravine pod nadzor nove Hrvatske, svoje živote položili su bjelovarčani Ivan Bedeković, Ante ĆURIć, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel i Darko Peroš te pakrački branitelj i planinar Marijan Kulhavi.

Na mjestu pogibije kod zajedničkog križa njima u spomen i ove godine položili smo vijenac i zapalili svijeće zajedno s članovima obitelji i lokalnim političarima iz pakraca, Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.
Bjelovar info medij
Iako ove godine bez služenja svete mise u ime poginulih, što nas iznenađuje kao propust organizatora i domaćina Grada Pakraca, komemoracija nije izgubila na svome značenju jer su prisutni predvođeni našom udrugom zajednički izmolili molitve za pokoj duša ovih hrabrih i istinskih domoljuba, a dogodine ćemo se sami potruditi i dogovoriti služenje mise. Svaku prigodu za posjet Pakracu bjelovarski UHDDR iskoristi i za posjet Kusonjama gdje smo i ove godine zapalili svijeću kod kapelice posvećene žrtvi i mučeničkoj smrti naših branitelja.
Bjelovar info medij
Prisjećajući se sa sjetom trenutaka nastanka Republike Hrvatske, ne mogu ne spomenuti junake pakračkog bojišta koje se 1991. godine nalazilo u zapadnoslavonskom i podravskom ratištu. To je područje obuhvaćalo dijelove općina Novska, Nova Gradiška, Pakrac, Grubišno Polje i Daruvar te djelomice i općine Virovitica, Slatina, Orahovica i Požega.

Prvi oružani sukob bio je napad na policijsku postaju u Pakracu u ožujku 1991. U iduća četiri mjeseca sve su češća bila miniranja, pucnjave i nemiri, a JNA je sve aktivnije nastupala na srpskoj strani.

U kolovozu 1991. otvorena je prava bojišnica, gdje se ZNG suprotstavljao Banjalučkomu korpusu JNA i mjesnim pobunjenicima. Ne zaboravimo da je iz bjelovarske kasarne istom banjalučkom korpusu zapovjednik kasarne poslao ljudstvo i tehniku na ispomoć te da je odbijao predati se hrvatskim snagama u rujnu 1991. godine nakon čega je poginuo u kasarni u Bjelovaru, a danas ga pravosuđe smatra nevinom žrtvom hrvatske strane.

Bjelovar info medijU početku rujna bili su okupirani Okučani pa je bio prekinut promet autocestom Zagreb-Lipovac. U Četekovcu, Balincima, Čojlugu, Voćinu i Humu kod Slatine srpske su snage počinile ratne zločine nad civilnim stanovništvom. U Kusonjama su srpski odmetnici masakrirali zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Srpske snage nadzirale su tada Psunj, Papuk i dio Bilogore pa je postojala opasnost presijecanja hrvatskih teritorija od Save do Drave, što bi vjerojatno dovelo do pada cijele Slavonije.

U protuudaru HV-e do prve polovice studenoga oslobođena je grubišnopoljska općina, a u prosincu i Bilogora, Papuk i najveći dio Psunja. Tih dana prosinca 1991. trajali su stalni napadi JNA na Novsku, Pakrac, Lipik i druge krajeve. 28. prosinca 1991. srpski napadači za poraz na bojnom polju osvećuje se gađajući civilne objekte: ubili su četiri civila (trojicu u Novoj Gradiški, a jednog u Cerniku), a pet je civila teže ranjeno.

29. prosinca 1991. Hrvatska vojska oslobodila je selo Brusnik. Sjećamo se tih dana i po tome što je Hrvatska pustila u opticaj vlastiti novac - hrvatski dinar (55 HRD = 1 DM). Predsjednik RH Franjo Tuđman donio je odluku o ustrojstvu domobranstva, "na teritorijalnom načelu".

Nakon neuspješnih pokušaja i gubitaka (16.XII. i 20.XII.) HV je oslobodila snažno pobunjeničko uporište Grahovljane nedaleko od Daruvara. Iako je 7.XII. Badinterova komisija donijela zaključak da SFRJ više ne postoji, to nije sprječavalo velikosrpsku politiku predvođenu Miloševićem i njegovom simpatizerima da nastave s rušenjem nove Hrvatske.

Dana 27.12.1991. godine započela je koordinirana akcija „Alfa“, s ciljem oslobađanja četničkih uporišta južno od Pakraca. Zajedničkim snagama HV-a i MUP-a, nastavljeno je oslobađanje Zapadne Slavonije, pod kodnom akcijom zvanom „Orkan 91“. U cjelodnevnim bitkama, oslobođena su jaka četnička uporišta u pakračkom kvartu Gavrinica, Japaga i dio Šeovice. U večernjim satima hrvatske snage zauzele su crtu obrane, dok su se četničke snage („Beli orlovi“), pripadnici Miloševićeve vojske i TO te srpski dragovoljci i domaći pobunjenici, u paničnom bijegu povukli na rezervne položaje. Noć u Pakracu i Lipiku protekla je mirno, dok je na novooslobođenim područjima bilo još sporadične pucnjave iz pješačkog naoružanja. Važnost ove akcije je bilo pomicanje crte bojišnice, koja je bila nedaleko same Pakračke bolnice te time na udaru agresora; kako sama bolnica tako i cijeli grad Pakrac.

Mnogobrojniji i bolje naoružan neprijatelj, toga dana 27.12.1991. godine izvršio je jaki artiljerijski napad na Pakrac, Lipik, Filipovac, Prekopakru i Klisu, no unatoč tome neprijatelj je potisnut dalje od Pakraca, a za sutrašnji dan spremalo se daljnje čišćenje i oslobađanje područja pod četničkim patronatom. Cilj je zauzimanje koridora sve do Save i granice s Bosnom. U sukobima je bilo gubitaka na obje strane, kako u ljudskom tako i u tehničkom dijelu.

U jutarnjim satima 28.12.1991. hrvatske oružane snage, koje su oslobodile dan ranije područja pod neprijateljskom upravom, očekivale su prema dogovoru topnički napad na rubne položaje i u dubinu neprijateljskih položaja kako bi nastavile čišćenje terena i proboj prema rijeci Savi. No, umjesto toga naše topništvo nije djelovalo, već je došlo do protunapada, artiljerijskom pripremom na naše položaje u Šeovici, Japagi, a potom i po samom Pakracu i Lipiku i ostalim našim položajima. Našim snagama stiglo je pojačanje s pripadnicima HV-a, u sam centar Šeovice i krajnji dio oslobođenog područja. Dovezeni su sa dva kamiona, a prilikom iskakanja iz kamiona, među njih su ispaljene 4 minobacačke mine, od kojih je poginulo 4 pripadnika HV-e i jedan pripadnik MUP-a, a više od 20-tak vojnika je ranjeno. Stoga je uslijedilo izvlačenje ranjenih i mrtvih u tijeku artiljerijskog napada. Jedan dio postrojbi se povukao prema Japagi te dalje prema Gavrinici i u sam Pakrac. Nešto prije podneva oko 300 pripadnika hrvatskih obrambenih snaga napušta Šeovicu, kreće prema Japagi, a zbog nailaska neprijateljskog tenka, primorani su kroz minirano područje krenuti prema Pakračkoj bolnici te se naći na otvorenom položaju za djelovanje neprijateljske vojske svim mogućim vrstama oružja. Unatoč tome, spustili su se do obližnjih kuća u Gavrinici, gdje su opet naišli na tenk. Nakon nekoliko sati probijanja kroz protivničke redove, ova grupa je došla do Zapovjedništva obrane Grada Pakraca, a ljudstvo je raspoređeno po ranijim crtama razgraničenja. Nakon ovog došlo je do smjene dotadašnjeg Zapovjednika PP Pakrac, Naila Brulića - Babe.

Sljedećeg dana 29. prosinca skupina izviđača predvođena pakračkim braniteljem Marijanom Kulhavijem – Fokom upada u zasjedu na obroncima Psunja u neposrednoj blizini grada i u neravnopravnoj borbi izgibaju svi. Grupu su činili bjelovarski mladići Ivan Bedeković, Ante ĆURIć, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel i Darko Peroš te pakrački branitelj i planinar Marijan Kulhavi. Svake godine PD Psunj Pakrac u njihovu čast organizira planinarski pohod „Fokinom stazom 1991.“, a bjelovarska Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, UHDDR, na dan pogibije posjećuje mjesto stradanja i s članovima obitelji poginulih ratnika prisjeti se značaja njihove žrtve za Domovinsku Hrvatsku.

Podsjetimo da je dan nakon njihove pogibije (30.XII.) HV-a ovladala Širincima, strateški važnim uporištem iz kojega su četnici topništvom gađali Novu Gradišku.

Oslobodilački nalet hrvatskih snaga zaustavljen je potpisivanjem primirja 2. siječnja 1992.

(pripremio: Predsjednik UHRV BBŽ Nenad Šantalab)

<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar