Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › u_daruvaru_odrzhana_projekcija_dokumentarnog_filma_chasni_sude_nisam_kriv
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
17.11.
2013.

U Daruvaru održana projekcija dokumentarnog filma Časni sude nisam kriv

13:08 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Dana 16.11.2013. godine u kinu „30. svibnja" Daruvar na godišnjicu drugostupanjske oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču održana je projekcija dokumentarnog filma novinarke HRT-a Nade Prkačin „Časni sude nisam kriv“.

U 90-minutnom dokumentarnom filmu „Časni sude nisam kriv“ kronološki su poredani događaji od uhićenja hrvatskog generala Ante Gotovine u prosincu 2005. godine do njegova povratka u rodne Pakoštane. U filmu su već viđena izvješća, izjave, komentari i reportaže što ih je emitirala Hrvatska televizija.

Maratonsko suđenje, intrigantna svjedočenja, saga o topničkim dnevnicima, politička dodvoravanja, molitve i nade, istine i zablude, konačne presude i spektakularni dočeci po hrvatskim gradovima s vremenskim odmakom dobili su novu dimenziju.

Film se istodobno na godišnjicu drugostupanjske oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču 16.11.2013. godine prikazao u 59 hrvatskih gradova.

Nazočnu publiku pozdravio je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Daruvar Nedjeljko Pajtak, prof. Pročelnik Vijeća ogranaka Matice hrvatske Bjelovarsko-bilogorske županije pročitao je tekst autorice Nade Prkačin, koja je taj dan nazočila na projekciji filma u Zagrebu. Organizatori projekcije filma bili su Pučko otvoreno učilište Daruvar i Vijeće ogranaka Matice hrvatske BBŽ-a.

Nazočile su mnoge poznate osobe iz javnog, kulturnog, gospodarskog i političkog života Daruvara i Bjelovarsko-bilogorske županije, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata

„Časni sude, nisam kriv“ – jedino je i mogao izreći hrvatski general Ante Gotovina kada je 12. prosinca 2005. prvi put izveden pred Haški sud. To se ispostavilo kao jedina i prava istina, ali je do nje trebalo proći sedam dugih godina.

Od početka suđenja 2. svibnja 2008. u sudnici Međunarodnog suda za ratne zločine bivše Jugoslavije u Den Haagu izmjenjivali su se svjedoci. Dok su trajale rasprave, pojedine nevladine udruge potpomognute dijelom domaćih medija raspirivale su hajku na branitelje.

Hrvatskoj se uvjetovao ulazak u Europsku uniju traženjem kojekakvih dokaza, među kojima i nepostojećih topničkih dnevnika. Dio hrvatskih političara prijetvorno im je bio na usluzi zanemarujući svoju odgovornost prema onima koji su svojom krvlju stvorili samostalnu i međunarodno priznatu Hrvatsku.

Dok su se u sudnici s autentičnim akterima ratnih zbivanja izmjenjivali lažni, nudeći neku svoju istinu, mali je hrvatski čovjek cijelo vrijeme bio uz svoje generale.

Prvostupanjska presuda u travnju 2011. donijela je slobodu generalu Ivanu Čermaku, a generali Ante Gotovina i Mladen Markač dobili su 24, odnosno 18 godina zatvora. Pravda se tada činila dalekom i nedostižnom. Pa ipak, rastrzani između istine i spore pravde 16. studenog 2012. pred ekranima smo čekali drugostupanjsku presudu.

Trenutačno oslobađanje hrvatskih generala izazvalo je opće oduševljenje i u trenutku skoro cijelu Hrvatsku diglo na noge. Zavladala je nezapamćena euforija koja je kulminirala spontanim veličanstvenim dočekom generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Zagrebu. Takav doček na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića hrvatska metropola nije doživjela. Slavilo se u mnogim hrvatskim gradovima.

Nisu izostali ni negativni komentari na oslobađajuće presude koje su istinskim domoljubima značile konačan kraj Domovinskog rata.

O svemu tome govori 90-ominutni dokumentarni film „Časni sude, nisam kriv“ autorice Nade Prkačin u kojem su događaji kronološki poredani - od uhićenja generala Gotovine 2005. do njegova povratka u rodne Pakoštane 2012 godine. U njima su već viđena izvješća, izjave, komentari, reportaže što ih je emitirala Hrvatska televizija.

S vremenskim odmakom sve to dobilo je novu dimenziju o kojoj može svjedočiti svatko tko film pogleda bez obzira na to je li akter ili promatrač.

Neovisno o ulozi bilo koga od nas, u toj hrvatskoj tragičnoj priči s do kraja neizvjesnim završetkom, film će s vremenom dobivati na vrijednosti i pripasti povijesti, točno onakvoj kakva je i bila…

Nije naodmet spomenuti da se projekcije filmova istodobno odvijaju u 50 hrvatskih gradova. Tako smo zapravo simbolično povezani jednim danom koji nas je sve ujedinio.

Neka tako i ostane!

Pročelnik Vijeća ogranaka Matice hrvatske BBŽ-a Mate Ćurak na kraju je nazočnima uputio poruku uoči 22. obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine tragedija koja se ove godine obilježava pod geslom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“: - Pozivam vas dame i gospodo da tom danu pokažemo zajedništvo kao nikad prije te da odamo počast mrtvima, jer su dali svoje živote za našu SLOBODU.<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Terezijana 2011.
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar