Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › plave_preobrazbe
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
18.10.
2013.

PLAVE PREOBRAZBE

09:28 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
U utorak, 15. listopada 2013. u knjižnici Medicinske škole Bjelovar otvorena je izložba slika Milana Pavlovića Plave preobrazbe. Izložba sadrži 27 rukom pisanih pjesama iz zbirke Preobraženja te slike inspirirane poezijom A.B. Šimića. Izložba je otvorena tijekom cijelog Mjeseca hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenoga).

Bjelovar info medijWatermark image
Milan Pavlović, poznati bjelovarski akademski slikar, podupirući ideju rukopisa kao glavnog lajtmotiva izložbe, rukom je ispisao 27 pjesama te izradio slike inspirirane poezijom. Poetske su slike zapravo tonde (talijanski naziv za slike i reljefe okrugla oblika). Ovaj je oblik čest u umjetnosti renesanse, podsjeća na svestranost umjetnika, slikara i govori o važnosti povezivanja književne i likovne umjetnosti. Temeljna pitanja složenih međuodnosa riječi i slike često su postavljana u umjetnosti i znanosti tijekom stoljeća, a posebno su prisutna u suvremenoj umjetnosti koja nameće zaključak da viđenje prethodi riječima i definira naše mjesto u svijetu koji nas okružuje.
Bjelovar info medijWatermark image

Posjetitelji izložbe Plave preobrazbe vrlo će vjerojatno nekoliko puta povezivati tekst i sliku, sliku i tekst i tako u krug... Koncepcijski likovni postav Milana Pavlovića na prvi je pogled jednostavan, osvaja prije svega bojom, ritmom i veličinom. Njegove slike šire okvire naših asocijacija. Riječi oživljene slikarskim potezima postaju vidljive. Poetsko i likovno se međusobno prožima i nadopunjuje potvrđujući originalnost Pavlovićevog slikarskog rukopisa nastalog kao odgovor na svevremenost Šimićeve poezije. Šimićev je rad prikladan za tematiziranje likovnosti u poeziji jer je pjesnik, kako to kritičari često ističu, iskazao interes za vizualni aspekt pjesništva ne ograničavajući se samo na slikarskoj gradnji forme, već je on prisutan i u bojanju sadržaja pjesama.
Bjelovar info medijWatermark image

Izložba je otvorena 15. listopada 2013. u knjižnici Medicinske škole Bjelovar čime se započelo obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige i nastavilo s aktivnostima vezanim uz Mjesec školskih knjižničara, koji traje cijeli listopad. Još je jedan važan povod ovoj izložbi: obilježavanje 115. godišnjice rođenja A.B. Šimića.

Mjesec hrvatske knjige prava je prigoda za predstavljanje rada Milana Pavlovića budući da je ovaj slikar pokazao poseban senzibilitet i štovanje prema knjizi, ali i pisanoj kulturi općenito. Milan Pavlović već drugi put izlaže u školskoj knjižnici čime ukazuje i na važnost odgojne i obrazovne funkcije izložbe kao dio rada svakog umjetnika. Kao što se glazbeni ukus razvija slušanjem kvalitetne glazbe, tako se i likovni odgoj njeguje gledanjem kvalitetnih likovnih ostvarenja.
Bjelovar info medijWatermark image

Na otvorenju je o Šimiću govorila mr.sc. Ružica Filipović, može se reći najbolja poznavateljica rada A. B. Šimića. Ružica se ukratko osvrnula na život i posebnost pjesnika te je svoje izlaganje započela tezom da se o Šimiću danas piše više nego o A. G. Matošu, T. Ujeviću i M. Krleži. Posjetitelje izložbe upoznala je s glavnim karakteristikama pjesama koje su postavljene na izložbi te o samoj zbirci Preobraženja.

Naglasila je da su Šimićeve pjesme u trenutku objavljivanja zbirke Preobraženja, 48 pjesama koje je pjesnik objavio u vlastitoj nakladi, smatrane ne-poezijom od većine tadašnjih književnih kritičara. Smatrali su da je to izlomljena proza jer se Šimić nije služio uobičajenom interpunkcijom. Pjesme su bile proglašene prepotentnim istupom nedoučenog đaka koji je slobodni stih usvojio zbog nemoći da se podvrgne disciplini.
Bjelovar info medijWatermark image

Stihove A. B. Šimića kazivala je učenica Medicinske škole Bjelovar Ana Malčić koju je pripremila profesorica Ana Pleskalt Holiček, a program je vodila učenica Marina Stručić. Izložbu je otvorio Stjepan Grula, pročelnik za društvene djelatnosti grada Bjelovara.
Bjelovar info medijWatermark image

Uza sve pobrojano ovom smo izložbom željeli omogućiti susret posjetitelja i izloška, pružiti osjećaj prostornosti, kretanja i potaknuti korištenje svih osjetila. Brojne su prednosti održavanja izložaba u školskoj knjižnici, ali i brojna ograničenja jer je to složen postupak koji zahtijeva puno vremena i truda. Prednosti izložbe su brojne emocionalne reakcije posjetitelja, prezentiranje određenih poruka, sagledavanje oblika, boja i svjetlosti. Ova izložba je zapravo oblik suradnje sa širom zajednicom, afirmacija pozitivnih vrijednosti i aktivnog uključivanja škole u kulturni život grada.

mr.sc. Zorka Renić<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.


Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Život bez nasilja
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar