Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › drazhenu_buhinu_zlatna_plaketa_grb_grada_bjelovara_za_izuzetne_uspjehe_na_p
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
21.09.
2012.

Draženu Buhinu Zlatna plaketa “Grb Grada Bjelovara” za izuzetne uspjehe na području kulture

10:18 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Hgu Podružnica 1 Zagreb čiji je Buha bio dugogodišnji tajnik sjećanje na njega ove godine je obilježila dan nakon njegovog rođendana 8.9.2012. u Bjelovaru, a 27.9.2012. klub Sax! u Zagrebu bit će domaćin članovima Hgu, Hbs i dragim gostima.

Na prijedlog Hgu Podružnice 1 Zagreb, Jazz cluba Bjelovar i udruge DOKUart na sjednici Gradskog vijeća Grada Bjelovara 13.9.2012. Draženu je posmrtno dodijeljena Zlatna plaketa "Grb Grada Bjelovara", za izuzetne uspjehe na području kulture.

Dražen Buhin-Buha je rođeni Bjelovarčanin te se za vrijeme svog života u Bjelovaru bavio glazbom, slikarstvom, pisanjem, organiziranjem koncerata, izložbi... Slikajući, uključuje se u akciju “Kistom za slobodnu Hrvatsku” 1991., a krajem iste godine odlazi u Domovinski rat gdje ostaje aktivno (pretežno u zapadnoj Slavoniji) do kraja 1992. Po povratku s bojišta pozvan je da se priključi radu Likovne kolonije Bjelovar, s kojom sudjeluje na više grupnih izložbi. Također je do 1993. godine, prije odlaska u Zagreb, u nekoliko navrata sudjelovao u organizaciji koncerata koji su se održavali u atriju Gradskog muzeja Bjelovar. U rodnom gradu Bjelovaru dugogodišnjeg tajnika Hgu Podružnice 1 Zagreb Dražena Buhina-Buhe od 1990. – 1992. godine izlazio je list – fanzin za rock, književnost i ostale kulture pod nazivom "Naginjući leptiru – svijet drugih pogleda“ čiji je glavni urednik bio Buha.

Kako je bilo u Bjelovaru 8.9.2012. pročitajte u nastavku i pogledajte u foto galeriji.

Nekim ljudima - i kad kažemo "Doviđenja!" - poželimo reći "Zbogom!"; s drugima, pak - ni kad im kažemo "Doviđenja!" - ne želimo rastanak. Dražen je bio ovaj drugi ili, bolje rečeno, mnogima od nas među prvima u životu. Kad razmislite malo što ste sve s njim prvi put u životu učinili, vidjet ćete da vas je trajno obilježio, baš kao i mene. No, svaka je ta naša mala zajednička priča dio njegove, posebno velike, kojom nije obuhvatio samo svakoga od nas nego i cijeli jedan naraštaj, cijeli svoj i naš grad. Ključna točka njegove biografije bilo je rođenje u Bjelovaru. I kad bi nekome govorio o sebi, što je zapravo nerado činio jer se nije volio isticati, najviše bi od svega volio reći da je iz Bjelovara.

No, jedno je reći, a drugo činiti. A on je svome gradu, onome što se u njemu zbiva, uvijek nesebično davao svoje znanje, kreativnost, umijeće... Privukao nas je zajedno sa svojim prijateljima, ljudima koji dijele svijet drugih pogleda, još u srednjoškolskim danima. Prepoznao u mnogima od vas ono što možda ni sami niste i dao vam priliku da stvarate. Pisali ste pjesme u osami svoje sobe, on ih je objavio; fotografirali ste ili slikali, evo ilustracije; pisali ste priče, dobro svirali, pjevali - on je i za to imao rješenje. Tako je u njegovoj sobi i na fotokopirnim strojevima nastao fanzin "Naginjući leptiru", tako je, iz druženja i stvaranja, nastao Bjelovarski anale mladih. I zato se sada osjećamo kao da smo se, na neki način, vratili kući - u Muzej i u atrij u kojem se Anale održavao - na novi susret s Draženom, od kojega se nikada nećemo rastati. Hvala vodstvu Gradskoga muzeja što nam je otvorilo vrata i hvala bjelovarskoj Gradskoj upravi koja je nas, Draženove prijatelje i obitelj, predvođene zagrebačkom Podružnicom Hrvatske glazbene unije, podržala u namjeri da spriječimo zaborav. No, nije samo to danas naša misija. Dražen nas je naučio, s mnogobrojnim projektima koje je pokrenuo i s Hrvatskom glazbenom unijom i s Hrvatskim blues snagama, da uvijek treba djelovati dalje i snažnije. Zato ćemo i mi tako: za ovu smo prigodu pronašli i uvezali svih 16 brojeva fanzina "Naginjući leptiru", napravili novi otisak i pravu knjigu, koja ima svoj plemeniti cilj - sve vaše donacije za nju bit će darovane Transplantacijskom programu Klinike za plućne bolesti Jordanovac. Ni to nije slučajno. Dražen je bio vlasnik donorske kartice gotovo od prvog dana od kojeg se mogla dobiti, a u njegovo liječenje, koje je doista bilo dugo i mukotrpno, najviše su brige i truda uložili liječnici i medicinsko osoblje Kliničke bolnice Jordanovac. Stoga je ova donacija njima i namijenjena, prema želji Draženove supruge Marijane.

I nismo slučajno upravo danas zajedno: da je sada među nama, bila bi ovo jedna velika rođendanska proslava, jer je jučer bio njegov 47. rođendan. Dražen je uvijek slavio život i mi zbog toga sada ne možemo činiti ništa drukčije. Pred vama su danas, dragi gosti i prijatelji, isječci vremena koje je obilježilo Draženov život - fotografije s mnogobrojnih zbivanja u našoj Birtiji Zagreb, kultnom okupljalištu bjelovarskih mladića i djevojaka kasnih 80-ih i ranih 90-ih. Uz glazbu koju je strastveno volio i dobro poznavao, Dražen je, kao što znate, bio i likovno nadaren. Stoga ćete na ovoj izložbi, čiji su dijelovi prikupljeni u mnogobrojnim privatnim arhivima, vidjeti i plakate koje je sam radio, među njima i onaj za izložbu njegovih slika, kao i članke o knjigama koje je uredio i pripremio u spomen na još jednog prerano preminulog prijatelja, Momčila Vukašinovića. Večeras ćete uživati i u koncertu benda The Downstrokes - ovaj put u sastavu Nebojša Buhin Nebo, Mladen Rakas i Tomislav Goluban. Od njih ćete čuti i pet Draženovih autorskih blues-skladbi, koje su ove godine, samo nekoliko tjedana nakon njegova odlaska, izvedene na European Blues Challengeu u Berlinu. Ne bez razloga: Dražen je bio jedan od osnivača Hrvatskih blues snaga, kao i jedan od pokretača europskog Challengea, po uzoru na onaj američki, na koji su - zahvaljujući njemu - krenuli i hrvatski glazbenici. Vidjet ćemo se još i u Birtiji Zagreb, jer to je mjesto na kojem je sve počelo. Čut ćete, među ostalim, kako zvuči poezija i proza iz Draženova života i vidjeti mnoštvo fotografija za koje ovdje, jednostavno, nije bilo dovoljno prostora.

O onome što je Dražen učinio mogla bih govoriti još dugo i opet ne reći sve. A većina nas zapravo bi voljela da se o njemu ne govori samo večeras, kada ga se, na ovaj način, zajednički sjećamo. Podijelite danas svoje uspomene i ne dopustite da zaboravimo te lijepe i sretne dane s našim Draženom.

(Tekst: Marijana Kranjec)

27.9.2012. KLUB SAX! ZAGREB - 21h
· projekcija fotografija
· prigodna prodaja fanzina “Naginjući leptiru” i knjige “A može i bez naslova – zapisi o Leptiru i Momine priče 1988.-1992.”. Prikupljeni novac od prodaje bit će darovan transplantacijskom programu Klinike za plućne bolesti Jordanovac gdje je Buha proveo puno vremena i na kraju i preminuo.
· glazbeni nastup:
- The Downstrokes
- Steve Wolfman Band
- Hladno pivo
- Picksiebner

NAPOMENA: ulaz moguć ISKLJUČIVO uz predočenje valjane članske iskaznice Hbs, Hgu ili pozivnice!!!<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Nitko, nitko nikada nije tako igrao Fausta
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar