Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › obiljezhen_svjetski_dan_pripovijedanja_u_knjizhnici_iv_osh_bjelovar
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
27.03.
2015.

Obilježen Svjetski dan pripovijedanja u knjižnici IV. OŠ Bjelovar

10:41 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
U školskoj knjižnici IV. OŠ Bjelovar u utorak, 24. ožujka 2015. od 12h do 14h prigodno je obilježen Svjetski dan pripovijedanja (koji pada na 20.03.) s dvjema gošćama, knjižničarkama i tetama pričalicama Tinom i Rajnom Gatalica. Njih dvije su učenicima razredne nastave predstavile usmenu predaju priča i dočarale usmeno prepričavanje priči i bajki.

Dan pripovijedanja su organizirali knjižničarka Dejana Kurtović, ravnatelj Milijan Bojanović i učitelji razredne nastave. Na susretu je sudjelovalo ukupno 85 djece iz svih prvih četiri razreda škole, u dva termina (3. i 4. razredi u 12.15h, a učenici 1. i 2. razreda u 13.10h).
Svjetski dan pripovijedanja se simbolično obilježava svake godine na prvi dan proljeća 20.03.
Riječ je o svjetskoj proslavi umijeća usmenoga pripovijedanja bajki i priči. Toga dana ljudi diljem svijeta pripovijedaju i slušaju priče na brojnim jezicima i na brojnim mjestima, tijekom dana i noći. Sudionici dijele svoje priče i nadahnuća, učeći jedni od drugih i stvarajući međusobne kontakte.
Svjetski dan pripovijedanja (World Storytelling Day - WSD) u svijetu se obilježava od 1991.godine na prvi dan proljeća na sjevernoj zemljinoj polutki, odnosno prvi dan jeseni na južnoj polutki. Na isti dan, diljem svijeta, pripovjedači se povezuju u proslavi, pripovijedajući priče i bajke s istom temom. Ovogodišnja tema je „Želje“.
Za svako dijete pripovijedanje je početak književnosti, izgradnja rječnika, te prenošenje i usvajanje moralnih i etičkih vrijednosti.
Projiciranjem mentalnih i emocionalnih slika pripovjedač postaje sredstvo kojim se djetetu otvaraju vrata u bezbrojne imaginarne svjetove.
Koliko je važno djeci u ranoj dobi pripovijedati i gestikulirati priče, pokazale su nam naše gošće, koje su našim učenicima ispripovijedale četiri priče iz porodice pričobudnica: Sunce i vjetar, Djed i repa, Mrav dobrog srca (ili Tri milijuna i 1 mrav) i Mala vila.
Djeca su sa zanimanjem slušala priče, u tišini i miru, s velikom znatiželjom, a učenici 1. I 2. razreda su se čak i priključili našim gošćama u interpretaciji priče Djed i repa, i zajedno uživali u bliskosti usmene predaje.
Nakon susreta, učenici 3. I 4. r. su nahrlili svojim gošćama po autograme jer je za njih to bio velik događaj, ali iznimna zahvalnost prema dragim knjižničarkama koje su pridobila njihova srca jednostavno samo PRIČOM, i to pravim dječjim pričama, što je dokaz da i dan danas djeca trebaju i vole slušati priče.
Bogatstvo rječnika malog djeteta usko je povezano s kasnijim uspjehom u čitanju. Kako bi razumjelo smisao riječi i priča, dijete treba "natapati" jezikom pričanjem o svijetu koji ga okružuje, pjevati mu dječje pjesmice i brojalice, čitati mu da osjeti toplinu i nježnost glasa dok čitamo, promatrati kako okreće stranice, osjeća čaroliju jezika i ugodno mu je s osobom koja čita. Na taj način shvaća da je čitanje svojevrsna avantura. "Zalijevanjem i njegovanjem" ljubavi prema čitanju u obitelji svaki dan, tjedan za tjednom, godinu za godinom dajemo mu čvrst temelj za jezik i čitanje. Njegovo "korijenje" je duboko i snažno. Postaje vješt čitatelj i učenik. Ali, za sve to treba vremena. Kako bi dijete postalo vješt čitatelj, njegovom umu je potrebno "zalijevanje" riječima pričanjem i čitanjem. Za to nije potrebno puno vremena. Dovoljno je pet minuta dnevno, ali mora biti redovito da bi "urodilo plodom". Optimalno bi bilo da svaki dan roditelj pronađe 15-tak minuta vremena da čita svome djetetu, da priča o pročitanom, dijele misli o pročitanom… To dragocjeno vrijeme je potrebno da bi se stvorio temelj za vrsnog čitatelja.

Stoga, čitajmo našoj djeci danas i sada tako da postanu vrsni čitatelji u budućnosti!

Autor teksta: Dejana Kurtović, školska knjižničarka<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Terezijana 2011.
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar