Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › cheshka_obec_bjelovar_nastupila_na_7_meunarodnom_krajanskom_festivalu_u_pra
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
07.10.
2013.

Češka obec Bjelovar nastupila na 7. međunarodnom krajanskom festivalu u Pragu

09:40 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medijWatermark image

Foto galerija
Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij Bjelovar info medij

Na ovom festivalu folklorna skupina "Srdečko" osvojila je 3. mjesto dok su najveće iznenađenje priredile žene iz vokalne skupine "Rozmarinke" koje su osvojile drugo mjesto.

Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Češka obec Bjelovar nastupila je na 7. međunarodnom krajanskom festivalu u Pragu, Češka Republika od 27. do 29. rujna 2013. godine. Sudjelovalo je 300 učesnika iz Ukrajine, Srbije, Hrvatske i revijalno kazališna i plesna skupina iz Francuske.

U Prag smo stigli već 26. rujna oko 18 sati. Dobili smo odličan smještaj u Hotelu Florenc, odmah pokraj metroa Florenc. Kako nam je rekla Vera Doušova to je bio najbolji smještaj koji su dobili učesnici ove godine. Istu večer, nakon što smo se raspakirali, otišli smo malo u obilazak oko hotela.

Drugo jutro, 27. rujna, u 10,00 sati počeo je svečani prijem te otvaranje festivala. Na svečanom prijemu su zbog nedostatka mjesta bili prisutni po desetak predstavnika iz svakog društva. Sve sudionike između ostalih, pozdravio je zamjenik gornje komore Premysl Sobotka, ali i direktorica i glavni organizator festivala Vera Doušová koja je naglasila: - Želim da vam poželim prekrasne festivalske dane. Drago mi je što ste došli. Koliko ste stari, naši redoviti i ima i novih, od kojih će nadam se biti postati redoviti. Nadam se, da će vrijeme će biti povoljno i znam da će to kao i uvijek prekrasna atmosfera koja će nam donijeti radost, zadovoljstvo i domoljublje, kao što je svi uvijek nosimo u srcu i koje nas obogaćuje.

Festival je uvod u konferenciju koju je organizirao Senat Češke Republike i udruga građana sedam zraka pod nazivom "Novo iseljavanje Češke nakon 1989. i povratak politike", koja se održavala u palači od 30. rujna do 1. listopada 2013.

Nakon otvaranja festivala održan je domjenak za sve sudionike.

Na prvi dan festivala također je već tradicionalno zakazana misa za učesnike, ovog puta u crkvi sv. Martina Ve zdi.

Poslije podne, od 16 sati uslijedili su prvi nastupi društava u MČ Praha Dolní Chabry. Nastupilo je po jedno društvo iz Ukrajine, Hrvatske i Srbije. Nakon toga, navečer, po prvi put na ovom festivalu se predstavilo i amatersko kazalište Memories iz Francuske Provanse. Održana je premijera "hry Nezapomeneme" - djelo amaterskog filmskog režisera Jaromira Knittla koji je bio inspiriran pričom o Židovima u terezínském ghettu tijekom Drugog svjetskog rata.

Glavni dan festivala održan je u subotu, 28.rujna već od 10,00 sati i to povorkom svih učesnika od Libeňského zamka do Thomayerových sadech na Praze 8, gdje je na otvorenoj pozornici održan glavni program. Po završetku programa svi su učesnici na pozornici zapjevali, što je bio poseban doživljaj, kako za publiku, tako i za nas učesnike.

U nedjelju, 29.rujna sada već tradicionalno mimohodom učesnika po Hradčanskim náměstima završio je 7. međunarodni krajanski festival. Povorka je u jutarnjim satima krenula od Toskánské palače do kipa prvog čehoslovačkog predsjednika T. G. Masaryka, a putem nas je pozdravio i blagoslovio kardinal Dominik Duka.

Češka obec Bjelovar je nastupila sa dvije skupine, vokalnom skupinom "Rozmarinke" i folklornom skupinom "Srdečko" uz pratnju muzičke skupine "Stari prijatelji" i mlade Marte Balenović na violini.

Kod kipa T.G.Masaryka svih tristo učesnika su zajedno otpjevali Masarykovu omiljenu pjesmu Ah sinku sinku. Uz pjesmu Ah sinku sinku te melodijama muzičke skupine Češke obeci Bjelovar, ali i dobro društvo svih učesnika pjevalo se još i Jake je to hezke i Pisnička česka čime smo oduševili mnogobrojnu publiku koja je pjevala s nama. Ispred Toskánské paláce svi učesnici su zaplesali, zapjevali najpoznatije češko Horacko kolo. Na ovom festivalu folklorna skupina "Srdečko" osvojila je 3. mjesto dok su najveće iznenađenje priredile žene iz vokalne skupine "Rozmarinke" koje su osvojile 2. mjesto.

Tako su redoslijedom u kategoriji zborova osvojili:

1. mjesto zbor Bella Musica iz Srbije
2. mjesto vokalna skupina "Rozmarinke" Česke obeci Bjelovar, Hrvatska
3. mjesto zbor Žitomyr iz Ukrajine

U kategoriji folklornih skupina osvojili su:

1. mjesto folklorna skupina Mykolajevky iz Ukrajine
2. mjesto folklorna skupina Oděsa iz Ukrajine
3. mjesto folklorna skupina "Srdečko" Česke obeci Bjelovar, Hrvatska

Češka obec Bjelovar ponosna je na osvojene nagrade te se nadamo da ćemo imati prilike nastupiti na još kojem ovakvom festivalu. Ovakav festival pruža nam prilike da pokažemo što znamo i umijemo, ali i da upoznamo nove ljude, njihove običaje i kulturu, naročito od sunarodnjaka iz svih krajeva svijeta. Prekrasan je to osjećaj!

(Tekst i foto: Snježana Srdić)<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Terezijana 2011.
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar