Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › poljoprivreda › zapochinje_primjena_sustava_mlijechnih_kvota_u_republici_hrvatskoj
Bjelovar info medij RSS rubrika poljoprivreda
30.01.
2012.

Započinje primjena sustava mliječnih kvota u Republici Hrvatskoj

16:06 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Od 1. travnja 2012. godine u Republici Hrvatskoj počinje primjena sustava mliječnih kvota odnosno tržišne mjere ograničenja proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, koja se na tržištu EU primjenjuje od 1984. godine.

Bjelovar info medijNacionalna mliječna kvota je maksimalna količina mlijeka u kg koju proizvođači u Republici Hrvatskoj imaju pravo staviti na tržište tijekom jedne kvotne godine. Kvotna godina je razdoblje od 1. travnja tekuće godine do 31. ožujka slijedeće godine. Pojedinačno se proizvođaču dodjeljuju individualne kvote koje predstavljaju maksimalnu količinu mlijeka u kg koju proizvođač ima pravo staviti na tržište tijekom jedne kvotne godine. Individualna kvota za isporuku mlijeka naziva se kvota A, a individualna kvota za izravnu prodaju naziva se kvota B. Proizvođaču mogu biti istovremeno dodijeljene i individualna kvota A i individualna kvota B.

Individualna kvota A je kvota za isporuku mlijeka, bit će dodijeljena svakom proizvođaču od strane APPRRR do 1. travnja 2012. godine. Za kvotu A proizvođači ne moraju podnositi zahtjev, kvote će im biti dodijeljene temeljem isporučenih količina iz referentnog razdoblja (od 1. ožujka 2011. do 29. veljače 2012. godine).

Obrasce za podnošenje Zahtjeva za dodjelu individualne kvote B, Zahtjeva za pretvorbu individualne kvote, te Zahtjeva za dodjelu kvote iz nacionalne pričuve, proizvođači mogu zatražiti, ispuniti i predati u Područnim uredima HPA na području vlastite županije.
Individualna kvota B predstavlja maksimalnu količinu mlijeka u kg, a dodjeljuje se proizvođačima koji svoje mlijeko izravno prodaju na tržištu, odnosi se na količinu koju proizvođač ima pravo staviti na tržište tijekom jedne kvotne godine. Za dodjelu individualne kvote B proizvođač mora podnijeti zahtjev Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji najkasnije do 29. veljače 2012. godine, a kvotu mu dodjeljuje Agencija za plaćanja najkasnije do 1. travnja 2012. godine.Kvota iz nacionalne pričuve se dodjeljuje proizvođačima koji su u kvotnoj godini prekoračili individualnu kvotu, proizvođačima koji su u prethodnim godinama investirali u proizvodnju mlijeka i stvarnu razinu proizvodnje koju će dostići u narednom razdoblju, te za dodjelu novim proizvođačima koji tek započinju s proizvodnjom mlijeka. Obrazac za podnošenje Zahtjeva za dodjelu kvote iz nacionalne pričuve proizvođači mogu zatražiti u Područnim uredima HPA, te popunjen predati područnom uredu HPA najkasnije do 28. veljače za tekuću kvotnu godinu.

Proizvođaču kojemu je dodijeljena kvota B, a više ne namjerava izravno prodavati mlijeko ili mliječne proizvode, već će proizvedeno mlijeko isporučivati otkupljivaču, može zatražiti pretvorbu kvote B u kvotu A, i obrnuto, proizvođač s dodijeljenom kvotom A može zatražiti pretvorbu kvote A u kvotu B.

Zahtjev za pretvorbu individualne kvote, proizvođač podnosi Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji do 30. studenog za tekuću kvotnu godinu. Odluku o pretvorbi individualne kvote donosi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Hrvatska poljoprivredna agencija tijekom mjeseca veljače putem svojih Područnih ureda organizira niz predavanja koja će se održati u svakom većem mjestu na cjelokupnom teritoriju RH kako bi u neposrednom kontaktu predstavili sustav mliječnih kvota proizvođačima mlijeka. Raspored održavanja predavanja možete saznati u Područnim uredima Hrvatske poljoprivredne agencije. „Vodič kroz mliječne kvote“ u kojem se nalaze detaljne informacije o provedbi sustava mliječnih kvota proizvođači mlijeka će izravno dobiti na kućnu adresu putem Mljekarskog lista, u Područnim uredima HPA, a dostupan je i na internet stranicama www.apprrr.hr i na www.hpa.hr.


Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail:<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike poljoprivreda

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Amateri
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar