Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › poljoprivreda › obavijest_povrtlarima
Bjelovar info medij RSS rubrika poljoprivreda
16.04.
2013.

Obavijest povrtlarima

12:17 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Vremenske prilike na području Bjelovarsko-bilogorske županije tek sada dozvoljavaju pripreme i sadnju crvenog luka. Prije same sadnje luka, potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu protiv lukove muhe (Hylemyia antiqua), koja izaziva "crvljivost" luka.

Zaštitu možete obaviti tretiranjem čitave površine uz plitko unošenje u tlo (samo kod jakog napada i u konvencionalnoj proizvodnji) ili u redove prilikom sjetve ili sadnje. Pri tome je moguće koristiti pripravke: Dursban G- 7,5, Finish G-7,5. Oni se ne smije koristiti pri proizvodnji mladog luka. Ovim sredstvima je istekla registracija i njihova primjena dozvoljena je do 01.07.2014.

Za suzbijanje žičnjaka i grčica hrušta u luku dozvolu ima pripravak Forse 1,5 i to primjenom u redove za vrijeme sjetve ili sadnje pomoću depozitora za granulirane insekticide.

U zaštiti usjeva luka iz lučica protiv nekih jednogodišnjih travnih i nekih širokolisnih korova, nakon sadnje, a prije nicanja mogu se koristiti herbicidi na bazi pendimetalina: Stomp 330 E, Dost 330 (ne u luku za salatu), Pendigan 330 EC, (ovim sredstvima je istekla registracija i smiju se koristiti do 01.04.2014.), Pendigan 330 EC, Stomp 330 E (nove registracije), Ston, Stong u dozi od 5 l/ha, Panida grande u dozi od 3,8 l/ha.

Za suzbijanje travnih korova u luku iz lučice može se primijeniti pripravak na bazi s-metolaklora: Dual gold 960 EC u dozi 1,25 - 1,4 l/ha.

Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova mogu se koristiti herbicidi na bazi oksifluorfen: Goal EC, Galigan 240 EC, Verton EC, Gallus u dozi od 1-1,5 l/ha (ovi herbicidi mogu se koristiti i nakon nicanja luka, višekratno u smanjenim dozama 0,1 - 0,75 l/ha što i preporučujemo).Nisu dozvoljeni u mladom luku.

Za suzbijanje širokolisnih korova u proizvodnji luka iz lučice, može se primijeniti Afalon disperzija u dozi 1,35 l/ha. Dobri rezultati pokazali su se korištenjem kombinacije ovih herbicida.

Rano poslije nicanja (post-em), kada luk ima 1-3 u cijelosti razvijena lista može se za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova koristiti Filon 80 EC.

Za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova može se koristiti Tomigan 250 EC i to kada se u luku (iz lučice) pojave 2-3 prava lista.

Starane 250 EC je moguće koristiti za istu namjenu kao prethodni kada je luk u stadiju 2-6 listova, a korovi imaju 2-6 listova.

U stadiju razvoja 2 - 4 lista luka (iz lučica), kada širokolisni korovi imaju 2 - 6 listova ili u stadiju rozete višegodišnjih širokolisnih kororva dozvolu ima i pripravak Lontrel 300.Primjena u mladom luku nije dopuštena.

Proizvođači upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju za 2013. godinu. Od sredstva za zaštitu bilja koristiti ona koja imaju dozvolu za pojedinu vrstu prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MPRRR-a.

Sva obavljena tretiranja potrebno je unijeti u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja prema: Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida ( NN.142/12, članak 30, stavak 3) .

Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno pismenoj uputi koja se dobije prilikom kupnje sredstva

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail:<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike poljoprivreda

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
4. ve?er nacionalnih manjina, Bjelovar 2010.
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar