Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › poljoprivreda › u_nasadima_jabuke_i_krushke_potrebno_je_ponoviti_zashtitu_protiv_bolesti_zb
Bjelovar info medij RSS rubrika poljoprivreda
23.06.
2012.

U nasadima jabuke i kruške potrebno je ponoviti zaštitu protiv bolesti zbog oborina

10:55 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
U nasadima jabuke i kruške potrebno je ponoviti zaštitu protiv bolesti jer su velike količine oborina uzrokovale ispiranje sredstava.

U zaštiti protiv krastavosti mogu se koristiti neki od sljedećih fungicida: Merpan 80 WDG, Captan 80 WG, Stoper, Captan 50, Merpan 50 WP, Captan WP 50, Polyram DF, Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star, Crittox MZ 80, Caiman WP, Mankor, Cadillac 80 WP, Mankoka, Dithane DG Neotec ili Delan 700 WDG, Delan 500 SC, Antracol WP 70, Chromoneb S-70.

Pepelnica je također prisutna u većini nasada te je potrebno provoditi tretiranja i protiv te bolesti .Tijekom vegetacije potrebno je mehanički odstranjivati zaražene izbojke.

Od sredstava mogu se koristiti pripravci na bazi sumpora u nasadima gdje je manja pojava ove bolesti, no voditi računa da se zaštita provodi kada su temperature ispod 25°C .U nasadima sa gdje je bolest više prisutna u ljetnom periodu mogu se koristiti sistemici: Topas 100, Domark 40 ME ili Nimrod 25 EC (kod navedenih pripravaka provjeriti mogućnost miješanja sa gore navedenim sredstvima namijenjenim za suzbijanje krastvosti).

Potrebno je ponoviti i zaštitu protiv jabučnog savijača nekim od sljedećih priprvaka: Reldan 40 EC, Lino, Rely 40, Pyrinex 250 ME.

Potrebno je izvršiti pregled na prisutnost crvenog pauka. U ljetnom periodu kritičnom brojkom smatra napad na preko 60 % listova. Od sredstva mogu se koristiti: Zoom 11 SC, Demitan, Ortus, Vertimec 018 EC (uz dodatak bijelog ulja ili Kraft 18 EC (uz dodatak bijelog ulja).

U nasadima kruške i dalje pratiti razvoj kruškine buhe. Ukoliko prevladavaju jaja ovog štetnika, u zaštiti je moguće koristiti regulatore razvoja: Nomolt ili Rimon 10 EC, u slučaju pojave ličinki zaštitu treba provoditi pripravcima Vertimec 018 EC (uz dodatak bijelog ulja ili Kraft 18 EC (uz dodatak bijelog ulja).

Voćari upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju voća za 2012. godinu te koristiti sredstva za zaštitu bilja dozvoljena za pojedinu voćnu vrstu u skladu s Tehnološkim uputama.

Sva obavljena tretiranja potrebno je unijeti u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja (NN.135/08 i 73/10).

Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno pismenoj uputi koja se dobije prilikom kupnje sredstva.

Jadranka Berić, dipl .ing. zaštite bilja
E-mail:<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike poljoprivreda

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Crvene ruže
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar