Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › poljoprivreda › obavijest_proizvoachima_krumpira2
Bjelovar info medij RSS rubrika poljoprivreda
16.04.
2013.

Obavijest proizvođačima krumpira

11:50 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Toplo vrijeme proteklih dana na području Bjelovarsko-bilogorske županije omogućilo je da se krene u pripreme za sadnju krumpira. Stoga podsjećamo proizvođače na pripravke koji se koriste za suzbijanje štetnika i korova prije ili nakon sadnje krumpira.

Najvažniji zemljišni štetnici na krumpiru su žičnjaci, sovice pozemljuše, grčice hrušta. Za suzbijanje ovih štetnika koriste se granulirani ili tekući insekticidi prikazani u tablici.

Njihova primjena nije dozvoljena u mladom krumpiru, a primjena širom dopuštena je samo u slučaju jakog napada ovih štetnika i to u konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji. U integriranoj poljoprivrednoj proizvodnji smiju se koristiti samo primjenom u trake ili redove.


Djelatna tvar Naziv preparata Karenca
Klorpirifos CALLIFOS 48 EC,* DURSBAN G-7,5*
FINISH G-7,5*
FINISH E-48*
PYRINEX 48 EC
DURSBAN E-48
91 dan
Teflutrin FINISH E-48 samo u redove 91 dan

* Sredstva su izgubila registraciju i krajnji rok za njihovu primjenu je 1.7.2014.

Jedna od mogućnosti u suzbijanju jednogodišnjih travnih, širokolisnih i djelomično višegodišnjih korova u krumpiru je primjena totalnih herbicida. Rani krumpir se tretira do ponika najviše 10% biljaka. Većina sorata može se tretirati kada ponikne do 40% biljaka ili kada su biljke do maksimalne visine od 15 cm i to pripravcima na bazi dikvata: Diqua ili Misson.

U zaštiti protiv korov nakon sadnje, a prije nicanja (najmanje 7 dana) može se koristiti nekoliko herbicida.

Za suzbijanje jednogodišnjih travnih ( koštan, muhar, svračica) i nekih širokolisnih mogu se koristiti herbicidi na bazi pendimetalina: Stomp 330 E, Ston, Strong, Pendigan 330 EC u dozi 4-6 l/ha, Panida grande u dozi 3-4,6 l/ha.

Za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih korova i nekih travnih korova koriste se herbicidi na bazi :

Flurokloridona
Ares 25 EC,Master 25 EC, Flurotec 25 SC, Racer 25 CS,Racer 24 EC, Roko, Rubin u dozi od 2 l/ha (ako se primjenjuje u kombinaciji doza se smanjuje na 1,5 l/ha, koristi se prije nicanja krumpira i ograničava plodored).

Klomazona
Clon 480 ECili Orion 0,15-0-2 l/ha (ograničava plodored i vrlo hlapljiv pa može oštetiti susjedne usjeve ako prilikom tretiranja bude i najmanji vjetar, koristi se prije nicanja krumpira i najčešće u kombinacijama).

Prosulfokarba: Filon 80 EC.

Za suzbijanje širokolisnih korova nakon sadnje , a prije nicanja krumpira mogu se koristiti:Linurex 50 WP( primjena ovog pripravka dozvoljena do 1.4.2014), Linurex 50 SC ili Afalon disperzija (ne u mladom krumpiru) u dozi 1,5-2,5 l/ha.

Uskolisni i širokolisni jednogodišnji korovi mogu se suzbijati i nekim od slijedećih herbicida:
Scorpio 70 WG, Senat WG, Senior, Sencor 70 WP, Sencor 70 WG, Tor 70 WP, Tor 70 WG, Metriphar, Metro, Mistral 70 WG, Joker, Demet 70 WG, Dancor 70 WG u dozi 0,75-1,5 kg /ha i dr
(Ovaj preparat koristi se i nakon nicanja krumpira u dozi 0,5-0,75 kg/ha do visine5-10 cm krumpira, postoje sorte koje su osjetljive na njegovu primjenu. Zbog moguće fitotoksičnosti, za sunčanih i toplih dana tretiranje kod izniklog krumpira, treba obaviti u poslijepodnevnim satima kada se biljke oporave).

Plateen WG 41,5 2-2,5 kg/ha preparat na bazi flufenacet i metribuzina može se koristiti za suzbijanje jednogodišnjih travnih i jednogodišnjih širokolisnih korova nakon sadnje prije nicanja krumpira.

Ovdje treba napomenuti da je važno poznavati sastav korova i prema njemu odabrati herbicide. Najbolji učinak u suzbijanju korova krumpira dobiva se kombinacijama nekih od gore navedenih herbicida. Djelotvornost ovih herbicida ovisna je o oborinama.

Ratari upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju ratarskih kultura za 2013. godinu. Od sredstva za zaštitu bilja koristiti ona koja imaju dozvolu za pojedinu vrstu prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu, koji se nalazi na stranicama MPRRR-a.

Sva obavljena tretiranja potrebno je unijeti u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja prema: Pravilnik o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida ( NN.142/12, članak 30, stavak 3) .

Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno pismenoj uputi koja se dobije prilikom kupnje sredstva.

Jadranka Berić, dipl .ing. zaštite bilja
E-mail:


<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike poljoprivreda

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Otvorenje izložbe povodom 20. obljetnice GALERIJE 90
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar