Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › poljoprivreda › ponoviti_preventivnu_zashtitu_nasada_jabuke_i_krushke_protiv_krastavosti
Bjelovar info medij RSS rubrika poljoprivreda
03.05.
2012.

Ponoviti preventivnu zaštitu nasada jabuke i kruške protiv krastavosti

13:33 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Od posljednje preporuke za zaštitu jabuke proteklo je više od tjedan dana, tako da je potrebno ponoviti preventivnu zaštitu nasada jabuke i kruške protiv krastavosti nekim od sljedećih preparata: Delan SC 750, Delan 500 SC, Delan 700 WDG, Merpan 80 WDG, Captan80 WG, Stoper.

Ovim sredstvima se mogu dodati pripravci na bazi sumpora radi suzbijanja pepelnice: Tiovit Jet, Kumulus, Kalinosul 80 WG, Chromosul 80, Kossan WG, Sulfolak 80 WG, Kvašljivi sumpor, Cosavet DF, Sumpor micro 80 WP, Sumpor močivi tiosam 80, Micro, Sumpor SC-80, Tekući sumpor, Sulfolak 85 SC. Za suzbijanje obje bolesti mogu se koristiti i pripravci Stroby WG, Zato 50 WG ili Tercel.

Pregledom nasada na terenu primijećena je jača pojava crvenog pauka (Panonicus ulmi), stoga se upućuju voćari da naprave pregled te u slučaju pojave 5 i više pauka po listu obavezno provedu tretiranje: Envidor SC 240, Demitan SC, Zoom 11 SC, Nissuron 10 EC, Ortus 5 SC, Vertimec 018 EC ili Kraft 18 EC.

U voćnjacima u kojima je u prethodnim godinama bilo probleme sa minerima okruglih mina (Leucoptera malifoliella) primijećena je pojava jaja ovog štetnika i prve mine. Upozoravaju se voćari da naprave pregled i ukoliko primijete pojavu mina, tretiranje mogu izvršiti nekim od sljedećih insekticida, koji ujedno suzbijaju i lisne uši: Mospilan 20 SP, Calypso 480, Confidor 200 SL, Boxser, Rapid, Magnum, Kohinor, Dali ili Congo. Ukoliko još nije počelo ubušivanje i nema mina moguće je koristiti regulatore razvoja: Nomolt, Insegr 25 WP, Runner 240 SC, Rimon 10 EC.

U nasadima kruške potrebno je izvršiti pregled na ličinke kruškine buhe koje su primijećene u nekim nasadima. Tretiranje je u slučaju pojave ovog štetnika moguće provesti pripravcima: Vertimec 018 EC ili Kraft 18 EC uz dodatak bijelog ulja (0,2 %). Voditi računa o mogućnosti miješanja sredstava (bijelo ulje ne miješati sa pripravcima na bazi kaptana).

Voćari upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju voća za 2012. godinu te koristiti sredstva za zaštitu bilja dozvoljena za pojedinu voćnu vrstu u skladu s Tehnološkim uputama.

Sva obavljena tretiranja potrebno je unijeti u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja (NN.135/08 i 73/10) .

Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno pismenoj uputi koja se dobije prilikom kupnje sredstva.

Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail:<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike poljoprivreda

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
2. pratilja miss Bjelovarsko-bilogorske županije 2011.
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar