Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › poljoprivreda › obavijest_proizvoachima_krumpira1
Bjelovar info medij RSS rubrika poljoprivreda
21.03.
2012.

Obavijest proizvođačima krumpira

11:01 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Toplo vrijeme proteklih dana na području Bjelovarsko-bilogorske županije potaklo je poljoprivrednike da krenu u pripreme za sadnju krumpira. Stoga podsjećamo proizvođače na pripravke koji se koriste za suzbijanje štetnika i korova prije ili nakon sadnje krumpira.

Najvažniji štetnici podzemnih organa krumpira su žičnjaci, sovice pozemljuše i grčice hrušta. Za suzbijanje ovih štetnika koriste se granulirani ili tekući insekticidi: Dursban G-7,5, Finish G-7,5, Dursban E-48, Pirifos EC, Finish E 48, Callifos 48 EC,Pyrinex 48 EC, Force 1,5-C (posljednji navedeni ide samo u redove), ova sredstva ne smiju se koristiti za mladi krumpir. Ovi insekticidi se primjenjuju tretiranjem cijele površine (širom) prije sjetve uz plitko unošenje u tlo ili u redove prilikom sadnje.

Insekticidi za tretiranje gomolja krumpira: Macho 70 WS (krumpirova zlatica), Gaucho FS 600 Rot (ili tretiranje brazde, krumpirova zlatica, rani napad žičnjaka, grčice hrušta, pozemljuše i lisne uši), Prestige FS 290 (suzbija i bolest bijela noga i gore navedene štetnike).

Za suzbijanje krumpirovih cistolikih nematoda te žičnjaka može se koristiti Nemathorin 10 G te u slučaju problema sa rovcima Mesurol Granulat.

Jedna od mogućnosti u suzbijanju jednogodišnjih travnih, širokolisnih i djelomično višegodišnjih korova u krumpiru je primjena totalnih herbicida nakon sadnje, prije nicanja krumpira, a nakon nicanja korova: Diqua ili Misson.

U zaštiti protiv korov nakon sadnje, a prije nicanja može se koristiti nekoliko herbicida. Za suzbijanje jednogodišnjih travnih (koštan, muhar, svračica) i nekih širokolisnih mogu se koristiti: Stomp 330, Ston, Dost 330, Strong, Pendigan 330 EC u dozi 4-6 l/ha, Panida grande u dozi 3-4,6 l/ha, Plateen WG 41,5 2-2,5 kg/ha ili Tiara WG 60 0,8-1 kg/ha (nakon sjetve i ogrtanja, a prije nicanja).

Za suzbijanje širokolisnih korova i nekih travnih korova koriste se herbicidi: Racer 25 CS, Master CS, Racer 25 –EC Rubin,Master EC 25, Roko ili Ares 25 EC u dozi od 2 l/ha (ako se primjenjuje u kombinaciji doza se smanjuje na 1,5 l/ha, koristi se prije nicanja krumpira i ograničava plodored), Clon 480 EC ili Orion 0,15-0-2 l/ha (ograničava plodored i vrlo hlapljiv pa može oštetiti susjedne usjeve ako prilikom tretiranja bude i najmanji vjetar, koristi se prije nicanja krumpira i najčešće u kombinacijama).

Za suzbijanje širokolisnih korova nakon sadnje, a prije nicanja krumpira mogu se koristiti: Linurex 50 WP, Linurex 50 SC ili Afalon disperzija (ne u mladom krumpiru).

Uskolisni i širokolisni korovi mogu se suzbijati i nekim od slijedećih herbicida: Sencor 70 WP, Sencor 70 WG, Tor 70 WP, Tor 70 WG, Dancor 70 WG, Metriphar, Joker, Scorpio 70 WG, Senat WG, Senior, Metro, Demet 70 WG, Mistral 70 WG u dozi 0,75-1,5 kg /ha i dr (ovaj preparat koristi se i nakon nicanja krumpira u dozi 0,5-0,75 kg/ha do visine 5-10 cm krumpira, postoje sorte koje su osjetljive na njegovu primjenu kao Jaerla, dok se kod sorte Lady Clar koristi samo prije nicanja).

Nakon nicanja krumpira (10-20 cm) za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i višegodišnjih te nekih širokolisnih korova mogu se primijeniti uz dodatak okvašivača: Tarot 25 DF, Sorghum, Sparta, Trawel, Titan ili Talon 25 WG (ne koristiti ih na ranim sortama krumpira).

Ovdje treba napomenuti da je važno poznavati sastav korova i prema njemu odabrati herbicide. Najbolji učinak u suzbijanju korova krumpira dobiva se kombinacijama nekih od gore navedenih herbicida. Djelotvornost ovih herbicida ovisna je o oborinama.

Sva obavljena tretiranja potrebno je unijeti u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja (NN.135/08 i 73/10) .

Proizvođači upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju voća za 2012. godinu te koristiti sredstva za zaštitu bilja dozvoljena za pojedinu voćnu vrstu u skladu s Tehnološkim uputama
Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno pismenoj uputi koja se dobije prilikom kupnje sredstva.

Jadranka Berić, dipl .ing. zaštite bilja
E-mail:<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike poljoprivreda

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Terezijana 2011.
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar