Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › poljoprivreda › preporuke_za_zashtitu_bilja_obavijest_voarima
Bjelovar info medij RSS rubrika poljoprivreda
10.03.
2012.

Preporuke za zaštitu bilja - obavijest voćarima!

11:48 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Obilaskom nasada breskve i nektarine na pojedinim lokacijama došlo je do otvaranja pupa. Za početak sljedećeg tjedna predviđa se mogućnost pojave oborina. Upućuju se voćari kod kojih je proteklo više od tjedan dana od zadnjeg tretiranja da prije oborina izvrše još jednu zaštitu koštičavog voća.

Tamo gdje je došlo do otvaranja pupova potrebno je izvršiti tretiranje pripravcima: Delan SC 750, Delan 500 SC, Delan 700 WDG, Dodin S-65, Chromodin S-65, Daconil 720 SC.

Na onim lokacijama gdje nije došlo do otvaranja pupova na breskvama i nektarinama kao i ostalom koštičavom voću, moguće je još uvijek preventivnu zaštitu protiv bolesti provesti pripravcima na bazi bakra.

Voćari upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju voća za 2012. godinu te i koristiti sredstva za zaštitu bilja dozvoljena za pojedinu voćnu vrstu u skladu s Tehnološkim uputama. Sva obavljena tretiranja potrebno je unijeti u evidencijsku listu o uporabi sredstva za zaštitu bilja (NN.135/08 i 73/10) .

Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno pismenoj uputi koja se dobije prilikom kupnje sredstva.


***

Prema najavama meteorologa u slijedećim danima moguć je porast dnevne temperature. Takvo vrijeme svakako će uzrokovati početak kretanja vegetacije kod koštičavog voća ( breskve, nektarine, trešnje, šljive). Kretanje vegetacije, porast temperatura i pojava oborina pogoduju infekcijama kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans). Zbog toga je potrebno prije pojave oborina izvršiti tretiranje nekim od bakrenih pripravaka koji ujedno preventivno suzbijaju i neke druge bolesti koštičavog voća: rogač šljive i šupljikavost lišća koštičavog voća.

Tretiranje bakrenim pripravcima može se provoditi u fenofazi A (još zatvoreni pup), no optimalno vrijeme za suzbijanje kovrčavosti lista breskve je fenofaza B bubrenje pupa.

Od bakrenih preparata mogu se koristiti: Modra galica, Plavi kamen, Nordox super 75, Bakreno vapno WP 50, Gypso, Kupropin, Cuprocaffaro 50 WP, Rame Caffaro 32 WP, Neoram WG, Champion, Champion 50 WG, Blauvit, Champion tekući, Cuproline, Kocide DF, Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra, Bordoška suspenzija 20 WP, Bordoška juha 20, Bordoška juha caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP – Manica, Bordoška juha 20 WP, Bordoška suspenzija S-20. Ovim pripravcima mogu se dodati i mineralna ulja (Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje) zbog suzbijanja štitastih ušiju, jaja lisnih ušiju i jaja crvenog.pauka ili koristiti gotove pripravke bakra i bijelog ulja: Crveno ulje, Modro ulje.

Zaštitu provoditi za mirna vremena uz veći utrošak vode tako da voćke budu „okupane“.

Voćari upisani u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju voća za 2012. godinu te koristiti sredstva za zaštitu bilja dozvoljena za pojedinu voćnu vrstu u skladu s Tehnološkim uputama. Sva obavljena tretiranja potrebno je unijeti u evidencijsku listu o uporabi sredsatva za zaštitu bilja (NN.135/08 i 73/10) .

Preporučena sredstva za zaštitu bilja treba primijeniti sukladno pismenoj uputi koja se dobije prilikom kupnje sredstva.


Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail:<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike poljoprivreda

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Božićna pri?a u Čazmi
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar