Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › struchno_usavrshavanje_nastavnika_i_struchnih_suradnika_u_zemljama_eu
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
30.08.
2012.

Stručno usavršavanje nastavnika i stručnih suradnika u zemljama EU

08:39 | Šalje:  | komentara 0Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Kad sam prošle godine u listopadu prisustvovala 2. okruglom stolu za školske knjižničare održanom u Bjelovaru, prvi put sam čula za pojmove poput Agencija za mobilnost i programe Europske Unije, nacionalna agencija, Comenius, grant… Pojam «besplatno stručno usavršavanje u zemljama Europske unije» u mom je uhu odjeknuo vrlo snažno i odlučila sam više saznati o tome. Seminar u inozemstvu? Posjet stranoj zemlji? Sve besplatno? Prijavljujem se!

S obzirom da sam o samom postupku prijave znala vrlo malo, s kolegicom iz knjižnice Obrtničke škole, Katarinom Belančić sam krenula istraživati stranicu naše nacionalne agencije, skidale smo različite vodiče za prijavu, obrasce za prijavu, slale smo mailove Agenciji za mobilnost i programe Europske unije s različitim pitanjima (odgovor uvijek dolazi vrlo brzo) i uskoro znale gotovo sve što nam je bilo potrebno za prijavu.

Prvo smo pretražile bazu podataka sa stručnim usavršavanjima u Europi. Bazu se može pretraživati po zemlji u kojoj želite pohađati tečaj, po području iz kojeg želite da tečaj bude, po tipu treninga (tečaj, seminar, job shadowing), po datumu… Ovdje možete pregledati bazu.

Nakon više opcija odabrale smo tečaj pod nazivom Enpowerment of ICT Skills na Malti. Odabrale smo isti tečaj jer smo obje knjižničarke i zanima nas informacijsko-komunikacijska tehnologija, a i zato jer je lakše prvi put otići s nekim. Sada znam da to nije toliko bitno jer na samom tečaju vlada opuštena domaća atmosfera, cijeli dan je ispunjen lekcijama i izletima, tako da se i poslije radnog dijela sudionici druže i zabavljaju.

KAKO DOBITI NOVAC ZA STRUČNO USAVRŠAVANJE

Ako se prijavite na stručno usavršavanje, ne znači da ćete isto i dobiti. Potrebno je popuniti prijavnicu koja se nalazi na stranici Agencije te dobro proučiti Nacionalna pravila za prijavitelje koja vas na vrlo jednostavan način vode kroz proces prijave (važno je da ih se strogo držite). Prijavnicu možete pisati ili na hrvatskom ili na engleskom jeziku. Kad popunjavate prijavnicu imajte na umu da je to vrlo slično kao da se prijavljujete na neki posao: morate opisati zašto bi EU baš vama trebala platiti tečaj i zašto ste baš vi idealni kandidat za stručno usavršavanje. Morate ih uvjeriti da vas prime.

Naravno, odabir tečaja mora biti u skladu s vašim poslom (knjižničar ne može odabrati tečaj za usavršavanje engleskog jezika, jer to mogu samo nastavnici engleskog).

Prije same prijave korisno je javiti se organizatorima tečaja (mi smo se javile ETI institutu na Malti) i pitati ih ima li mjesta na treningu.

O TEČAJU IZ PRVE RUKE

Kad su nam odobrili sredstava za ECT tečaj na Malti (tečaj u okviru Programa za cjeloživotno učenje), na nama je ostala organizacija putovanja. Same smo rezervirale kartu i platile je (jer novac od Agencije dolazi neposredno prije puta – dakle, sve vam se vrati). Javile smo voditeljicama tečaja na Malti da nam je subvencija odobrena i da nam rezerviraju mjesto na tečaju. Od njih smo dobile nekoliko upitnika za popuniti o znanju engleskog jezika, o korištenju informacijsko-komunikacijske tehnologije, o očekivanjima od tečaja.

Vrstu smještaja možete birati, ali preporučljivo je rezervirati smještaj kod obitelji. Katarina i ja smo noćile kod gostoljubive malteške obitelji kod koje smo imale doručak i večeru. Sva komunikacija odvijala se na engleskom jeziku i to je bila odlična vježba za unapređenje stranog jezika. Ne brinite se, ni mi nismo znale engleski savršeno: osmijesi, geste i mimika učine svoje.

Vjerojatno kad čujete «tečaj u inozemstvu» zaključite da se radi o nečem jako ozbiljnom. Nemojte me krivo shvatiti, morate biti prisutni na tečaju, rješavati zadatke i diskutirati o problemima, ali cijelo vrijeme vlada opuštena atmosfera. U našem slučaju voditelji su bili mladi, skloni zezanciji i, prije svega, strpljivi. Jednu stvar su ponovili, ako je trebalo, i više puta. Kažu da je igra najbolja metoda učenja, tako smo i mi na kraju radnog tjedna znali izraditi blog, wiki, web stranicu, avatara, lino i još mnogo toga.

U jednoj grupi na tečaju nas je bilo devetero. Možete zamisliti, devet učenika u razredu: do svakoga možete doći, objasniti mu što mu nije jasno, provjeriti što je napravio. Tako je bilo i kod nas, a i mali broj sudionika rezultirao je dobrom povezanošću grupe.

Za sudionike tečaja bili su organizirani i izleti po Malti, to je bio još jedan oblik druženja. Posjetili smo Vallettu, glavni grad Malte, Mdinu, Blue Grotto i još brojna mjesta. Izleti nisu obvezni, uvijek možete raditi nešto u svom aranžmanu.

NAKON TEČAJA

Kad se vratite kući puni dojmova i informacija trebate ispuniti završno izvješće i poslati ga Nacionalnoj agenciji. Za završno izvješće važno je čuvati sve karte s putovanja (autobusne, boarding passove, transfere…) jer one dokazuju koliko ste novaca potrošili na put. Od EU ćete dobiti točno onoliko novaca kolika je cijena karata.

Dobro je održavati kontakte s kolegama koje ste upoznali na tečaju jer na taj način možete ostvariti suradnju sa školama iz drugih zemalja, dogovoriti job shadowing ili jednostavno razmjenjivati ideje.

Stručno usavršavanje nastavnika i stručnih suradnika u zemljama Europske unije je moguće. Europska unija potiče takve aktivnosti i financira ih. Ovaj program namijenjen je za sve nastavnike koji žele naučiti nešto novo, poboljšati postojeće metode poučavanja, koristiti nove tehnologije u nastavi, za one koji vole putovati, upoznavati ljude, zemlje i običaje.

Rajna Gatalica, knjižničarka Tehničke škole Bjelovar<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Izbor za miss Bjelovarsko-bilogorske županije 2011.
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar