Politička scena
Bjelovar info medij
Članovi Županijskog vijeća HSP AS BBŽ prešli u HDZ
Hrvatska demokratska zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije osnažena je s 15 novih članova, a narednih dana očekuje se…
Bjelovar info medij
I ovu subotu Damir Bajs se družio s građanima grada Bjelovara
Uz Damira Bajsa bili su i predstavnici mnogih stranaka koje su mu pružile potporu i s njime potpisale sporazum o podupiranju…
Bjelovar info medij
Bjelovar – SDP-ov nezavisni kandidat za gradonačelnika Davorin Posavac družio se s građanima
Davorin Posavac je trenutno direktor tvrtke Bjelovarski sajam, poznat po tome da je Bjelovarski sajam izvukao iz dugova u kojima…
Bjelovar info medij
HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ante Topalović dijelio građanima maslinove grančice
Maslinove grančice uoči Cvjetnice koja se slavi u nedjelju, tjedan dana prije Uskrsa
Bjelovar info medij
HDZ i HSS zajedno na izbore i u Novoj Rači
Općinska vodstva dogovorila su da će u zajedničkom nastupu pred birače izaći tako da će kandidata za mjesto načelnika dati…
Bjelovar info medij
Zlatko Salaj predstavio kandidaturu za gradonačelnika Čazme
Naša Čazma zaslužuje bolje, poruka je kandidata za budućeg gradonačelnika, Zlatka Salaja!
Bjelovar info medij
Bjelovarski sajam – Beljak najavljuje borbu za hrvatsko selo i interese
U sklopu otvorenja 20. Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma, svoju tiskovnu konferenciju je održala i Hrvatska seljačka…
Bjelovar info medij
Kandidat HSP za načelnika Općine Ivanske Marko Šafran predstavio program na skupštini DVD Ivansk
Za pomoć u radovima izrađenim u pirografiji i sav trud Marko Šafran nagrađen je zahvalnicom DVD Ivanska
Bjelovar info medij
Gradski odbor HDZ-a Bjelovara želi sretan Dan očevima svim Bjelovarčanima
U Republici Hrvatskoj se 19. ožujka, blagdan sv. Josipa – zaštitnika hrvatskog naroda obilježava kao Dan očeva
Bjelovar info medij › kultura › festival_mladih_europe
Bjelovar info medij RSS rubrika kultura
30.05.
2013.

Festival mladih Europe

23:34 | Šalje:  | komentara 0
Bjelovar info medij


Korištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.
Povodom 6. izdanja Europskog tjedna mladih koji se obilježava diljem Europe u tjednu između 26. svinja i 2. lipnja 2013. godine u Zagrebu, na Zrinjevcu, 28. svibnja je održan Festival mladih Europe. Nakon eTwinning i Comenius tjedna te proljetne eTwinning kampanje naša nam je Agencija za mobilnost i projekte EU pripremila izniman događaj!

Europski tjedan mladih 2013. sastoji se od niza događaja i aktivnosti koje će se organizirati u svih 33 zemalja koje sudjeluju u programu EU Mladi na djelu čija je koordinacija i organizacija događaja povjerena Nacionalnim agencijama za program Mladi na djelu.
Bjelovar info medij
Glavne teme kojima se bavi ovogodišnji Europski tjedan mladih su:
- 25. godišnjica uspješne provedbe europskih programa za mlade
- aktivno građanstvo (u kontekstu Europske godine građana)
- aktivno sudjelovanje mladih u društvu te u izborima za Europski parlament koji će se održati 2014. godine.

Središnji događaj – proslava 25. godišnjice provedbe europskih programa za mlade dogodit će se u Bruxellesu 31. svibnja 2013., kad će Povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, Androulla Vassiliou ugostiti dodjelu nagrada za najuspješnije projekte koji su provedeni u tom razdoblju. U kategoriji Kritični građani natječe se i hrvatski predstavnik— Udruga za promoviranje humanosti i urbane kulture iz Knina, s projektom “Budući dijalog u podijeljenim zajednicama”. Uz dodjelu nagrada, bit će prikazan i video o povijesti i postignućima programa i njegovom utjecaju na mlade, zajednicu i društvo općenito. U videu će biti predstavljen i hrvatski ambasador mladih - Zrinko Vranješ, s projektom Europske volonterske službe koja se provodila u Finskoj, koji je izabran u kategoriji Mobilnost u učenju.
Bjelovar info medij
Kao dio festivala YO!Fest u organizaciji Europskog foruma mladih, 30. do 31. svibnja će se ispred Europskog parlamenta održati predstavljanje istaknutih projekata u sklopu programa Mladi na djelu. YO!Fest će također obuhvaćati kampanju Europskog foruma mladih „League of Young Voters“ ususret izborima za Europski parlament koji će se održati 2014.

U velikom broju hrvatskih radova bit će organizirani razni događaji s ciljem informiranja mladih o njihovim pravima kao europskim građanima, a pogotovo o mogućnostima financiranja kroz razne europske programe kojih je i Hrvatska dio.

Na Festivalu mladih Europe sudjelovali su predstavnici dječjih vrtića, osnovnih škola te srednjih državnih i privatnih škola koje su aktivne i uspješne u brojnim eTwinning i Comenius projektima. Bila je to prigoda da sudionici prezentiraju svoje projekte. Mnogo je prezentiranih eTwinning projekata nagrađeno nagradama Nacionalne oznake kvalitete i Europske oznake kvalitete te nagradom COMET.

Vrlo je zanimljivo što su n a Festivalu sudjelovali i učenici, akteri tih projekata, koji su sa svog aspekta i iskustvenog doživljaja pričali o projektima u kojima su sudjelovali i u kojima sudjeluju.

Bila je to prilika i da iz prve ruke s drugim učenicima razmijene iskustva sudjelovanja u projektima, darivaju se, igraju i natječu.

Agencija za mobilnost i projekte EU pripremila je prekrasne i vrlo korisne radionice za najmlađe, ali i one starije. Tako su najmlađi sudjelovali u radionici izrade dječje zastave EU i izradi stabala od reciklažnog materijala. Učenicima je to bilo zanimljivo, veselo i poučno iskustvo. Ruke učenika prve skupine bile su oslikane različitim bojama koje su se rukovanjem miješale i na taj način prenosile poruku prihvaćanja različitosti, uvažavanja, dijeljenja, suradnje i radosti, ostavljajući trag na papiru. Druga je skupina učenika od reciklažnih materijala izrađivala stabla s porukama umjesto listova. Tako su se na listovima mogli iščitati nazivi projekata, želje, poruke, razmišljanja učenika sudionika.
Bjelovar info medij
Vrlo je zanimljivo bilo u vrijeme održavanja EU kviza. Učenicima su bila postavljana pitanja o Europskoj uniji i svim povezanim sadržajima. Zanimljivo je da su se u isto vrijeme natjecali učenici 2. razreda, učenici predmetne nastave, ali i srednjoškolci. Ono što je bilo vrlo zanimljivo jest činjenica da su najmlađi sudionici kviza, ponosni eTwinneri 2.c. razreda I. osnovne škole Bjelovar, učiteljice Nataše Ljubić Klemše, zasjajili svojim znanjem o uniji. Broj zemalja članica EU, broj jezika u EU, skladatelj himne, glavni grad zemlje predsjedateljice, sjedište Vijeća Europe, datum ulaska Hrvatske u EU, broj zemalja članica osnivačica EU, broj zvjezdica na zastavi EU, ime predsjedatelja Europske komisije…samo su neka od pitanja na koja su učenici brzo i točno odgovarali.
Za nagradu svi su pobjednici dobili prekrasne poklone Agencije za mobilnost i projekte EU, ali i ostali su sudionici EWU kviza otišli kućama s poklonima.

Uz dobro društvo, zanimljiv program, zabavne sadržaje, ples, igru i pjesmu vrijeme je brzo prošlo.

Kući smo se vratili s novim znanjima i novim spoznajama o korisnosti eTwinning i Comenius zajednice i prednostima sudjelovanja u istima. Neprocjenjivo iskustvo stekli su mladi eTwinneri, baš sad, na pragu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.<< Prethodni članak:
>>Sljedeći članak:
Vezani članci
Ključne riječi kao poveznice
 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.

Dodajte komentar

Upišite riječ koju vidite u slici:

Informacije lokalne uprave
Bjelovar info medijBjelovar info medij


Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Bjelovar info medij
Iz rubrike kultura

Kategorije

Vijesti iz kulture
Izbor iz foto galerije
Terezijana 2011.
Još nema komentara
Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar