Vijesti
Bjelovar info medij › politicka_scena › beus_richemberghvladi_su_puna_usta_demografije_a_ignorira_gorue_probleme_su
Bjelovar info medij RSS rubrika politička scena

22.02.
2017.

Beus Richembergh:Vladi su puna usta demografije, a ignorira goruće probleme sustava

16:57 | Šalje:  | komentara 1
Bjelovar info medijWatermark image
Watermark imageKorištenje tekstova i fotografija s portala arhiva.bjelovar.info zabranjeno je bez izričite dozvole autora ili vlasnika.

Svaki šesti par u Hrvatskoj ima problema s plodnošću - ili je neplodan, ili mu treba pomoć da bi ostvario mogućnost fertilizacije.

„Svaki šesti par u Hrvatskoj ima problema s plodnošću - ili je neplodan, ili mu treba pomoć da bi ostvario mogućnost fertilizacije. Danas smo se okupili kako bismo protestirali zbog nebrige o tome u kojoj je fazi državna politika poticanja i pomaganja medicinski potpomognute oplodnje (MPO)“, poručio je saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh s konferencije održane ispred Ministarstva zdravstva u Zagrebu.

„Zakon o MPO koji je trenutno na snazi puno je bolji i liberalniji od prijašnjih zakonskih rješenja, no, nažalost, već godinu i pol dana ova Titanik Vlada ne čini ništa kako bi se kriteriji i standardi tog zakona pretvorili u dobru praksu“, napomenuo je Beus Richembergh.
Upozorio je da Hrvatska nema Državni registar pomoću kojeg bi se utvrdilo ne samo tko se upisuje na liste čekanja, nego i u kojim klinikama se provodi medicinski potpomognuta oplodnja, a samim time nema podataka koji bi poslužili za razvijanje nacionalne strategije.
S druge strane, istaknuo je kako izuzetno visoke cijene postupka tjeraju ljude na alternativna rješenja. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje pokriva nedovoljan dio postupka i lijekova koji idu uz postupak, što zajedno s dugim listama čekanja ljude tjera da, umjesto da postupak obave u Hrvatskoj, odlaze u Sloveniju, Češku i treće zemlje.

Bjelovar info medijWatermark image
„Sve ovo govorimo jer je Titanik Vlada proklamirala aktivnu demografsku politiku. Podupiranje i razvijanje medicinski potpomognute oplodnje jedan je od vrlo efikasnih načina provođenja demografske obnove u Hrvatskoj“, istaknuo je Beus Richembergh.
„Ako ništa ne činite i ako se Nacionalno povjerenstvo, recimo, nije sastalo pet mjeseci i u njemu nije bilo stručnjaka pravne struke, niti bilo koga iz sustava tko brine o pravima pacijenata, onda je jasno da onaj tko misli da će pomoći demografskoj obnovi lažnim pričama o 1000 eura ili nekim drugim ucjenama, poput osnivanja Ministarstva demografije bez stvarnog sadržaja, nema nikakve namjere da provodi takvu aktivnu politiku“, rekao je.
HNS kao konstruktivna i aktivna opozicija želi otvoriti ovu temu kao jednu od važnih tema s kojima se susreću ljudi u Hrvatskoj, stoga ćemo idući tjedan održati okrugli stol o realnim izazovima demografije u svjetlu medicinski potpomognute oplodnje. U 2017. godini trebamo se baviti ovakvim temama, a ne besmislicama poput uvođenja vojnog roka ili otvaranja arhiva.

Izvor informacija: Središnji ured HNS-a


 objavi | ispiši | pošalji

Uvredljivi, prosti, zlostavljajući te komentari koji potiču na mržnju i nasilje prema bilo kome, bit će odmah obrisani s portala.


 • Šalje regica  dana  23/02/2017  u  07:55
 • Komentar: a kaj se rivlete vi hajenesovci tam di vas ne treba? Je kak bi vi? z muškim bi se muški parili, to bi bilo kak ti nazadno parenje, a decu bi šteli napraviti. tu to tak ni. brez žene niš! tak bute propali i ni vas nebu…

  Dodajte komentar

  Upišite riječ koju vidite u slici:

  << Prethodni članak:
  >>Sljedeći članak:
  Vezani članci
  Ključne riječi kao poveznice  Poslovi u Hrvatskoj  |  Posao u svijetu
  Nacionalna evidencija nestalih osoba
  Bjelovarsko-bilogorska županija RRABBŽ Bjelovarski sajam Green Croatia Region Poljoprivredni i tradicijski proizvodi BBŽ Glas koncila Grad Bjelovar